Zinkalové gramotalíře Tesla - oprava ?
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
PLV píše:Hoši, já tedy nevím, asi už senilním. V Tesle Litovel jsem dělal do r.85 a rukama mi prošly tisíce gramofonů ale kombinaci plastový subtalíř a talíř ze zinkové slitiny jsem neviděl. Na subtalířích z plastu byly za mé éry vždy plechové talíře. Jak to prznili později, to už nevím. A jak už tady bylo řečeno, gramofony NC 440 měly talíře kvalitní a nepraskaly. Sám ho mám ze sedmdesátých let a přečkal třeskuté mrazy i vysoké teploty bez jakékoliv újmy. U těhto gramofonů byl akorát problém s pohonem, protože trvalo dosti dlouho než se ustálily otáčky. Byl použitý motor s elektronickou komutací a stabilizace otáček se změnou teploty spočívala jen v použití termistoru. U NC 450 už byl použit synchronní motor.
Tiez mam jednu z prvich NC440tok rok vyroby 1974 tanier nastastie ok. Ale zaujimala ma ta stabilizacia otacok od teploty. Ze naco tam boli tie termistory? Sak od teploty otacky nemaju byt moc ako zavisle alebo pretoze su tam Germaniove trandaky tak to kompenzuje preve ich teplotu nestabilitu? Lebo chcel som dorobit rychlost 78rpm a zaujimalo ma na co su tam tie termistori seriovo s trimrami pre urcenie otacok. Dakujem
- vladimirek
NC500 je OK
Edit:
Tady je na něj odkaz http://tesla.webpark.cz/tsgramofony/mc600c.html
Inak preco vlasne kolisu? Sak teplota v miestnosti je stala, alebo tie germaniove trandaky sa casom a prechodom prudu zohreju a potom to meniu frekvenciu?
Talíře a subtalíře se dělaly:
Talíře: Dural pak Zinkalová slitina
Subtalíře: Zinkalová slitina pak plast.
Je schopen někdo v jakých typech gramců byly stejné talíře a subtalíře ?
Díky
Ještě jedno opakuji, pokud by někdo měl talíř a subtalíř pro mojí chudinku MC400ku, určitě by měla ona i já pěkné vánoce
Za talíř a subtalíř nabízím peníze nebo výměnou tento gramec, to video je konkretně kus který nabízím:
http://www.youtube.com/watch?v=sH0Ckb0PEUs
- sambiliong
Hafan píše:v jakých typech gramců byly stejné talíře a subtalíře ?
Na světě by bylo tak krásně, kdyby alespoň Tesla Litovel nepoužívala tolik různých typů... Jenom namátkou jsou na fotce: NC430, NC470, NC300, NZC040.
K subtalíři nějakého průměru patří i ložisko daného průměru, dolní konec osičky - plocha na kuličce nebo hrot na kaleném plíšku, výstupek pro spuštění koncového vypínání...
Subtalíř (kov) by šel použít z HC42, ale liší se tím koncovým vypínáním. Dá se vzít komplet i se spodním ložiskem (tři nýty/šrouby) + třeba řemenička motoru, ať jsou spolu ty správný průměry převodů. Jen zachovat vzdálenosti osa talíře - osa motoru - osa ramínka. Subtalíř (plast) a spol je v HC43. No a vrchní talíř si domyslíš a je to, no ne?
- Přílohy
-
spodní ložisko NC470.jpg- (78.34 KiB) Staženo 186 x
-
talíře.jpg- (102.17 KiB) Staženo 210 x