Je to možné.
Je fakt, že mám jakéstakés zkušenostmi jen s tím, co jsem kdysi vykuchal a tak si umím představit pouze klasický AT/ATX zdroj bez PFC.
A ten určitě nebyl navržen na plynule proměnné napětí od 90V do 270V, i když by to jistě šlo. Jen by byl dražší.
Byly BUĎ na 90-135V NEBO na 180-265V (přepínalo se to ručně nebo semtam i automaticky). Takže určitě nezvládá tak obrovské spojité rozpětí (90-270V) a tudíž si myslím, že i zvlnění na vyhlazovacím kondu má své meze. Zvláště, když dnešní výrobci šidí na kvalitě a nadsazují papírové parametry zdrojů(i elytů). Takže při podpětí v síti a velkém odběru může nastat to co jsem uváděl v předchozím příspěvku. Navíc se více hřejí tranzistory (vedou déle) a zdroj (už tak poddimenzovaný) odejde ještě dřív, než kdyby byly elyty větší.
Dnešní zdroje s aktivním PFC se možná chovají trochu jinak, ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že pokud bude kapacita malá, ani PFC nepřekoná určité fyzikální limity.
Teď si vzpomínám, že kuchané zdroje měly při minimální zátěži dobu sepnutí tranzistorů asi polovinu z maximální doby Tp. Takže by mohly zpracovat cca poloviční vstupní napětí a stále by ještě dokázaly stabilizovat. Jenže i s tím výrobce počítá při návrhu vyhlazovací kapacity (a pak ji ještě zmenší dle své solidnosti, šetříc náklady). Kromě toho, při nižším napájecím napětí a konstantním výkonu roste odebíraný proud a tudíž zvlnění roste.
Asi bych měl udělat nějaké měření, abych podpořil své domněnky, ale nechce se mi, tak se raději držím své myšlenky jak hovno košile .