Krystalka - vysokoohmová sluchátka
Moderátor: Moderátoři
Krystalka - vysokoohmová sluchátka
Odkazů tam mnoho není pouze 9. a v tomto případě jsou neužitečné, týkají se věcí, které nehledám, no prostě weby kde zaznívá slovo vysokoohmová sluchátka, a vůbec se netýkají nahrady. Lze tedy využívat ty ,,Stropkovské" vložky? Jestlipak by fungovalo klasická sluchátka + odpor, něco takového tam někdo píše v komentářích v prvním odkazu kde je popisována krystalka s piezoměničem kterého nechci z estetických důvodů využít, avšak se domnivám že jsem to nepochopil, tak, jak to bylo myšlené, prosím pište další návrhy
- Artaban001
Tady: http://www.aukro.cz/item946283476_proda ... _nova.html
si kup originál.
Doplňuji že to není moje aukce.
Stropkovské sluchátkové vložky (2x27Ω) krystalkou sotva uživíš, na ty už potřebuješ aspoň jeden tranzistor a baterii. To fakt není ono. Podobně šedivá sluchátka ARF nejsou ten nejvhodnější hardware.
Radistická sluchátka (ať už z Tesly nebo ruské Oktávy) o impedanci nad 2kΩ mají také daleko vyšší citlivost.
Zkus si sehnat tankistickou helmu
Jenomže ale...... ona ta Praha hrála i po vyřazení demodulační diody! Ba co víc, ono to hrálo i bez krystalky, jen sluchátka zapojená na svod antény proti topení! V první chvíli mi tuhle záhadu moje dětská hlava nebrala. Když nebyli rodiče doma, vyrazil jsem to prozkoumat na půdu. Vylezl jsem po žebříku k okénku a podíval se na střechu.
Les televizních antén tu těsně míjelo vedení 240V rozhlasu po drátě.....
To DavidSev: Někde jsem slyšel že je na to jednoduchý postup. Vzít sluchátka na hlavu a olíznout kolíčky zástrčky. Když to slabě zašumí či lupne, jsou sluchátka dostatečně citlivá. Tak jsem vzal moje a zkusil to. Nevím kde vznikne galvanický článek, když jsou oba kolíčky ze stejného kovu, ale opravdu to funguje!
Jak jsi na tom se vstupní jednotkou pro VKV? Já teď upravuju Lipno, protože ta DL96 je opravdu slabá jako čaj. Tak jsem osadil relátko, které řeší při zapojení do sítě záměnu za EL95, elektronku EL95 a síťový zdroj. Takže doma už vyhrávám hezky nahlas na EL95, venku si musím vystačit s 0,15W z DL96.
Jak jsem na tom s VKV no, zatím na nule. Sesmolil jsem takové ideové schéma MF dílu, poslal Ti na mail, ale už jsi nenapsal... Třeba to ani nedošlo, co já vím. A hlavně nejsou zkušenosti, moc přístrojů, asi to uložím zase k ledu, jako hodně mých snů
- Artaban001