Desulfatácia PB Akku
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
- r1a2s3t4o5
- Kontaktovat uživatele:
Pri vybijani prudom 7.5A bola po 23minutach na 10.5V => kapacita = 2.88Ah
O 9:40 som zacal znova nabijat a o 10 som vysruboval vsetky zatky a zistil som ze 1 clanok mal viac kyseliny ako ostatne. Zmeral som hustotu a bola 1.13 pricom ostatne clanky mali 1.24
Tak som sa pustil do riedenia a postupne som rozriedil 5 clankov na 1.22 a ten jeden (co asi niekto prelial destilovanou vodou) sa mi podarilo dostat na 1.18
Bol to dobry napad? Po zriedeni mi kleslo napatie baterie z 13.2 na 12.8V, napatia zasa stupa. Predpokladam ze sa mi predtym napatie na 14.5V nepodarilo dosiahnut prave kvoli tomu jednemu clanku.
- r1a2s3t4o5
- Kontaktovat uživatele:
EKKAR píše:No, myslím, že ten 1 článek bude asi zkratovaný - při nabíjení pozoruj, jestli plynuje (= bublá) stejně často a hustě, jako ostatní. Průběžně kontroluj hustoměrem hustotu - u článků, které se postupně regenerují, bude hustota stoupat - u nemocného ne, ten bude jen bublat (pokud vůbec bude bublat). A to vybíjení děláš moc prudké - vybíjíš příliš vysokým proudem, 7,5A je na "maroda" hodně - vybíjej proudem do 2A, je to jednak šetrnější, druhak nedochází k nové nežádoucí sulfataci. Jak tvrdí teorie, velké nerozpustné krystaly síranu olovnatého vznikají při ponechání aku ve vybitém stavu a také při nabíjení/vybíjení velkými proudy. Pokud vybíjíš velkým proudem, připravuješ se tím o výsledky předchozí práce. Nejdříve musíš rozpustit co nejvíce předtím vzniklého sulfátu, než se budeš moci pokusit zatížit aku plným výkonem - je to jako bys rekonvalescenta těsně po zápalu plic nechal běžet 100m na čas...
Naozaj clanok c.3 je zkratovany. Jednak sa mi tam nezvysuje hustota a takisto ani sa tam nevytvaraju male bublinky ako v ostatnych.
Akumu som uz vyradil, idem teraz na Vartu. Ta ma hustotu elektrolytu priblizne rovnaku vo vsetkych clankoch a po premerani mala aj zamrzuta vyssie napatie.
- r1a2s3t4o5
- Kontaktovat uživatele:
denwistr píše:prosím o radu dostala se mě do ruk aku 1.2Ah 12V gelovka nevím jak dlouho ležela hlady ale má napětí 0.3V dá se sni ještě něco dělat? Řek bych ze je vyschla
Pokud ji nechceš odnést do SD, tak ji můžeš úspěšně použít jako těžítko na stole nebo přídavné závaží, až se rozhodneš jít utopit. K jiným účelům je Pb akumulátor s napětím 300mV silně nevhodný.
P.S. - jo a ještě se s tím dají louskat kokosy (na Vánoce), případně někomu rozbít kokos...
Nechci pote baterce zázrak jen se něco přiučit
jak je to s teplotou akumulátoru. Obvykle se píše, že je vhodné při nabíjení nepřekračovat 40°C, ale autor uvádí nevyšší účinnost desulfatace při teplotách 40 až 50°C. Viz: http://home.comcast.net/~ddenhardt20126 ... /hints.htm
cituji: The chemistry of desulfation processes speeds up at higher temperatures. If possible, heat the batteries to 40-50 degrees C for best results.
??