Opravy elektromotorů
Moderátor: Moderátoři
Opravy elektromotorů
Dá se toho mimo jiné i dohledat hodně tady na fóru (postahoval jsem si i nějaké materiály z VŠ). Některé fígle jsem zkoušel, některé ne... , třeba ohledně zkoušení rotoru je toho napsaného dost : http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=19115&highlight=rotor
a diagnostika:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=23008&highlight=rotor
Stator jsem už viděl taky špatný, ale často bývá jen na kraji urvaný přívod, mezizávitový zkrat se dá zkusit buď ohmmetrem nebo speciálním přístrojem (nepamatuju si přesně název, nějaké PUx nebo tak - měří izolaci, unikající proudy a odpor ochranného vodiče - tím rozsahem se dají změřit obě poloviny statoru a porovnat v setinách ohmu)
Uhlíky buď bývají odejíté "věkem" (motor 10-15 roků starý), upálené špatným rotorem nebo zaprášené tak, že se seknou v uhlíkovodu a ani ta pružina jim nepomůže... (často vysavače) někdy taky bývá blbě nasměrovaný uhlík (blbě dosedá) a stačí ho nasměrovat tak aby nehořel (blbě se to vysvětluje, ale jednduše dělá) - často v malých motorech s uložením uhlíků v plastu.
Taky bývá problém s ložiskama - kuličkové se buď vysypou (pak můžou sebou vzít celý motor) nebo zadřou, vyvyklají se z uložení a podobně. často to jde poznat na jejich barvě (když je jedno ložisko stříbrné a druhé fialové, tak je něco špatně
Asynchonní indukční motory (bez uhlíků) jsem zatím opravovoval jen výměnou tepelné pojistky (závada - z části proražený triak, motor se točil moc pomalu, nestačil se uchladit a přehřál se), někdy jsou špatné i ložiska nebo motorový kondenzátor u pomocného vinutí.
Takže, sice jsem "pár" motorů už opravil, ale je stejně hodně věcí, co nevím, takže jestli má někdo o motorech nějakou literaturu (možná by stačilo i pdf) nebo tip na koupi (do nabídky BENu jsem se dlouho nedíval) tak sem s tím
- Artaban001
starý, ale dosud aktuální. Až to najdu, pošlu sem testér zavitových zkratů..