Desulfatácia PB Akku
Moderátor: Moderátoři
stasek píše:kolik destilovaný vody tam mám dolít, když jsem otevřel ty čudly shora tak to je suchý jak sahara. Baterka má svoje napětí, rozsvítí i žárovku 15W, ale napětí klesne.
Z čeho soudíš, že "je to suchý jak sahara"? Jestli jsi čekal, že tam bude šplouchat elektrolyt, tak ve VRLA aku elektrolyt nešplouchá. Kdyby byla skutečně vyschlá, tak asi nebude mít "svoje napětí". A po zatížení klesne napětí každé baterce, otázka je o kolik klesne. Může být slabý (méně nabitý) některý článek, to by mohlo jít spravit ekvalizací.
Jednak ty bublinky plynů z toho rouna už nikdo nedostane a druhak mu navždy přestane fungovat rekombinace.
Obecně vzato existuje mnoho způsobů jak "obnovit" VRLA baterie.
Všechny mají jeden společný jmenovatel: Je to neobyčejně složitá a pracná metoda, na rozdíl od prostého vyhození do kontejneru.
Vogon píše:Pokud přivedete VRLA k plynování je nenávratně zničen.
Jednak ty bublinky plynů z toho rouna už nikdo nedostane a druhak mu navždy přestane fungovat rekombinace.
Jo? Já jsem si tu ekvalizaci nevymyslela, mám ji z datašítu jedné VRLA. A už jsem ji i použila a funguje, asi nějaká singularita v časoprostoru.
P.S.: Co asi znamená to VR
Zatím jsem se nesetkal s baterií typu VRLA které by plynování buď podstatně nezkrátilo životnost a nebo ji rovnou nezničilo.
Pokud je baterie kolegy Staska, jak uvádí, skutečně 4-5Ah jsem si téměř jist, že neexistuje model který by plynování nezničilo.
Ale na druhou stranu je možné všechno, tyhle malé baterie jsme přestali používat před cca 4 roky a třeba to výrobci nějak za tu dobu vylepšili.
Problém toho ventilu je v tom, že výrobci sice uvádějí že je to regulační ventil, ale pouze proto aby neděsili spotřebitele, že je to poslední záchrana před explozí pouzdra.
EDIT: Teď mě napadá; oni to určitě myslí tak, že se sjednocují jednotlivé baterie zapojené do baterie, nikoliv sjednocování jednotlivých článků v baterii.
Koneckonců, pošlu jim dotaz jak to myslí ev. jak si myslí že to mám udělat, bereme od nich tuny baterií tak ať se snaží...
Vogon píše:Plynování VRLA baterií dřív nebo později zahřeje pouzdro až takto:
Nic takového se při ekvalizaci neděje. Baterie je při ní studená, nemá ji co zahřát. Při ekvalizaci 1,2Ah baterie tam při 15V tekl poud kolem 20mA, u 17Ah kolem 100mA. Proto ta ekvalizace trvá tak dlouho, desítky hodin až několik dní.
Při provozu STB, což je prakticky i Vámi popisovaný způsob sjednocování, výrobci bez výjimky uvádějí napětí 13,8V.
Připojit na dobu několik desítek hodin napětí 15V na svorky baterie VRLA povede bez výjimky k plynování této baterie.
Proto mě zajímá ten datasheet baterie VRLA kde výrobce toto připouští.
Máte ho někde nebo mi můžete prosím dát odkaz na stažení?