Sháním elektrické schéma megmetu PU371
Moderátor: Moderátoři
Sháním elektrické schéma megmetu PU371
Děkuji.
Ale kdyby se našlo u někoho schéma, pro strýčka příhodu?
- Přílohy
-
PU371.jpg- (52.69 KiB) Staženo 31 x
Mě šlo o úpravu tohoto přístroje pro měření průrazného napětí. Sice by šla ocejchovat stupnice ve Voltech, ale byla by silně nelineární(pod 100V je mezi 100 a 0V jen asi 2mm na stupnici) a nejspíš by byla měřená hodnota závislá na napětí akumulátoru. A pokaždé připojovat paralelně VN sondu s voltmetrem se mi nechtělo. Tak jsem pokoumal vnitřní zapojení a pomocí dvoupólového přepínače přepínám mezi původním zapojením měřícího systému(měření izolačního odporu-sériově zapojený měřící systém) a zapojením paralelně k výstupním svorkám(předřadný odpor a měřící systém jako voltmetr). Tím jsem dosáhl linearity stupnice pro měření průrazného napětí.
- Přílohy
-
megmet_upraveny.jpg- Upravený megmet PU371 pro měření Ubr
- (141.43 KiB) Staženo 14 x
http://sse-najizdarne.cz/projekt/em.pdf
V mém přístroji je to zapojeno mírně jinak, i když nepodstatně , viz příloha s hodnotami součástek.
Přepínače se vzájemně negují, když jeden vede, druhý je rozepnutý. Napružením kontaktních plíšků lze dosáhnout stavu, že jsou v přechodné fázi oba sepnuty současně (to je ono bliknutí doutnavky při zapnutí měření).
Co se mi na funci přístroje nelíbí je, že naprázdno (výst. svorky nezapojené) při měření ukazuje malou, ale znatelnou výchylku. Z poslední rysky odpovídající nekonečnu(?), se vychýlí na cca 200MOhm.
Podle schématu by to znamenalo nějaké svody na desce(?). Přepínače jsou tvořeny plošným spojem a pružinovými plíšky. Že by si kontakty vyjezdily vodivou cestičku?
Chová se to někomu taky tak?
- Přílohy
-
PU371 schema s hodnotami LQ tif.jpg- (179.33 KiB) Staženo 51 x
PavelFF píše:Co se mi na funci přístroje nelíbí je, že naprázdno (výst. svorky nezapojené) při měření ukazuje malou, ale znatelnou výchylku. Z poslední rysky odpovídající nekonečnu(?), se vychýlí na cca 200MOhm.
Podle schématu by to znamenalo nějaké svody na desce(?). Přepínače jsou tvořeny plošným spojem a pružinovými plíšky. Že by si kontakty vyjezdily vodivou cestičku?
Chová se to někomu taky tak?
Není to náhodou správně tak, že doutnavka je připojená pro indikaci sítě pod napětím, dokud nestiskneš páčku?
Jinak tam totiž při měření uvidíš proud doutnavkou.
Ale ty svody na desce jsou možné také.
- VonBahnhof
Jestli máš na mysli trafo z PU371, najdi si přílohu Amatérského Rádia - Radiový Konstruktér č.3, 1966555 píše:muze mi nekdo prosim trosku blize popsat jak bych mohl udelat to trafo?
myslim jako rozmery jadra,pocet zavitu,prumer lakované CU a podobně,děkuji předem
Na stranách 43- 47 máš popis tohoto typu měniče včetně počtu závitů.
- VonBahnhof
http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/781 ... .54MB.html