Makroblesk :-)

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jankop
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od jankop »

Tranzistor pro daný účel v podstatě nelze použít. Pro dosažení dostatečného zápalného napětí je třeba slušná šlupka a to se prostě v jednoduchém zapojení s jedním tranzistorem špatně dělá. Taky nějak nerozumím tomu, že mluvíte o tyristorech a malujete triaky. Jaký účel mají diody v řídících elektrodách? Proč nepoužít jeden triak a a do A1 přivést signál z primáru zapalovacích traf přes čtveřici diod?
Snížením hodnoty rezistoru by bylo možné popsaný triak dokonce spínat přímo z jedné z baterií 1,5V.
Přílohy
spínač.GIF
(4.98 KiB) Staženo 69 x
frantajetel11

#32 Příspěvek od frantajetel11 »

Myslim, že na těch diodách bude zase velkej úbytek... dal bych tam Schottky.
BOBOBO

#33 Příspěvek od BOBOBO »

Tak vážení . Diody tam jsou proto , aby mohl kombinovat blesky s+i- na "kostře" , proto též ty triaky a dle katalogu může být Ug až 1,5V . Takže maluju vždy s rezervou a tak nejlépe samostatně 3 články , stačí AAA a vydrží dlouho .
frantajetel11

#34 Příspěvek od frantajetel11 »

Sorry já přehlíd, že tam máš 3 baterky, ale stejně si myslim, že by tam se schottkama stačily 2 :wink:
Hill
Administrátor

#35 Příspěvek od Hill »

Crifodo píše:časová konstanta toho LC členu v primáru nebude velká, ale spíš koukám na tu zajímavou polaritu hlavního kondu... je tam plus na kostře.
To je přece snad nejběžnější finta, jak omezit odběr měniče, když je kondík nabitý: část nabíjecího proudu slouží k nastavení pracovního bodu měniče. Klesne proud, měnič jen přižižlává.

Ale nelíbí se mi u toho adaptéru blízkost výbojek, to je skutečně na záběry tak do 10 cm vzdálenosti. Při větší (například při kopírování lesklých předloh už od formátu pohlednice a větších) je třeba ty blesky dostat dál do strany. A pak je výhodou, když je lze spouštět bezdrátově jiným bleskem.
(Zrovna včera jsem si toho docela užil).
A, pokud jde o napájení, tak tužkovky se hodí na pár snímků a je to drahé žrádlo.
Akumulátory jsou řešení (nemusí to být zrovna trabantový Balkancar 6V/75Ah, kterým jsem krmil blesky Kakonet a Mechanika při kopírování reprodukcí, a detailů z nich, starých mistrů z naprosto dokonalých, ale šíleně drahých, knih na diapozitivy pro PF KH, to bylo na přelomu 1983/4 - kvůli barevné teplotě to jinak nasvítit nešlo a dva kinofilmy zařvaly na vyzkoušení různých vzdáleností a úhlů a expozic pomocí šedých klínů a barevných tabulek, nakonec ze 720 diáků zbylo asi 120 těch skutečně nejlepších, snad je tam po asistentu Buckovi ještě mají)
petezdara

#36 Příspěvek od petezdara »

Takže která pro mne bude lepší, tato:

Obrázek

nebo tato?

Obrázek

A to bych tam potřeboval 3 baterky jen na to spínání? Jen na dvě by to nějak nešlo?

Já tu část, která je zakroužkovaná červeně:

Obrázek

budu mít ze starého blesku, ve kterém je prostor na 4 baterky, tak že bych dvě použil na nabíjení blesků a zbylé dvě by mi zbyly na to spínání
BOBOBO

#37 Příspěvek od BOBOBO »

Baterky ve spínači slouží jen pro jeho napájení . Psal jsi , že každý blesk bude mít svů buřt . Proto je můžeš vyndat třeba z dálkáče a zase je tam po focení vrátit . Spotřeba energie z nich bude bezpředmětná .
petezdara

#38 Příspěvek od petezdara »

Nenene, asi jsem to blbě napsal, myslel jsem to původně tak že každý blesk sice bude mít svou baterku, ale ty by byly právě v té hlavní krabičce nasazené místo blesku.......
Já vím, měl jsem to napsat srozumitelněji.
petezdara

#39 Příspěvek od petezdara »

A teď mě napadá, třeba kdybych na to spínání použil třeba CR2032 nebo něco podobnýho, to by utáhlo? To by se mi ještě vešlo
petezdara

#40 Příspěvek od petezdara »

No, nejvíc by mi vyhovovalo to co jsem psal prve, kdybych dvě AA mohl použít na blesky a dvě na to spínání,
jankop
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od jankop »

BOBOBO píše:Tak vážení . Diody tam jsou proto , aby mohl kombinovat blesky s+i- na "kostře"

Podle mě jsou diody v obvodech řídících elektrod zbytečně, protože jediné na co mají vliv, je úbytek napětí. Jinak jsou nefunkčí a tudíž tam nemají být. Pokud se mýlím, tak mi to prosím někdo vysvětlete.
frantajetel11 píše:Myslim, že na těch diodách bude zase velkej úbytek... dal bych tam Schottky.

Když se ztratí z 300V primárního zapalovacího napětí 0,7V, tak to zásadní roli věru nehraje. Tímto obvodem nejde zábleskový výboj, ale jeho spouštění.
JanikPetr

#42 Příspěvek od JanikPetr »

Dotaz na autora tohoto vlákn "petezdara"
Kde jsi sehnal vyřazené jednorázové fotoaparáty.V dnešní době,kdy jsou
téměř všechny mobily vybyvené foťákem se jednorázové foťáky na film
v obchodech často nevidí.
Posílal jsem ti soukromou zprávu,tak si ji přečti,nebo se mi ozvi na můj meil,nebo uveď svoji meilovou adresu.
Zdraví Petr
no_-_name

#43 Příspěvek od no_-_name »

Janik: Já jednou zašel do fotolabu a dostali jsme jich plnou tašku... Prodávaj se dneska jednorázový foťáky na focení pod vodou a po dovolenejch v létě jich je jak šafránu :)
~Nestavte se mi na odpor! - Georg Simon Ohm ~
masar

#44 Příspěvek od masar »

Neměl to být mák? :wink:
Crifodo

#45 Příspěvek od Crifodo »

jakou asi bude mít životnost kond a výbojka v tom foťáku na jedno použití?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“