Makroblesk :-)
Moderátor: Moderátoři
Snížením hodnoty rezistoru by bylo možné popsaný triak dokonce spínat přímo z jedné z baterií 1,5V.
- Přílohy
-
spínač.GIF- (4.98 KiB) Staženo 68 x
- frantajetel11
- frantajetel11
To je přece snad nejběžnější finta, jak omezit odběr měniče, když je kondík nabitý: část nabíjecího proudu slouží k nastavení pracovního bodu měniče. Klesne proud, měnič jen přižižlává.Crifodo píše:časová konstanta toho LC členu v primáru nebude velká, ale spíš koukám na tu zajímavou polaritu hlavního kondu... je tam plus na kostře.
Ale nelíbí se mi u toho adaptéru blízkost výbojek, to je skutečně na záběry tak do 10 cm vzdálenosti. Při větší (například při kopírování lesklých předloh už od formátu pohlednice a větších) je třeba ty blesky dostat dál do strany. A pak je výhodou, když je lze spouštět bezdrátově jiným bleskem.
(Zrovna včera jsem si toho docela užil).
A, pokud jde o napájení, tak tužkovky se hodí na pár snímků a je to drahé žrádlo.
Akumulátory jsou řešení (nemusí to být zrovna trabantový Balkancar 6V/75Ah, kterým jsem krmil blesky Kakonet a Mechanika při kopírování reprodukcí, a detailů z nich, starých mistrů z naprosto dokonalých, ale šíleně drahých, knih na diapozitivy pro PF KH, to bylo na přelomu 1983/4 - kvůli barevné teplotě to jinak nasvítit nešlo a dva kinofilmy zařvaly na vyzkoušení různých vzdáleností a úhlů a expozic pomocí šedých klínů a barevných tabulek, nakonec ze 720 diáků zbylo asi 120 těch skutečně nejlepších, snad je tam po asistentu Buckovi ještě mají)
nebo tato?
A to bych tam potřeboval 3 baterky jen na to spínání? Jen na dvě by to nějak nešlo?
Já tu část, která je zakroužkovaná červeně:
budu mít ze starého blesku, ve kterém je prostor na 4 baterky, tak že bych dvě použil na nabíjení blesků a zbylé dvě by mi zbyly na to spínání
BOBOBO píše:Tak vážení . Diody tam jsou proto , aby mohl kombinovat blesky s+i- na "kostře"
Podle mě jsou diody v obvodech řídících elektrod zbytečně, protože jediné na co mají vliv, je úbytek napětí. Jinak jsou nefunkčí a tudíž tam nemají být. Pokud se mýlím, tak mi to prosím někdo vysvětlete.
frantajetel11 píše:Myslim, že na těch diodách bude zase velkej úbytek... dal bych tam Schottky.
Když se ztratí z 300V primárního zapalovacího napětí 0,7V, tak to zásadní roli věru nehraje. Tímto obvodem nejde zábleskový výboj, ale jeho spouštění.
Kde jsi sehnal vyřazené jednorázové fotoaparáty.V dnešní době,kdy jsou
téměř všechny mobily vybyvené foťákem se jednorázové foťáky na film
v obchodech často nevidí.
Posílal jsem ti soukromou zprávu,tak si ji přečti,nebo se mi ozvi na můj meil,nebo uveď svoji meilovou adresu.
Zdraví Petr