Odporová řezačka plastů

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
krutor

Odporová řezačka plastů

#1 Příspěvek od krutor »

Dnes jsem dostavěl odporovou řezačku. Lze použít např. na řezání otvorů do plastových krabiček. Fotky můžou někomu sloužit pro inspiraci.
Přílohy
1.JPG
(113.14 KiB) Staženo 135 x
2.JPG
(89.78 KiB) Staženo 167 x
3.JPG
(74.68 KiB) Staženo 129 x
4.JPG
(59.52 KiB) Staženo 126 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Čím to celé živíš a reguluješ?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Bernard

#3 Příspěvek od Bernard »

Pod stromečkem se bude hezky vyjímat. :wink: Pěkná.
gino

#4 Příspěvek od gino »

Aký tam máš drôt?
krutor

#5 Příspěvek od krutor »

Zatím jsem to zkoušel napojit jen na nabíječku Pb akumulátorů, takže regulace skoro žádná. Ale mam na to tráfko z autodráhy FZ1 nebo k tomu ještě něco zbastlim s PWM regulací.
Drát nevím jaký tam je, našel jsem ho v zásobách.
mtajovsky

#6 Příspěvek od mtajovsky »

Svého času jsem jako řezací drát používal kytarovou strunu horní ečko.
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

já používám nerezový drát 0,8mm na sváření a krmím to PC zdrojem bez regulace
Robosand

#8 Příspěvek od Robosand »

Syn používa odporový drôt zmotaný z výkonového odporu o φ asi 0,6 mm. Napája to laboratórnym zdrojom (regulovateľným). Bežný oceľový drôt nie je vhodný (aspoň pre tento spôsob napájania), pretože je zdroj trvale v skrate (a to aj pri prepnutí zdroja na paralel - 10A).
Robo...
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jezevec »

Pokud je to zdroj s proudovým omezením, tak to přece nevadí, zdroj pracuje v proudovém režimu.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Lukas-Peca »

Já jsem na to použil 0,3 mm měděný drát a živil jsem to z bytelného trafa s výstupem 0,75 V. Trafo před sebou mělo ještě 40 W žárovku. Chodilo to hezky.
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

jezevec píše:Pokud je to zdroj s proudovým omezením, tak to přece nevadí, zdroj pracuje v proudovém režimu.

Když je na výkonovém tranzistoru u zdroje bez předregulace 90W ztráta, tak to nevadí jen krátku dobu... :(

používal jsem Fe drát z PKčka, napnutý protitahem pružiny v mechanismu na principu rámové pily, ale při délce řezu okolo 170 cm byly stejně problémy, hlavně v synchronnosti řezu při dvoumužném řezání (jestli se to tak dá nazvat s 18letou pomocnicí :roll: )
Zirafka

#12 Příspěvek od Zirafka »

S těmi zdroji opravdu opatrně. Mám na stole dva Metexy. Jende vydrží zkrat neomezeně dlouho (vyzkoušeno jednou neopatrným položením banánků) ale ten druhý odešel po několika sekundách při zkratu v jednom z přístrojů.

Takže sice proudové omezení je fajn, ale ne každý zdroj to vydrží delší dobu.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jezevec »

Zdroj který nevydrží trvalý zkrat je na ...
Buď musí být dostatečně dimenzovaný, mít např. tepelnou či jinou ochranu proti přetížení. Pokud ale odejde po chvilkovém zkratu na výstupu, je to zmetek.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od GeorgeB »

Pro regulaci výkonu odporové řezačky je podle mě nejlepší regulace střídavé části. Konkrétně bez jakéhokoli usměrňovače a regulačního tranzistoru. Odporovýmu drátu je jedno jestli je napájen SS nebo ST. Líbilo se mi toto řešení: http://www.kvetakov.net/clanky/konstruk ... yrenu.html Možná triaková regulace by pro transformátor byla výhodnější.
Crifodo

#15 Příspěvek od Crifodo »

jezevec píše:Zdroj který nevydrží trvalý zkrat je na ...
Buď musí být dostatečně dimenzovaný, mít např. tepelnou či jinou ochranu proti přetížení. Pokud ale odejde po chvilkovém zkratu na výstupu, je to zmetek.

V Tesle jsme použivali zmetky snad výroby ZPA, dvojitý 30V/1A s tyristorovou ochranou proti přetížení, ač to byla sériová výroba, tak pan Vlček v servisu měřicích přístrojů je opravoval průběžně a pořád dokola :wink:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“