Crifodo píše:Vogon: takhle teplem znetvořené gelovky jsem ještě neviděl, prodali ti buď nějaký šmejd nebo tam automatika nabíjení prohnala nějaký bestiální proud. Napadá mě jen jeden způsob jak k tomu může dojít, uhnilé olověné spojovací můstky a mezi nimi odpor, na kterém se nabíječ snaží dohnat nabíjecí proud.
I když jsem se hodně snažil různé vyřazené baterie oživovat a ze začátku do nich šlo kvůli sulfataci třeba 50V, nikdy se tak nezahřály, aby došlo k deformaci krabice. Po dolití destilkou se některé kusy podařilo oživit tak, že ještě rok sloužily v režimu vybíjení proudem 1-2C.
YUASY byly v tý době šmejdy a přestali jsme je brát. Ale o to nejde. Psal jsem tam že mám spoustu fotek baterií i jiných výrobců počínaje Panasonikem a konče tou Yuasou.
Ty baterie se nafoukly tím co paní Andrea tak vytrvale popírá. Byly připojeny na Ubat >13,8V trvale. Problém je v principu dobíjení UPS kde se střetává několik protichůdných požadavků. Mít rychle nabitou baterii proti její dlouhodobé výdrži. Používají impulsní měniče s více či méně sofistikovaným řízením a čas od času jim sem tam impuls "uteče" a převýší hodnotu STB napětí. Účinky těchto špiček se sčítají. Ty bublinky zůstanou uvězněny v rounu a pomalu zvyšují tlak na pouzdro. Spolu s ohřevem baterie se pouzdro pomalu deformuje.
Takže otázka paní Andrei na VR je ku hovnu, protože jak je vidět ten ventil nic nereguluje, protože pouzdro se ohřeje dřív než si ventil foukne.
A znovu: ohřeje se nikoliv průtokem proudu, který je v té době několik desetin nebo setin C ale chemickou reakcí.
A znovu: nikoliv chemickou rekací z přeměny kyslíku a vodíku na vodu nebo naopak, ale přeměnou rekombinantů na teplo a nějaký sajrajty.
Energie pro ohřev se bere z nasycených vazeb těch rekombinantů.
Problém nafouklých baterií a jejich reklamací řešíme dvakrát třikrát týdně. Ono se to těžko zákazníkovi vysvětluje, že vsádka několika tun baterií za desítky až stovky tisíc šla do kopru, protože jednak ty baterie nejsou VR a jednak že výrobce zase změnil technologii a my o tom nevíme a proto máme špatně nastavenou dobíječku.