Color 471 - kriví sa obraz
Moderátor: Moderátoři
Color 471 - kriví sa obraz
Obraz ide po zapnutí ok, zahrievaním sa začne o chvíľu horizontálne chvieť, triasť, najprv jemne, ale rozkmit sa postupne zväčšuje viac a viac až sa časom postupne viac a viac dokonca deformuje, akoby sa išla rozpadnúť synchronizácia. Ona sa nakoniec v podstate aj rozpadne.
Niektoré programy to nerobia, niektoré viac, niektoré menej. Záleží zrejme na intenzite signálu? Ak počas chvenia povytiahnem anténu, t.j. znížim úroveň signálu, obraz zostane stabilný. Zasunutím sa ihneď rozochveje. Vplyv malo napríklad aj predĺženie účastníckej šnúry keď som robil na byte, vtedy som márne čakal na prejav. Ich mi bola na opravu krátka, na predĺženej prejav žiadny.
1. tv mal závadu zdroja - nejakú 1N4001 pri IO - skrat. Následne som pozoroval tento prejav. Majiteľ si ho zobral s tým, že doma mal predtým všetko ok.
2. tv mal presne tú istú závadu zdroja. Aj následný prejav chvenia. Ten som robil na byte, ale až o pár dní, pretože bezprostredne po oprave sa to neprejavovalo, naviac sa situácia komplikovala tým, že sa tam neustále robilo niečo s anténami (naviac - môj prenosný tv tam šiel bez poruchy). Odladením cievky L502 pri 4504-ke o cca 30 stupňov doprava sa prejav závady zmenšil o nejakých 90percent. Im to stačilo - boli závislí na pozeraní a nevyhovovalo im aby som tv zobral so sebou, takže príčinu som nezistil.
3. tv idem riešiť
Nenájde sa niekto kto toto pozná?
Já bych to tipoval na ellyt (nějaký C34x/1uF) v cestě videosignálu do/z modulu TXT - do/ze sig. uC (nemám před sebou ani jedno ze schémat)