Předzesilovač s MAA748
Moderátor: Moderátoři
Předzesilovač s MAA748
Mám tady půjčenou Aiwu, ta si ale na věž asi jenom hraje, no hrůza.
Pokukuji po ověřeném zapojení z knihy "Příručka HIFI techniky" z roku 84 s obvody MAA748. Před asi 20ti lety jsem na zkoušku postavil korekce, a vzpomínám si, že vůbec nebyly špatné.
Tyhle zapojení budou určitě už překonány modernějšími konstrukcemi, poradíte mi někdo modernější alternativu?
Hlavně bych se rád vešel do tisícovky, protože asi za dva a půl tisíce se už na Aukru sežene kompletní značkový zesilovač.
Jde mi o řetězec vstupní zesilovač-korekce-hlasitost-výstupní zesilovač na vyrovnání útlumu.
Díky...
Kup si to z aukra.
Tišťák zdarma, operační zesilovače po cca 15ti kč, největší paleta by byla za potenciometry. Ostatní součástky už mě snad nezruinují.
Mimochodem, v GM jsem viděl osazenou desku tónových korekcí za asi 450kč, neví někdo co je tam za operáky? I když ty potenciometry, co jsem tam viděl, ve mě důvěru moc nebudily...
Myslím, že korekce použít můžeš (i když puristé budou asi zase brblat, co jako mají co dělat korekce v hifi, že je přípustná mximálně fyziologická regulace průběhu a i ta s otazníkem).
Tedy: dávat do signálové cesty 748 ještě pořád můžeš, ale je to škoda: chceš hifi a zabiješ to pomalým a šumivým operákem.
Když už, použij NE5532 (asi 12x rychlejší, o 5dB méně vlastního šumu) nebo dva kousky NE5534, ten je na tom ještě líp http://www.ti.com/lit/gpn/ne5534 .
Nebo tranzistory, pro korekční zesilovač, ať už Baxandallovo nebo Williamsonovo zapojení, nepotřebuješ větší zesílení naprázdno, než asi 100 - a už i ta stovka je vlastně nevyužitá.
A kutilmile - nelituju tě
Je to jako s tím hadem - když se ti povede ho obout, naučit ho stepovat už je brnkačka... Pro běžný poslech ale bohatě stačí Baxandall a dva solidní operáky na kanál - jeden jako sledovač pro zajištění malé zdrojové impedance před korektorem, druhý jako samotný korektor. Nic víc a nic míň, poslouchali jsme na to léta a rozhodně skoro nikdo z nás domů nepotřeboval ani oktávový EQ, natož ještě něco "většího"...
jsem našel jednoduché korekce a potom dva jiné níže :
Stejnosměrné navázání jednotlivých stupňů přináší nějaké výhody?
Prostudoval jsem něco stránek o op. zesilovačích a zdá se, že na ne5532/34 se nejméně nadává.
- Přílohy
-
a243sch.pdf- (14.52 KiB) Staženo 144 x
-
2201_rsd.jpg- (117.31 KiB) Staženo 354 x