Změna teplotního rozsahu termostatu
Moderátor: Moderátoři
Přesto v soustavě vznikne mezní cyklus vzhledem k nelinearitě relé a setrvačnosti ohřívané soustavy, ale to jsme opět u známého tématu, takže toho raději nechám.
- dobrichovsky
no zacina to byt silne teoreticke a kolega by asi poteboval najit prakticke reseni
hýbání s R6 a R7 bude mít určitý efekt, ale málo kdo asi vypočíta jaky, pravděpodobně to nepostačí k dostatečnému posunu teploty, snad by se to dalo orientačně určit známe li napětí na vývodu 12 LM 324 proti vyvodu REF_LO třeba při pokojové teplotě a v hrnku s čerstvě zalitou kávou
teoreticky je citlovost te 7107 nekde okolo 200 mV? us4 b a d mají oba zesílení 1 napětí pro těch 150 stupnu by nemuselo byt nijak velke
na bezci p2 bude nejvic 0,5 V na vyvodu 1 LM324 bude tedy tak do 1,5 voltu proti REF_LO, kdyby se to zvedlo mame vyhrano, jen nechápu proč to teď nereguluje... ta konstrukce se mi nejak nelíbí
hybani s R8 a R9 taky změní rozsah, ale nevím co to provede s ,linearitou stupnice potenciometru a je jestli to bude opradu držet teplotu nezjistíme to jinak než praktickou zkouškou
protože se tím zásahem změní zesílení celého toho nesmyslu bude možná potřeba upravit hysterzi - mezi zapínací a vypínací teplotou je pár stupňů aby to při provozu necvakalo každych pět vteřin při změně teploty o desetinu stupně , po té úpravě se ten rozdíl trochu změní, když se ti nebude líbit lze ho upravit rezistorem R4 ( větší odpor nižší rozdíl teplot a opačně) co tím hodláš vlastně regulovat?
- dobrichovsky
Zjistil jsem, že mi poslali schéma, ve kterém se také trochu liší hodnoty některých rezistorů od schématu na výše uvedeném linku. Součástky v mém rozpisu ale už odpovídají souč. uvedeným v mém shématu. Mám to takto:
R6=22k
R7=470ohm
R8,11,16=330k
R9,10=33k
R20=10k
P1=470ohm.
Hodnoty uvedené v závorce u R7 a P1 v rozpisu jsou zřejmě alternativní a tím se změní i hodnoty některých dalších rezistorů.
to Andrea: Jestli tomu rozumím dobře, tak nejjednosušší varianta je dát místo R7 drátovou propojku a vyměnit potenciometr P1.
Protože v mém schématu na rozdíl od linku má P1 hodnotu 470ohmů místo 1k a R7 má také 470ohmů místo 1k, mám tedy vzít P1 s cca 150ohmů? Ostatní rezistrory tedy nemusím měnit nebo rušit?
to alles: Díky. Mám to na regulaci refluxního poměru k destilační koloně.
Tzn. když termostat nastavím např. na 120,0°C a R4 dám menší než 1M pak to sepne už např. při 119,5°C. Při vyšším R4 např. při 120,5°C. Nebo se změnou R4 změní pouze absolutní rozdíl od nastavené teploty - tzn. +-X°C.
Předem díky za odpověďi.
Hezký víkend,
M. Dobřichovský
Nicméně se kloním k tomu co napsal Crifodo, při 150°C už to bude měřit blbosti.
- dobrichovsky
Ty dvojice odporů můžou mít jakoukoliv hodnotu mezi 10k a 1M, na konkrétní hodnotě nezáleží, jen aby byly stejné.
Jestli to bude na 130°C použitelné nevím, nikdy jsem diodou tak vysoko neměřila, je potřeba to ověřit nějakým jiným teploměrem.
- dobrichovsky
- dobrichovsky
Děkuji moc za pomoc. Abych mohl regulovat jak spodní, tak i horní mez termostatu, vyměnil jsem R7 za trimr 1k a mezi P1 a US4a jsem také dal trimr 1k. Plus jsem sjednotil hodnoty u dvojic rezistorů, jak mi poradila Andrea.
Ještě bych měl jednu otázku. Jde spíše o zjednodušení užívání. Lze nějakým způsobem udělat, aby se například po zapnutí nějakého spínače a "přemostění napájení" objevila na displeji hodnota teploty, na kterou je nastaven termostat.
Díky předem za názory.
Prima večer,
M. Dobřichovský
- dobrichovsky