Využitie transilu v praxi, Nočné svetielko

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Zirafka

#16 Příspěvek od Zirafka »

Devo70 píše:Tentoraz bez transilu.

Pokud to budeš chtít takto zapojit, tak budeš muset vybírat diak, tak aby ti triak nezapaloval když žárovka svítí. Většinou mají diaky spínací napětí 28 - 32 V takže bych vybrala ten s vyšším napětím.

Ačkoli elegantnější by byl varistor.

Jak si pokročil se stavbou?
Devo70

#17 Příspěvek od Devo70 »

O varistore som uvažoval už dávno, ale zapojenie s ním zavrhol. Schválne, čo sa s ním stane, keď sa preruší vlákno žiarovky?

Trisily som nenašiel u nikoho v ponuke.

Snáď by to prežil aj diak paralelne k žiarovke.
Zirafka

#18 Příspěvek od Zirafka »

Co by se stalo, stoupne na něm napětí, klesne mu odpor a vše se vrátí do normálu. Akorát že nebude žárovka svítit, jen stále poteče proud. Pochopitelně za předpokladu, že bude varistor správně dimenzovaný.

Pozor na diaky, sice mají impulsní zatižitelnost 2 A ale rozhodně to nevydrží trvale.

Trisil jsem také u nikoho nenašla, přitom jsem si ho chtěla přeměřit. No možná někdy se to povede. Občas v nabídce je, ale na "vysoká" napětí a hlavně jen na objednávku po baleních :-/
Devo70

#19 Příspěvek od Devo70 »

Cieľom môjho laborovania je nočné svetielko s ochranou proti prepätiu a zanedbateľným odberom pri prerušenom vlákne žiarovky.
Pri použití varistora 7N390K (25VAC) ako ochranného prvku je pri poruche na ňom 50V !!!
mi-ro

#20 Příspěvek od mi-ro »

Tady vám asi neporadím, já to viděl jen jednou. Byl to zmalovanej chlap převlíknutej za ženskou. Nebo se pletu? Kdo se v tom má vyznat...
..to bude jen ňákej odpůrek
PavelFF

#21 Příspěvek od PavelFF »

mi-ro píše:Tady vám asi neporadím, já to viděl jen jednou. Byl to zmalovanej chlap převlíknutej za ženskou. Nebo se pletu? Kdo se v tom má vyznat...
Taky som z toho voľaký zmätený.
Zirafka

#22 Příspěvek od Zirafka »

Devo70 píše:Pri použití varistora 7N390K (25VAC) ako ochranného prvku je pri poruche na ňom 50V !!!

No a? Tak alespoň klesne proud obvodem při přepálení vlákna. Nebo myslíš, že obvod s triakem, nebo trisilem, nebude při přepálení žárovky nic odebírat?
Zirafka

#23 Příspěvek od Zirafka »

mi-ro píše:Tady vám asi neporadím,....

No když tě to baví, tak proč ne. Každý ať si dělá co chce, pokud tím neobtěžuje okolí. Ale nevím, proč chceš řešit svoje sexuální problémy v tomto fóru a hlavně v tomto vlákně?
mi-ro

#24 Příspěvek od mi-ro »

Variola píše:
mi-ro píše:Tady vám asi neporadím,....

No když tě to baví, tak proč ne. Každý ať si dělá co chce, pokud tím neobtěžuje okolí. Ale nevím, proč chceš řešit svoje sexuální problémy v tomto fóru a hlavně v tomto vlákně?
Nepotřebuju si nic řešit, bavíte se o transilu, ten chlap co se převlíkal se jmenoval taky tak nějak, nebo podobně no. Z toho hned nedělějte detektivku.
..to bude jen ňákej odpůrek
Devo70

#25 Příspěvek od Devo70 »

Variola píše:
Devo70 píše:Pri použití varistora 7N390K (25VAC) ako ochranného prvku je pri poruche na ňom 50V !!!

No a? Tak alespoň klesne proud obvodem při přepálení vlákna. Nebo myslíš, že obvod s triakem, nebo trisilem, nebude při přepálení žárovky nic odebírat?

Pri použití varistora: prúd neklesne, ale ostane rovnaký! Zato stúpne napätie na svorkách žiarovky (varistora) a zároveň aj výkonová strata, ktorá je pre varistor smrteľná, lebo je horúci a smrdí (cca 4W). Je to dvojnásobok oproti bežnej prevádzke.

Pri použití triak + diak: po prepálení vlákna prúd takisto neklesne, napätie na svorkách žiarovky padne na 0V. Nejaká strata vznikne na R3, ale tá je zanedbateľná, oproti riešeniu s varistorom.
Zirafka

#26 Příspěvek od Zirafka »

mi-ro píše: ten chlap co se převlíkal se jmenoval taky tak nějak, nebo podobně no.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zirafka

#27 Příspěvek od Zirafka »

Devo70 píše: lebo je horúci a smrdí (cca 4W). Je to dvojnásobok oproti bežnej prevádzke.

No to tam taky musíš dát vhodně dimenzovaný varistor ;-)

Pokud na varistoru bude napětí 50 V tak proud v obvodu klesne, protože varistor je odpor. Žárovka také, ale na té je úbytek 24 V čili má menší odpor.
Devo70

#28 Příspěvek od Devo70 »

Si predstav, že prúd obvodom tečie vždy rovnaký. Treba si uvedomiť, že je to zdroj prúdu a nie napätia.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“