fázová a modulová kmitočtová charakteristika
Moderátor: Moderátoři
Krabička bude mít pouze dva vývody.Zjistíš že stejnosměrný ohmetr
má nekonečno.Musíš vzít generátor a zkoumat změnou frekvence.
A chaku ani proudovou nebudeš na nic potřebovat.Z je na proudu nezávislé.Z je závislé na frekvenci.Najdeš si rezonanci, při lepším vybavení průběh závislost "Z" na frekvenci.
Nebudeš k tomu potřebovat chaky ani to zda odpor má napěťové i proudové zesílení jedna.
- Přílohy
-
Impedance RLC.gif- (5.32 KiB) Staženo 128 x
FERYACT píše:Andreo budeš li chtít zjistit co je v krabičce kterou ti někdo předloží.
Krabička bude mít pouze dva vývody.Zjistíš že stejnosměrný ohmetr
má nekonečno.Musíš vzít generátor a zkoumat změnou frekvence.
A chaku ani proudovou nebudeš na nic potřebovat.Z je na proudu nezávislé.Z je závislé na frekvenci.Najdeš si rezonanci, při lepším vybavení průběh závislost "Z" na frekvenci.
Nebudeš k tomu potřebovat chaky ani to zda odpor má napěťové i proudové zesílení jedna.
Zkusím zareagovat.
FERYACTe představ si, že ti někdo předloží krabičku, která bude mít dva vývody a nebudeš vědět, že je uvnitř obyčejná žárovka nebo termistor nebo varistor nebo nedejbože nějaký polovodič nebo jejich kombinace. Pak bez znalosti velikosti napětí a proudu případně kmitočtu jsi víš kde?
To masar:Očekával jsem že se bavíme o seriové kombinaci RLC.Rozšiřovat vlákno o další temata by znamenalo sta příspěvků.Jinak máš plnou pravdu
pro nelineární odpory.
Přátelé z Oxfordu a Cambridge odjeli.
- Přílohy
-
bastl19.jpg- (26.74 KiB) Staženo 159 x
A v neposlední řadě si přečti zadání vlákna ať víš, proč se tu bavíme o proudové chrakteristice a ne o impedanční.
FERYACT píše:Andreo budeš li chtít zjistit co je v krabičce kterou ti někdo předloží. Krabička bude mít pouze dva vývody...
FERYACT píše:...To masar:Očekával jsem že se bavíme o seriové kombinaci RLC.Rozšiřovat vlákno o další temata by znamenalo sta příspěvků...
Ale vždyť já jsem nezačal s černými krabičkami - pod tímto pojmem se běžně myslí neznámý dvoj(čtyř-)pól.
Jinak, chtě-nechtě, se přikláním k názoru Andrey. Bez připojení zkoumané impedance Z ke generátoru napětí a proudu (o známé impedanci)nic nezměříš. Nebo prozraď jinou, pokrokovější metodu měření impedance.
p.s. Aby bylo jasno, nezpochybňuji tím, že impedance plně definuje vlastnost dvojpólu při určitém kmitočtu, ale abys ji mohl určit, musíš znát m.j. i velikost napětí a proudu. Ani srovnávací metoda tuto nutnost nevyvrací. Na počátku je pořád Ohmův zákon, který říká, že elektrický odpor je schopnost vodiče klást proudu odpor. Je to tedy vlastnost vodiče definovaná napětím a proudem.
masar píše:p.s. Aby bylo jasno, nezpochybňuji tím, že impedance plně definuje vlastnost dvojpólu při určitém kmitočtu, ale abys ji mohl určit, musíš znát m.j. i velikost napětí a proudu.
Na můstku, ZG diagrafu nebo Q-metru změřím dvojpóly aniž bych se zajímal o absolutní velikosti proudu nebo napětí.
Na Q-metru, pokud měřím kapacitu, tak výsledek je dán potřebným rozladěním měrného kondenzátoru. A protože mohu měřit v celém rozsahu kmitočtů, mám k dispozici celý rozsah poměrů napětí a proudů a přesto bude (měl by být) výsledek pořád stejný. Takže poměr mezi napětím proudem není sám o sobě žádným ukazatelem parametrů dvojpólu. Je tam sice přítomný, ale výsledek se z něj neodvozuje.
Nebo jak to myslíte?