Měnič pro elektrárnu

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
feliz_navidad

#16 Příspěvek od feliz_navidad »

Nebylo v tom případě výhodnější použít elektrocentrálu?
EDIT: Měnič 12V/230V 1000W sinus je např. zde: http://www.menicenapeti.net/index.php?sk=1
Vogon

#17 Příspěvek od Vogon »

Měnič napětí 12V / 230V 1000W
čistá sinusovka vč. DPH 6582.85Kč

Měnič napětí 12V / 230V 1000W
modifikovaná sin. vč. DPH 2662.19Kč

A vo tom to je.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jak píše Andrea - tvrdý zdroj/propustný měnič "půlsinusu",ale modulovaný na primáru a za to klasický můstek ze čtyř fetů jako střídač, co vyrobí plnou sinusovku. Kdbybch měl čas, už je to navržený a hotový.

Ten 1kVA je ale pro 12V moc, potečou tam příliš velký proudy na to, aby to bylo rozumně vyrobitelný.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Andrea

#19 Příspěvek od Andrea »

ZdenekHQ píše:propustný měnič "půlsinusu",ale modulovaný na primáru a za to klasický můstek ze čtyř fetů jako střídač, co vyrobí plnou sinusovku. Kdbybch měl čas, už je to navržený a hotový.

A jseš si jistý, že to tak bude fungovat? Zejména při malé až žádné zátěži nebo kapacitní zátěži?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od ZdenekHQ »

To není z mé hlavy. A s pistolovou pájkou to šlape jak hodinky. :)
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ZdenekHQ »

P.S. Já vím, že to není kapacitní zátěž, ale je to dobrej tester.

Asi pro tenhle výkon chce použít modulovaný plný můstek, pořád zapomínám, že se bavíme o 1kVA a ne o měniči pro oběhový čerpadlo...
]
Andrea

#22 Příspěvek od Andrea »

ZdenekHQ píše:P.S. Já vím, že to není kapacitní zátěž, ale je to dobrej tester.

Asi pro tenhle výkon chce použít modulovaný plný můstek, pořád zapomínám, že se bavíme o 1kVA a ne o měniči pro oběhový čerpadlo...

Nejde o výkon, ale o princip. Máš nějaké schéma, abychom se nebavili o koze a o voze?
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#23 Příspěvek od PeteBurns »

Myslím si, že ZdenekHQ má na mysli vlastne obyčajný spínaný DC/DC zdroj z 12V na 325V, ktorý ale na výstupe pulzuje 100x za sekundu v tvare polsínusovky, ktorá sa obyčajným mostom prepína na výstup 50x za sekundu, takže na výstupe bude striedavý sínus 50Hz...také riešenie som tiež videl, no to by na výstupe toho DC/DC meniča nemohli byť veľké kapacity ako prúdový buffer, to by pri malej záťaži išiel z výstupu obdlžnik...ja tam práve potrebujem čo najväčšiu kapacitu, aby vykryla krátkodobý niekoľkonásobne vyšší odber pri zapnutí indukčnej alebo kapacitnej záťaže, každý pozná prúdový náraz chladničky, telky, kompresoru atd...
Odoberať 1kW z 12V ešte nie je až taký problém, tie prúdy sú síce veľké, ale človek s nimi musí počítať a baterky na to dimenzovať...
feliz_navidad - to som si nevšimol že to je riešené ako píšeš, tak sa pustím do študovania, ale IGBT na 50kHz, no neviem neviem :? Čo mám už dlhšie vyhliadnuté IGBT pre moje účely, 600V 60A, za prijateľnú cenu, tak tie sú odporúčané do 1kHz :twisted:
Andrea

#24 Příspěvek od Andrea »

Proč myslíš, že jsem se ptala na tu malou a kapacitní zátěž.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já s tou "nepoužitelnou" kapacitní zátěží samozřejmě souhlasím, ale to už musí každý uvážit, co vlastně potřebuje a jak moc složitou cestou se potom vydá.

Schema není, musím to někdy obkreslit z desky, ale ten princip je myslím jasnej.
]
medulin

Re: Měnič pro elektrárnu

#26 Příspěvek od medulin »

taz píše:
zevl píše:Ahoj bastlíři :)

měl bych takovou otázečku. Sháním nějaké schéma měniče z 12V na 230V sinusového průběhu. Kdyby jste někdo o něčem věděl, napište prosím, budu vděčný za všechny rady :) děkuji..

Zajdi si do jakékoliv firmy, co dělají fotovoltaické elektrárny, jsou jich mraky, ty měniče se tam běžně dodává

Dělám do fotovoltaiky. Nedávno jsem otevřel střídač Solarmax S6000 a SOLUTRONIC Solplus 50. Ten Solarmax už tu nemám, ale SOLUTRONIC mi tu ještě leží. Pokud chcete napsat seznam polovodičů co tam jsou, tak bych se na to mohl mrknout, když zůstanu déle v práci. Prozatím foto z mobilu.
Obrázek
Obrázek
feliz_navidad

#27 Příspěvek od feliz_navidad »

Nemáš od nich schémata? V tom solutronicu se válí buď kondenzátor nebo NTC, takže předpokládám nějaký servisní zásah? Nebo ti to vypadlo při focení z mobilu :D
medulin

#28 Příspěvek od medulin »

feliz_navidad píše:Nemáš od nich schémata? V tom solutronicu se válí buď kondenzátor nebo NTC, takže předpokládám nějaký servisní zásah? Nebo ti to vypadlo při focení z mobilu :D

jj máš dobré oči :wink: . Při montáži tam něco lítalo, myslel jsem že nějaký šroubek, tak jsem to otevřel a lítala tam tato součástka. Tak jsem ji upevnil zpět do patice. Je hned na vstupu přívod DC proudu z panelů, nějaká bleskojistka. Proto je v patici, aby se dala vyměnit.
Schéma bohužel nemám.
feliz_navidad

#29 Příspěvek od feliz_navidad »

Máte už dostatek starších instalací aby se dalo říct, které měniče patří mezi poruchovější?
medulin

#30 Příspěvek od medulin »

feliz_navidad píše:Máte už dostatek starších instalací aby se dalo říct, které měniče patří mezi poruchovější?

Starší moc ne. Začali jsme minulý rok v září. Namontoval jsem osobně dva SolarMax a dva Solutronic. Fungují dobře, zatím žádná porucha, až na tu vypadnutou součástku. Záruka na střídač je 5 až 12 let, podle toho jak si kdo připlatí. Solutronic se mi zdá být lepší, ale příště už budeme montovat jen KOSTAL PIKO, ty jsou 3 fázové.
Pokud chcete někdo schéma tak si u nás objednejte elektrárnu. :D Přes noc můžete studovat funkci střídače a přes den vyrábět elektřinu. Někdy se dá vyrábět i přes noc, když je jasno a měsíc v úplňku :lol:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“