Tesla Regina - zapeklitá závada

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

Tesla Regina - zapeklitá závada

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

Dotáhl jsem tuhle veteránku ze sklepa, fungovalo to, ale pak jsem to zapl, obrazovka ani nenažhavila a za chvíli se spálil pojistkový odpor ve zdroji kvůli nadměrnému odběru řádku.
Řádek si bere asi 0,8 A, napětí na všech jeho výstupech jsou na zlomku správných hodnot. Po odpojení buzení přetížení zmizí. SU161 i izolační podložka pod ním jsou OK. Zjistil jsem, že po odstranění rezonančního obvodu L603 (které chybělo jádro) a C638 odběr z řádku výrazně poklesne a na výstupech se objeví napětí, z čehož usuzuju, že je v pořádku i trafo a na výstupech není zkrat. Na naběhnutí obrazovky to ovšem nestačí. Se samotným C638 odběr klesne ještě víc, ale taky klesne napětí výstupů. V L603 jsem ve spodní vrstvě závitů objevil spálené místo, nově navinutá cívka se hodně hřeje a řádek se chová stejně jako se starou. Jinak se tam nehřeje nic, samozřejmě kromě srážecích odporů v napájení. Odpojením vychylovaček se nic nezměnilo, všechny kondíky jsem zkoušel. Vypadá to spíš na špatný průběh buzení. Osciloskop nemám. Nenapadá někoho co s tím?
Ještě schéma:
http://dokumentace2.tym.cz/2/aurora/schema2.jpg
http://dokumentace2.tym.cz/2/aurora/schema1.jpg
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pajosek2 »

Nejsem si jistý,ale podle mne odstraněním toho rezonančního členu rozladíš celý obvod.Kontroloval jsi kmitočet toho buzení?
Filtraci napájení jsi doufám kontroloval.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Zmije

#3 Příspěvek od Zmije »

Taky mám pocit, že L603 a C638 má být v rezonanci, pokud paralelní rez. obvod je rozladěný (chybí tam jádro, nebo není nastavené) tak se chová jako zkrat, zkusil bych naladit na nejmenší odběr.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

Pajošek: Kmitočet ještě změřím, ale podle poslechu se zdá být OK. Filtrace je v pořádku.
Zmije: tady se nedá mluvit o zvětšeném odběru, tam je skoro tvrdý zkrat. Samozřejmě jsem tam zkoušel to jádro dát, ale úplně bez reakce, řádek má menší odběr s chybějícím nebo rozladěným obvodem. Pokud tam nechám samotnou cívku, tak to žere stejně, se samotným kondíkem ten odběr klesne.
Edit: Tak na bázi SU161 mně čítač ukázal necelých 31 kHz, ale to bude nějaká harmonická. Píská to normálně.
yakl

#5 Příspěvek od yakl »

Ak sa dobre pamätám, tak rozladenie L603 nespôsobí úplný zánik funkcie horizontálu, keď bude všetko fungovať, tak sa naladí na piatu harmonickú (osciloskop, sonda sa len priblíži ku otvorenej kobke vn a cievkou sa nastaví 5 vlniek na päte spätnobehového impulzu) Chyba bude asi niekde inde, z napísaného je to ťažko určiť, ale azda budiace trafo TR3, sú dva typy, neviem označenie toho staršieho, v dokumentácii je ten novší typ, ktorý používa aj odpor R658. Ten starší typ bol veľmi poruchový, často sa upiekol a so sebou niekedy zobral aj budiaci tranzistor T604.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od pajosek2 »

A co C632 na kolektoru toho trandu?
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

yakl

#7 Příspěvek od yakl »

Skrat C632 by znamenal zánik 150V napájania či s budením, či bez budenia. Strata kapacity by sa neprejavila inak, iba častou skazou T605.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pajosek2 »

no hochu to budeš mít dost práce.Zvýšenou zátěží na sekundáru se samozřejmě změní i naladění trafa a odstranění toho rezonátoru jen dostaneš obvod do přijatelných podmínek.Nejspíš budeš muset postupně odpojovat jednotlivé napájecí větve a to včetně VN.Pokud ovšem nemáš mezizáviťák na trafu.

sambiliong

#9 Příspěvek od sambiliong »

Trochu studijního materiálu...
Přílohy
Untitled-Scanned-03.jpg
(224.47 KiB) Staženo 159 x
Untitled-Scanned-02.jpg
(255.85 KiB) Staženo 173 x
Untitled-Scanned-01.jpg
(234.82 KiB) Staženo 199 x
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Lukas-Peca »

Díky všem za rady, ale stejně se mi to nepodařilo odhalit, nic na to neplatilo. Buzení bylo OK, na výstupech z řádku zkrat nebyl. Podle všeho bylo vadné VN trafo, které se mi právě podařilo úplně dorazit :? :oops: :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“