12F675 -konfigurace AD

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hakamusai

12F675 -konfigurace AD

#1 Příspěvek od hakamusai »

Ahoj,
potřeboval bych poradit s konfigurací A/D převodníku i se schématem.Jedná se o automatický rozsvěcování světel u auta (relé by mělo sepnout při 13,5V).
Pkud je použit AD převodník,je u něj potřeba povolit přerušení ?
Co nastane když program dojde do konce -myslím tím ,že v hlavní smyčce počká na naměření těch 13,5V a pak dojde do konce.Nastane reset ?

Mohlo by to schéma fungovat,případně co je špatně ?
http://img43.yfrog.com/img43/792/schemak.jpg

Díky
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Proč tam radši nedáš komparátor?
hakamusai

#3 Příspěvek od hakamusai »

Protože nevím jak se to bude jevit v praxi.Mám v programu ještě 1s spoždění.(program do PIC člověk lehce dodatečně upraví).
Je to blbost ?
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

hakamusai píše:program do PIC člověk lehce dodatečně upraví

No já z těch dotazů nabyla dojmu, že moc lehce ne, tak jsem jen nabídla neprocesorové řešení.
hakamusai

#5 Příspěvek od hakamusai »

Jde mi jen o konfiguraci.Míšu to v mikropascalu,takže stačí napsat Delay_ms(1000); a je to.
Já s tím nemám moc moc zkušeností.Jsem spíš programátor Win32 než elektrotechnik....
Banda

#6 Příspěvek od Banda »

Nastavení A/D převodníku je v katalogovém listu.
Přerušení není třeba.
Nějak jsem nepochopil ten konec programu.
Žádný program nemůže dojít na řádek END, jinak je to špatně napsaný program. A ten tyristor je taky na pováženou.
Jinak co se stane, když napětí na aku nedosáhne oněch napětí 13,5V i při nastartovaném motoru a bude potřeba už vyjet?
Já se chystám řešit ten samý problém (automatické rozsvěcení světel po nastartování). Určitě to bude s PIC, avšak je důležitý algoritmus vyhodnocování napětí na aku.
hakamusai

#7 Příspěvek od hakamusai »

proč nemůže dojít až na end; ? Když jednou dosáhne 13,5V je zbytečný aby program běžel dál(PIC se může nějak zastavit -uspat ?).Zapojení bude napájený po zapnutí klíčku,světla vypnou po vypnutí.V tyristoru vidím větší spolehlivost než v tranzistoru,nebo je to blbost ?
Napětí 13,5V mají běžně prodávaný zařízení,ale lze to programově upravit (do určitý míry).Moje auto několik sekund po startu dosáhne 14,3V,a pak si je drží.
Chenzee

#8 Příspěvek od Chenzee »

toto jsem též řešil a to snímáním zhasnutím kontrolky mazání. Po zhasnutí jsem nastavil prodlevu 3s na ustálení chodu motoru (starej diesel), pak šup a už to svítilo. Ke zhasnutí došlo vypnutím klíčku, tedy ani za jízdy probliknutí již na funkci nemělo vliv. Nebyl s tím nikdy problém ... teda nevím jak nyní, protože to auto již 2 roky nemáme. Pro využití jsem k tomu přimlasknul i nastavitelnej cyklovač .... jediné, co vím, že si to manželka moc chválila ... :wink:
Žádnej učenej z nebe nespadl ...
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“