Při uvádění výše uvedené TV z věčných lovišť jsem, tedy kdy se mi válela na stole, škrtnul jsem o její kostru uzemněnou pájkou, přičemž vyhořel odpor 4,7R/ 6W ve zdroji. nahradil jsem jej, teď se ale na obrazovce objevuje cosi, co vypadá jako šum, který není tvořen z teček a podobných patvarů malých rozměrů, ale z velkých (asi 3-10 pixelů) kol. Obraz je značně rozostřený, obrazovka sem-tam vydává nějaké pazvuky. číslo kanálu zobrazené na obrazovce je rozmazané též. Pomáhá pouze stažení kontrastu a jasu- obraz je ostřejší, obrazovka mlčí a ta kola se zmenší, až se přemění na šum. Nemám žádný plánek, neznám ani výstupní napětí ve zdroji.
Poradíte mi někdo?
DÍKY!!!
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Vypadá to na sršení někde z VN, že by násobič? taky to může dělat potenciometr ostření (když je obraz rozostřený), nebo taky samotná obrazovka. Nejdřív bych se zaměřil na oblast okolo VN.
A schéma je myslím přímo na tomhle webu.
Potenciometr sice není úplně v pořádku- zkusím ho vyměnit. Ten zvuk se mi zdá být z obrazovky. Jó, když vytočím jas & kontrast na plno, cosi ve zdroji lupne (myslím si, že z takové hovadiny, jejíž název neznám- no, má šedomodré umělohmotné víčko, na jehož vrcholu je šestihran, pod nímž se ukrývají 2 na sobě připlácnuté silnější kotoučky šedé barvy a má to 6 vývodů) a obraz je silně rozmazaný ,ale spíš mě vadí ty fleky.
P. S.: Díky Radime, pěknej Tráboš!!!
— Winston Churchill
to co lupne by mel byt podle popisu pozistor demagnetizace to je v poradku. Jinak na Vn trafu si tim nemuzes tocit jak s hlasitosti sem a tam. ty fleky mozna pujdou zaostrit
Pokud jsi škrtnul uzemněným vodičem o kostru, tak shořela alespoň jedna dioda v usměrňovači D301,D302. D303a D304 možná vydržely. Tím nesouhlasí výstupní napětí zdroje a je tam velké zvlnění. Vyměň diody a uvidíš. Tyhle televize mají kostru spojenou se sítí a mělo by se to opravovat s oddělovacím trafem. A ani takovéhoto starce neopravíš bez měření. Až bude v pořádku zdroj tak nastav znovu zaostření.
Zdá se, že to opravdu vypadá na diody ve vstupním síťovém Graetzu, zřejmě se 2 z nich přerušily, zkontroluj i druhý odpor 4R7, jestli se mu nezvětšila hodnota. Tahle televize funguje už asi od 90V síťového napětí (kdysi jsem to zkoušel s regulačním trafem), ale obraz samozřejmě podle toho vypadá....
Díky fšem za pomoc!!! Nakonec to byly vady dvě:odporoučela se mrcha dioda v Graetzu ve zdroji a byl v PRtyčinkaDELI potenciometr ostření. Diodu jsem vyměnil a potenciometr letěl oknem
(1. potenciometrová defenestrace).
Po něm mi zbyly 2 VN dráty- jeden z násobiče a druhý vedoucí z obrazovky. Po panáku na kuráž jsem je jednoduše spojil a věřte, nebo ne: obraz je ostrý, že jsem se o něj málem pořezal. No prostě luxus!!!
DÍKY
— Winston Churchill