přepínání polarity
Moderátor: Moderátoři
přepínání polarity
poradíte mi někdo jak mám udělat přepínač aby při zmáčknutí jednoho koncáku se točil motorek na jednu stranu a při zmačknutí druhiho koncaku na druhou
- Přílohy
-
t_vrata.PNG- (28.12 KiB) Staženo 500 x
forbidden píše:Jednoduse tezko, protoze okamzita reverzace motorku asi bude vadit. Chtelo by to minimalne chvili na zastaveni, nebo to zbrzdit zkratovanim. Co to bude za motorek? To ma jako neco po zapnuti jezdit z jednoho konce na druhej?
mám v plánu pomocí něho otáčet s potencometrem takže čas na zastavení bude mít
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Přílohy
-
H můstek.JPG- (23.59 KiB) Staženo 368 x
Mezi koncovými polohami jsou oba kontakty k1 i k2 sepnuté, do motoru lze pustit libovolnou polaritu.
Ve vyznačené poloze přepínače směru otáčení motor dojede do polohy, v níž rozepne k1. Dioda D1 je ale pro tuto polaritu zavřená, takže obvod je přerušený.
Motor lze uvést do chodu teď pouze opačnou polaritou a to až do protější koncové polohy, tedy dokud nerozepne k2.
Důležité je, že po dojezdu do koncové polohy není třeba odpojovat napětí, obvod je bez proudu tak jako tak až do změny polarity.
Edit: polaritu lze přepínat impulsním relé (každým spuštěním překlopí do opačné polohy) spouštěným vyhodnocením napětí libovolné polarity na motorku: totiž i po odpojení napájecího napětí se bude motorek při doběhu chovat jako dynamo, dokud se nezastaví, generuje tedy napětí (EMS). Stačí vyhodnotit jeho zánik nebo alespoň pokles pod určitou velikost. Není napětí - relé překlopí do opačné polarity.