AM vysilac s elektronkou

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jade

#16 Příspěvek od jade »

Tlumivky jsem navinul na kostry z relé, nevím už, kolik je tam závitů, ale: střední sloupek má průměr 10mm, výška sloupku 13mm, venkovní průměr cívky je 25mm. Drát 0,3. Pokud nemáš možnost měřit indukčnost, najdi si nějaký prográmek na výpočet vzduchové cívky.
Osobně bych se do práce s cívkami a laděnými obvody bez LCmetru nepouštěl.
Ty tlumivky v katodě i v anodě jsou stejné, indukčnost jsem dolaďoval odmotáním drátu.
Jestli to chceš provozovat s anténou, nemusíš dělat rámovou cívku, stačí válcová, možná by vyhověla i feritka s vazebním vinutím k anténě.
V tomhle zapojení vystačíš s normálním ladícím kondíkem ze starého rádia, není tam zas takové napětí, aby to zapálilo oblouk mezi deskami.
Naposledy upravil(a) jade dne 23 úno 2010, 15:34, celkem upraveno 1 x.
jade

#17 Příspěvek od jade »

Tak ty malé krystaly, zvlášť z číny, bych určitě nepoužíval. Použil jsem pořádné teslácké krystaly s rozchodem nožek 14mm, kterým v elkových zapojeních nehrozí zničení.
Krystal 1,75 Mhz se Ti bude asi blbě zhánět. (musí kmitat na poloviční frekvenci)
Mě se povedlo horko-těžko sehnat krystaly 500Khz a jeden kousek 1Mhz.
jade

#18 Příspěvek od jade »

milan222 píše:... jen pouzit lampu co zvladne potrebnou frekvenci... (kdybych chtel i treba 27Mhz - tech mam z cinskych vysilacek asi deset)

EF80 by měla zvládnout i těch 27Mhz, je to vf lampa. Pokud Ti teda stačí ten 1W výkonu.
BoBoBo: uhodl jsi... tak trochu jsem se o dřevo "votřel".
milan222

#19 Příspěvek od milan222 »

jade píše:
milan222 píše:... jen pouzit lampu co zvladne potrebnou frekvenci... (kdybych chtel i treba 27Mhz - tech mam z cinskych vysilacek asi deset)

EF80 by měla zvládnout i těch 27Mhz, je to vf lampa. Pokud Ti teda stačí ten 1W výkonu.
BoBoBo: uhodl jsi... tak trochu jsem se o dřevo "votřel".

me napadlo... co tu ramovku pridelat k neakemu jednodusimu vysilaci? treba oscilator jak je v radiu?
jaklej je povolenej vykon na AM? v amaru z dob minulych to bylo úpsanoo ze 0,1W
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
PvvS
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od PvvS »

jade

#21 Příspěvek od jade »

milan222 píše:
me napadlo... co tu ramovku pridelat k neakemu jednodusimu vysilaci? treba oscilator jak je v radiu?

Tobě ten jednolampový vysílač nepřijde dostatečně jednoduchý?
Slabší oscilátor nebude mít s rámovkou dosah 50m.(leda by to byla rámovka jako kráva)
Proto ji tam mám, abych omezil dosah.
Nechceš si nejprve ujasnit, co vlastně chceš?
Na začátku jsi psal o výkonu 2-3W "tak na ty dva kilometry".
Později píšeš "chci se dovysilat cca v okruhu 50metru- kolem baraku, a po
zahrade." :?:
Jednodušší bude jedině tranzistorový, ale celé je to tu o tom, že Tě zaujal vysílač s lampou.
Crifodo

#22 Příspěvek od Crifodo »

když si pročteš pořádně web pira.cz, tak relativně brzo postřehneš několik věcí:
1) tvůrce/provozovatel černého vysílače dobře ví že to je nelegální a že hrozí postih, počítá s tím a když se přesto rozhodne vysílat (motivace obyčejně nespokojenost s politikou kolem FM licencí), tak pokud možno konspiruje, vysílá krátce z akcí v těžko dostupném terénu atd.
2) stavitel vysílače má velmi dobré znalosti vf obvodařiny aby věděl přesně, co dělá
3) od předchozího bodu odvozeno, stavitel vysílače se snaží o maximální spektrální čistotu vysílaného signálu, aby ho někdo nenachytal za harmonické na kdovíjakém jiném pásmu

Při troše smůly stačí nepřející soused a na průser je zaděláno...
milan222

#23 Příspěvek od milan222 »

jade píše:
milan222 píše:

Tobě ten jednolampový vysílač nepřijde dostatečně jednoduchý?
Slabší oscilátor nebude mít s rámovkou dosah 50m.(leda by to byla rámovka jako kráva)
Proto ji tam mám, abych omezil dosah.
Nechceš si nejprve ujasnit, co vlastně chceš?
Na začátku jsi psal o výkonu 2-3W "tak na ty dva kilometry".
Později píšeš "chci se dovysilat cca v okruhu 50metru- kolem baraku, a po
zahrade." :?:
Jednodušší bude jedině tranzistorový, ale celé je to tu o tom, že Tě zaujal vysílač s lampou.

la ale nemam ten LC metr ani oscik... ten mi prijde za mesic...
milan222

#24 Příspěvek od milan222 »

Crifodo píše:když si pročteš pořádně web pira.cz, tak relativně brzo postřehneš několik věcí:
1) tvůrce/provozovatel černého vysílače dobře ví že to je nelegální a že hrozí postih, počítá s tím a když se přesto rozhodne vysílat (motivace obyčejně nespokojenost s politikou kolem FM licencí), tak pokud možno konspiruje, vysílá krátce z akcí v těžko dostupném terénu atd.
2) stavitel vysílače má velmi dobré znalosti vf obvodařiny aby věděl přesně, co dělá
3) od předchozího bodu odvozeno, stavitel vysílače se snaží o maximální spektrální čistotu vysílaného signálu, aby ho někdo nenachytal za harmonické na kdovíjakém jiném pásmu

Při troše smůly stačí nepřející soused a na průser je zaděláno...

prave potrebuji neco slabeho, od silneho vykonu2W ustupuji, a chci kolem dosah 50M
neprejici sousedy nemam, jen kanmose, ktery uz vysila se stenici na fm, a nechytli ho, ale ma to dosach 50M
jade

#25 Příspěvek od jade »

Tyhle vysílače se tady docela podrobně (díky Radixovi) řešily už dříve, prostuduj si tohle téma: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... E8&start=0
milan222

#26 Příspěvek od milan222 »

jade píše:Tyhle vysílače se tady docela podrobně (díky Radixovi) řešily už dříve, prostuduj si tohle téma: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... E8&start=0

ja jak blbej cvakam do vyhledavani na EB am vysilac s elektronkou, a ono to nic nenaslo...
diky prostuduji minimalne dvakrat...
milan222

#27 Příspěvek od milan222 »

tak jsem namotal ramovou antenu... no a ja de*il dosadil mo vzorce píxr pro obvod kruhu misto polomeru prumer... no namotal jsem 18zavitu a delka je 17mm na prumeru 20cm. no indukcnost krasna... 775uH a to mam na DV. na SV by to byly tri zavity, ale to je jedno. ty tri si vyvedu. jeste ze jsem nestavel i tu druhou. tuhle dam na jednolampovku, kdyz mi nepojede na vysilac :D no budu bastlit... navinu divoce 200zav. na kostricku, jak to je k jednomu vysilaci, a budu zkouset. ta ramovka je smerova, tak akorad namirim na vysilac. jinak na stole je porcus po bastleni zesiku, a zbyly tam soucastky, na to jsem nahazel schemata, protoze budu uklizet :D PS: vsimete si toho "pultu" vzadu. je tam ten zdroj 0-358V 100mA a fajci to v plne parade... uz na tom otestoval vysilac chytraka, sesik s ecl82, s ecl86, dva audiony... chladic je furt studenej...
jinak slo by to hnat na SV-KV, ale s kondem 0-100pf. je to mozne, a bude to fungovat? takovej kondik mam...
Přílohy
DSCF0665.JPG
ramovka
(61.99 KiB) Staženo 104 x
jade

#28 Příspěvek od jade »

Stavíš to na těch 3,5Mhz? Těžko říct, jakou indukčnost mají Tvoje 3 závity, tak kolem 70ti uH? To by musel mít kondenzátor 30pF, ten 100pF bych klidně použil, možná kvůli jemnému ladění bych ho "zmenšil" na polovinu sériovou kapacitou.
Tu cívku jsi měřil?
Mám zkušenost, že indukčnost hotové cívky se proti výpočtu klidně liší i o 20%.
Kdyby jsi chtěl stavět podle toho schématu výše s dvoumi lampami, tak pozor, opravil jsem tam chybku ohledně předpětí G3. Chybička se holt vloudila...
Na výpočet cívky i rezonance můžeš použít prográmek tady: http://www.elektronika.opatnet.cz/view. ... 2005102304
cackler

#29 Příspěvek od cackler »

ten zdroj se mi moc líbí, máš někde schéma?
milan222

#30 Příspěvek od milan222 »

cackler píše:ten zdroj se mi moc líbí, máš někde schéma?

myslis ten, co mam v tom pultu?
tak pozri do poradny nebo pomoc s konstrukcmi, a asi 10ty od vrchu bude nadpis reg. zdroj 0-300V a tzam najdes schema. autor tematu jsem ja. jinak nepouzivejte pro napajeni toho zdroje zhaveni, ale trafo 10V a jednoduche vinuti. dvojte je zbytecne, a usetri sse dve 1N4007
Odpovědět

Zpět na „Poradna“