Color 471 - kriví sa obraz

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jogo

Color 471 - kriví sa obraz

#1 Příspěvek od jogo »

Zrejme sa jedná o charakteristickú závadu tohto chassis, stretol som sa s ňou už 3.x

Obraz ide po zapnutí ok, zahrievaním sa začne o chvíľu horizontálne chvieť, triasť, najprv jemne, ale rozkmit sa postupne zväčšuje viac a viac až sa časom postupne viac a viac dokonca deformuje, akoby sa išla rozpadnúť synchronizácia. Ona sa nakoniec v podstate aj rozpadne.
Niektoré programy to nerobia, niektoré viac, niektoré menej. Záleží zrejme na intenzite signálu? Ak počas chvenia povytiahnem anténu, t.j. znížim úroveň signálu, obraz zostane stabilný. Zasunutím sa ihneď rozochveje. Vplyv malo napríklad aj predĺženie účastníckej šnúry keď som robil na byte, vtedy som márne čakal na prejav. Ich mi bola na opravu krátka, na predĺženej prejav žiadny.

1. tv mal závadu zdroja - nejakú 1N4001 pri IO - skrat. Následne som pozoroval tento prejav. Majiteľ si ho zobral s tým, že doma mal predtým všetko ok.

2. tv mal presne tú istú závadu zdroja. Aj následný prejav chvenia. Ten som robil na byte, ale až o pár dní, pretože bezprostredne po oprave sa to neprejavovalo, naviac sa situácia komplikovala tým, že sa tam neustále robilo niečo s anténami (naviac - môj prenosný tv tam šiel bez poruchy). Odladením cievky L502 pri 4504-ke o cca 30 stupňov doprava sa prejav závady zmenšil o nejakých 90percent. Im to stačilo - boli závislí na pozeraní a nevyhovovalo im aby som tv zobral so sebou, takže príčinu som nezistil.

3. tv idem riešiť

Nenájde sa niekto kto toto pozná?
medabeda

#2 Příspěvek od medabeda »

Zákazníkovi moc nevěř,rádi lžou,aby neměli pocit,že musí zaplatit dvě opravy.Vadu bych hledal ve filtraci AVC.
vybihal

#3 Příspěvek od vybihal »

Zkontroluj C114 ve zdroji. Podívej se tady http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=28854
VyBiSu
kokun

#4 Příspěvek od kokun »

Přestože tento model telky měl 2 verze, myslím, že v tomto případě to nebude hrát roli - bylo by to stejné u obou verzí.
Já bych to tipoval na ellyt (nějaký C34x/1uF) v cestě videosignálu do/z modulu TXT - do/ze sig. uC (nemám před sebou ani jedno ze schémat) :roll:
Honza - kokúň

#5 Příspěvek od Burajko »

Ja by som kontroloval AGC-ko...
Nejaky kond. okolo.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
jogo

#6 Příspěvek od jogo »

C114 bola uvádzaná skôr pre závadu vytrhávania riadkov v hornej časti obrazovky. Už som ju menil pár krát, ale toto sa mi vidí iný prejav.. Akoby bolo rýchlo pootáčané s trimrom H posuvu či fázy..
Poskúšam čo sa teda dá a vyskúšam radšej aj ten..
Teraz ale už 2. deň ide bez prejavu závady.....
Burajko

#7 Příspěvek od Burajko »

Ked je zavada zavisla od zasunutia anteny,aspon by som zmeral AVC(AGC) na kanalovom volici.Pri zlom fungovani obvodu AVC ,moze uroven videosignalu zasahovat do synchro impulzov.Preto to strhavanie...
jogo

#8 Příspěvek od jogo »

Takže tv je vrátený - závada sa prestala prejavovať, za tipy ďakujem :)
Burajko

#9 Příspěvek od Burajko »

Ono sa to vrati..
texi

#10 Příspěvek od texi »

Signál z anteny je v pořádku-napájecí zdroj ant.zesilovače?
jogo

#11 Příspěvek od jogo »

Burajko píše:Ono sa to vrati..

Tak budeme pokračovať :wink:

texi, anténou to nebolo.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“