Vymena akumulatora v aute

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dingo7

#16 Příspěvek od Dingo7 »

Jezibabak píše:Pokud se mi podaří půjčit ty baterky 12V 6Ah, tak v nich stejně elektrolyt nezměřím.
Ale naposledy jsem se s ním nějak nepohodl, takže asi prd a narvu tam ten zdroj.

A to nikdo v tvém okolí nemá akumulátor navíc?

Já mám třeba 2navíc - jeden na chalupě a jeden ve sklepě a to nemluvím o tom, že mám ještě k dispozici aku z motorky.....
Jezibabak

#17 Příspěvek od Jezibabak »

Nojo, ale my nejsme zrovna hodně motorizovaná rodina.
Jinak není pro nějaký aku navíc využití.
dudo02

#18 Příspěvek od dudo02 »

EKKAR píše:...
Dakujem za info a aj za odkaz na clanok.Tak som si kupil vcera nabijacku a bateriu som napichol.Plyn z clankov unika asi rovnako a clanky su na dotyk studene.Inac elektrolyt je uplne cisty a je ho tam dostatocne mnozstvo.Bateria nebola naozaj vobec pouzivana-co som zistil podla kontaktov,ktore boli este zaplastovane a neboli na nich ziadne stopy mechanickej manipulacie...AKU bol skladovany v suchej pivnici,ale sa mi nepodarilo zistit po aku dobu presne,nakolko sused ma problemy s pametou.Da sa dlzka tejto doby odhadnut podla uz spominaneho nameraneho napetia 9,6V?
No spominal si,ze AKU bude asi mrtvola-ja som nameral napetie 9,6V.Povazuje sa toto za mrtvolu?
Dalej sa chcem opytat-mozem nieco pokazit tym,ze som AKU napojil na nabijacku pred pokusom desulfatacie?Alebo by bolo vhodnejsie najprv skusit bateriu zregenerovat a az potom ju nabijat normalnou nabijackou?
A este jedna otazka ku nabijacke co som kupil.Obvod je chraneny poistkou 20A,ale po merani som zistil,ze nabijaci prud v rychlom mode je 1,6A a v pomalom 1,1A.Nie je tam zbytocne riziko poskodenia zariadenia vysokym prudom pri prepolovani/skrate?Uz sa mi totiz podarilo jednu poistku odpalit nevhodnou manipulaciou a bol to celkom slusny praskot...Je potrebna poistka 20A?Ak ano,tak kvoli comu-su tam nejake spickove prudy,alebo..?

BTW-Stastne a vesele vianoce prajem vsetkym uzivatelom tohoto fora :)
breta1

#19 Příspěvek od breta1 »

Baterku nabij do znaku plneho nabiti. Fakt je, ze i kdyz je to nova baterka, kdyz poklesne napeti na clanek pod 1,75V, nastavaji nevratne zmeny a kapacita jde dolu, ale v pripade uplne nove baterky by to nemuselo byt tragicke.
Nikdy jsem nikde nevidel graf zavislosti poklesu kapacity versus hloubka vybiti a cas tohoto vybiti ani pro novou, ani pro pouzitou baterku, takze nevim, do jake miry to tvrzeni plati.
Ale ve tvem pripade bych byl optimista [stejne ti nic jineho nezbyva].
K te nabijecce - nenapsal jsi typ ani parametry, 20A pojistka pro 1,6A nabijeni je urcite nejake nedorozumneni.
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Dudo, vsadil bych se, že pokud tam dáš řekněme 5A pojistku, po zapnutí zdánlivě nevysvětlitelně vylítne - a bude se to opakovat do Alelujá. Měřák v sérii s baterkou přitom neukáže víc, jak 2-3A. Čím to je?
Vysvětlení je jednoduché - elektrochemické pochody se dějí v závislosti na střední hodnotě proudu, Tvůj nabíječ je ale evidentně impulsní - to znamená, že nekrmí akumulátor plynule, ale používá k tomu strmé pulsy - a ty můžou v momentě připojení nebo náhodného krátkodobého zkratu ("škrtnutí kleští") úplně normálně dosáhnout hodnoty 15-20A. Proto je pojistka dimenzovaná tak, jak je.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“