Tesla Color 110 ST- Špatný obraz

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MetalGod

Tesla Color 110 ST- Špatný obraz

#1 Příspěvek od MetalGod »

Při uvádění výše uvedené TV z věčných lovišť jsem, tedy kdy se mi válela na stole, škrtnul jsem o její kostru uzemněnou pájkou, přičemž vyhořel odpor 4,7R/ 6W ve zdroji. nahradil jsem jej, teď se ale na obrazovce objevuje cosi, co vypadá jako šum, který není tvořen z teček a podobných patvarů malých rozměrů, ale z velkých (asi 3-10 pixelů) kol. Obraz je značně rozostřený, obrazovka sem-tam vydává nějaké pazvuky. číslo kanálu zobrazené na obrazovce je rozmazané též. Pomáhá pouze stažení kontrastu a jasu- obraz je ostřejší, obrazovka mlčí a ta kola se zmenší, až se přemění na šum. Nemám žádný plánek, neznám ani výstupní napětí ve zdroji.
Poradíte mi někdo?
DÍKY!!! :toilet:
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
urbanek
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od urbanek »

Vypadá to na sršení někde z VN, že by násobič? taky to může dělat potenciometr ostření (když je obraz rozostřený), nebo taky samotná obrazovka. Nejdřív bych se zaměřil na oblast okolo VN.
A schéma je myslím přímo na tomhle webu.
MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Potenciometr sice není úplně v pořádku- zkusím ho vyměnit. Ten zvuk se mi zdá být z obrazovky. Jó, když vytočím jas & kontrast na plno, cosi ve zdroji lupne (myslím si, že z takové hovadiny, jejíž název neznám- no, má šedomodré umělohmotné víčko, na jehož vrcholu je šestihran, pod nímž se ukrývají 2 na sobě připlácnuté silnější kotoučky šedé barvy a má to 6 vývodů) a obraz je silně rozmazaný ,ale spíš mě vadí ty fleky.

P. S.: Díky Radime, pěknej Tráboš!!!
— Winston Churchill
rezis

#4 Příspěvek od rezis »

to co lupne by mel byt podle popisu pozistor demagnetizace to je v poradku. Jinak na Vn trafu si tim nemuzes tocit jak s hlasitosti sem a tam. ty fleky mozna pujdou zaostrit
Internet - metla lidstva
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Mourek »

Pokud jsi škrtnul uzemněným vodičem o kostru, tak shořela alespoň jedna dioda v usměrňovači D301,D302. D303a D304 možná vydržely. Tím nesouhlasí výstupní napětí zdroje a je tam velké zvlnění. Vyměň diody a uvidíš. Tyhle televize mají kostru spojenou se sítí a mělo by se to opravovat s oddělovacím trafem. A ani takovéhoto starce neopravíš bez měření. Až bude v pořádku zdroj tak nastav znovu zaostření.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Mourek »

jo schema je na http://www.kacha.cz
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Oldradio »

Zdá se, že to opravdu vypadá na diody ve vstupním síťovém Graetzu, zřejmě se 2 z nich přerušily, zkontroluj i druhý odpor 4R7, jestli se mu nezvětšila hodnota. Tahle televize funguje už asi od 90V síťového napětí (kdysi jsem to zkoušel s regulačním trafem), ale obraz samozřejmě podle toho vypadá....
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Mourek »

Napájení z regulačního trafa jsem používal při hledání závad typu nestabilit řádku apod.
omegatv

110 st

#9 Příspěvek od omegatv »

Skus vymeniť hlavny elit na zdrojovej doske zvyknu niektore kapacity visichať.
...Laco...
MetalGod

#10 Příspěvek od MetalGod »

Díky fšem za pomoc!!!
Nakonec to byly vady dvě: odporoučela se mrcha dioda v Graetzu ve zdroji a byl v PRtyčinkaDELI potenciometr ostření. Diodu jsem vyměnil a potenciometr letěl oknem
(1. potenciometrová defenestrace).
Po něm mi zbyly 2 VN dráty- jeden z násobiče a druhý vedoucí z obrazovky. Po panáku na kuráž jsem je jednoduše spojil a věřte, nebo ne: obraz je ostrý, že jsem se o něj málem pořezal. No prostě luxus!!!
:!: :!: :!: DÍKY :!: :!: :!:
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“