Sháním elektrické schéma megmetu PU371

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

Sháním elektrické schéma megmetu PU371

#1 Příspěvek od GeorgeB »

Sháním elektrikcé schéma nebo celý návod k obsluze megmetu PU 371 nebo podobný typ.
Děkuji.
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Taky mám starší bez dokumentace, jediný problém byl polarita článků, tu jsem si zakreslil. Jinak, pokud funguje, není moc co řešit s obsluhou. Při nestlačené páčce nastavíš šroubkem měřidla ∞, při stlačené páčce a zkratovaných zdířkách potenciometrem 0. Při puštění páčky blikne doutnavka, na znak fungujícího měniče uvnitř.
Ale kdyby se našlo u někoho schéma, pro strýčka příhodu? :wink:
Přílohy
PU371.jpg
(52.69 KiB) Staženo 31 x
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Tak to je zajímavé, nikdy jsem nepotkal schéma od žádného přístroje v tomto pouzdru - ať to byly ty malé "megmety" (PU370, 371) nebo ty "multimetry". Ten "megmet" taky používám, jen bacha na vytečení baterek. Taky se blbě shání ten potenciometr TP210 :(
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od GeorgeB »

Na polaritu baterek tam mám ještě originál štítek :D
Mě šlo o úpravu tohoto přístroje pro měření průrazného napětí. Sice by šla ocejchovat stupnice ve Voltech, ale byla by silně nelineární(pod 100V je mezi 100 a 0V jen asi 2mm na stupnici) a nejspíš by byla měřená hodnota závislá na napětí akumulátoru. A pokaždé připojovat paralelně VN sondu s voltmetrem se mi nechtělo. Tak jsem pokoumal vnitřní zapojení a pomocí dvoupólového přepínače přepínám mezi původním zapojením měřícího systému(měření izolačního odporu-sériově zapojený měřící systém) a zapojením paralelně k výstupním svorkám(předřadný odpor a měřící systém jako voltmetr). Tím jsem dosáhl linearity stupnice pro měření průrazného napětí.
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od GeorgeB »

Kdyby někoho zajímala úprava megmetu PU371 pro přímé měření průrazného napětí, tak jsem toto popsal na svém webu http://www.georgeb.wz.cz/dilna_megmet.htm
Přílohy
megmet_upraveny.jpg
Upravený megmet PU371 pro měření Ubr
(141.43 KiB) Staženo 14 x
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Ještě se vracím k tématu, protože jsem na jeden vyhozený přístroj PU371 narazil a zkoušel , jestli funguje. Něco se mi nezdálo, tak jsem hledal schéma a našel v učebnici tady na straně 34:
http://sse-najizdarne.cz/projekt/em.pdf

V mém přístroji je to zapojeno mírně jinak, i když nepodstatně , viz příloha s hodnotami součástek.
Přepínače se vzájemně negují, když jeden vede, druhý je rozepnutý. Napružením kontaktních plíšků lze dosáhnout stavu, že jsou v přechodné fázi oba sepnuty současně (to je ono bliknutí doutnavky při zapnutí měření).

Co se mi na funci přístroje nelíbí je, že naprázdno (výst. svorky nezapojené) při měření ukazuje malou, ale znatelnou výchylku. Z poslední rysky odpovídající nekonečnu(?), se vychýlí na cca 200MOhm.
Podle schématu by to znamenalo nějaké svody na desce(?). Přepínače jsou tvořeny plošným spojem a pružinovými plíšky. Že by si kontakty vyjezdily vodivou cestičku?
Chová se to někomu taky tak?
Přílohy
PU371 schema s hodnotami LQ tif.jpg
(179.33 KiB) Staženo 51 x
Naposledy upravil(a) PavelFF dne 23 kvě 2010, 17:29, celkem upraveno 2 x.
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

... Chyba, dal jsem aktualizovat a bylo to tu dvakrát stejně.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

PavelFF píše:Co se mi na funci přístroje nelíbí je, že naprázdno (výst. svorky nezapojené) při měření ukazuje malou, ale znatelnou výchylku. Z poslední rysky odpovídající nekonečnu(?), se vychýlí na cca 200MOhm.
Podle schématu by to znamenalo nějaké svody na desce(?). Přepínače jsou tvořeny plošným spojem a pružinovými plíšky. Že by si kontakty vyjezdily vodivou cestičku?
Chová se to někomu taky tak?

Není to náhodou správně tak, že doutnavka je připojená pro indikaci sítě pod napětím, dokud nestiskneš páčku?
Jinak tam totiž při měření uvidíš proud doutnavkou.
Ale ty svody na desce jsou možné také.
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Ano, doutnavka je připojená, dokud nestisknu páčku.
Mně jde spíš o tu výchylku naprázdno. Jestli mám jen zašpiněnou desku, nebo je to nějaká konstrukční chyba.
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Jestli někde doma najdeš starou poctivou (tvrdou) šedou mazací gumu se slonem, přegumuj plošky na desce. To obvykle úplně stačí.
Někdy to jde i hajzlpapírem.
VonBahnhof

#11 Příspěvek od VonBahnhof »

Zdravím, pokud se nepletu v typu, měl bych mít originální návod k použití včetně schématu, byla to taková složenina formátu A4 z tvrdého papíru. Naskenuji to, ale bude to tak 14 dní trvat, měřák mám na chatě.
555

#12 Příspěvek od 555 »

muze mi nekdo prosim trosku blize popsat jak bych mohl udelat to trafo?

myslim jako rozmery jadra,pocet zavitu,prumer lakované CU a podobně,děkuji předem
PavelFF

#13 Příspěvek od PavelFF »

555 píše:muze mi nekdo prosim trosku blize popsat jak bych mohl udelat to trafo?

myslim jako rozmery jadra,pocet zavitu,prumer lakované CU a podobně,děkuji předem
Jestli máš na mysli trafo z PU371, najdi si přílohu Amatérského Rádia - Radiový Konstruktér č.3, 1966
Na stranách 43- 47 máš popis tohoto typu měniče včetně počtu závitů.
555

#14 Příspěvek od 555 »

ano mám na mysli toto trafo.děkuji.podivam se.
VonBahnhof

#15 Příspěvek od VonBahnhof »

Tady jsem nahrál, dá-li se tomu tak říci, dokumentaci k PU 370/371
http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/781 ... .54MB.html
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“