Prevodnik urovni 5/3,3V

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
prv

Prevodnik urovni 5/3,3V

#1 Příspěvek od prv »

Zdravim, potreboval bych poradit jak vyresit propojeni techto dvou napetovych urovni. Primarne se mi jedna o protokol RS232, kde sice jsou prevodniky od Maximu, ale tam si muzu vybrat jestli chci 12/5V nebo 12/3,3V.
Dalsi vec je, ze casem budu potrebovat nejen Rx a Tx, ale osmibitovou sbernici obousmerne a tam uz s MAXem nevystacim urcite.
Jedine co me napada je pouzit optoclen. Nebo existuje nejaky prevodnik ktery by ho nahradil?
Diky za rady, pripadne za presmerovani na googla (i kdyz ten uz jsem zkousel, ale nevim presne na co se ho zeptat)
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jirka »

pomůže KTE Rádio plus č. 1/1997 str.14 ?
Přílohy
prevodnik-2.png
schema
(41.58 KiB) Staženo 117 x
prevodnik-1.png
popis
(80.26 KiB) Staženo 135 x
prevodnik-3.png
simulovaný průběh
(57.75 KiB) Staženo 107 x
prv

#3 Příspěvek od prv »

Hmm, diky, teoreticky ano, ale kdyz si to predstavim 8x vedle sebe, bude to neunosne velike, preci jen jeden svab by byl prijemnejsi. Docela by me zajimalo jestli nekdo neco takoveho dela.
Jinak, presne takhle jsem si to predstavoval, ze privedu obe napajeci napeti, a H se odvodi podle nich pro kazdou napetovou stranu.
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Obousměrný převodník úrovní jde udělat jedním MOSFETem a odporem. Už se to tu probíralo. A vyrábí se toho tři množství, stačí do googla zadat level shifter nebo bus switch. Třeba řady SN74CBT a CBTD od TI.
prv

#5 Příspěvek od prv »

Jo, tak to je presne ono, dik moc. Psal jsem ze nevim na co presne se googlu zeptat.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“