Odpojovač zátěže při podpětí

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MajklR

#1 Příspěvek od MajklR »

Ahoj, nemá někdo zkušenosti se stavbou odpojovače zátěže dle www.zajic.cz ? Šel by nahradit tr. IRF9Z34N , zenerka LM385Z 1,2 a zes. TLC271 něčím od EZK ? Tyto součástky u nás nevedou. Mám schema odpojovače od www.belza.cz/files1/odp.htm , ale tam se to musí startovat tlačítkem. Já potřebuji, aby to naskakovalo při nabíjení samo. Díky za radu.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Problém je, že na odlehčeném aku okamžitě vyleze napětí nahoru, takže se to bez hystereze či tlačítka rozkmitá....
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

To tlačidlo by sa dalo nahradiť spínačom, ktorý by sa riadil nabíjacím prúdom, alebo nabíjacím napätím.
MajklR

#4 Příspěvek od MajklR »

Ahoj, děkuji za rady, budu o tom přemýšlet.
MajklR

odpojovač zátěže při podpětí

#5 Příspěvek od MajklR »

Ahoj, potřebuji ještě poradit. Odpojovač dle www.zajic.cz zapojím mezi akumulátor a měnič 12/230V.Při poklesu napětí při provozu měniče mi odpojovač vypne. Po obnovené dodávce ze sítě mi automaticky naběhne nabíječka. A teď to co nevím, zapne se sám odpojovač zátěže automaticky, nebo ho budu muset nějak nastartovat?Nerad bych to startoval nějakým tlačítkem. Pomůže mi někdo s tímto problémem? Jestli ano, moc mu děkuji.Ještě něco nabíječka dává max. 1,5 A.
Banda

#6 Příspěvek od Banda »

Raději bych použil relé než tranzistor.
Odpojovač se bude odpojovat a připojovat podle toho, jak se bude měnit napětí na aku, R6 a R5 určují hysterezní napětí.
Ještě by bylo vhodné prozradit výkon (nebo proud) měniče.
Jinak mi moc nepřijde vhodné, aby pokud je síť pod napětím zařízení běželo z měniče a navíc se k tomu nabíjel akumulátor.
Bylo by možná vhodnější udělat si přepínač mezi napájení zařízení ze sítě a měničem.
MajklR

#7 Příspěvek od MajklR »

Ahoj, samozřejmě mám přepínací relé mezi měničem a nabíječkou, měnič je popsaný jako " Výkonový měnič 12/220 na stránkách www.elektronikacz.borec.cz/Data/Vykonovy o/o20menic o/o 2012.htm , nebo www.pandatron.info/elektronika atd. a nebo jako "Měnič 12/230V DO AUTA- Slovak Elektronics Portal, www.unrest.ic.cz, něco jsem našel i na www.flajzar.cz, prostě 2x IRF 540 a 2x IRF 9540 , kmitočet dělá IO 4047. Mám tam trafo 10/230V a asi 100W.Díky za odpověď.
MajklR

#8 Příspěvek od MajklR »

Ještě maličkost, čím by šel nahradit tranzistor IRF 9Z 34N,v EZK ho nevedou? Díky za odpověď.
Banda

#9 Příspěvek od Banda »

např. IRF4905, v horším případě IRF9540N
a ten rezistor R7 bych zapojil trochu jinak:
Nožka co je na gate spojit s +12V a výstup z OP1 na gate.
Takže ve výsledku je rezistor R7 zapojen mezi Source a Gate.
A gate je napojen přímo na výstup OP1 pin č.6.
MajklR

#10 Příspěvek od MajklR »

Takže pro upřesnění, rezistor R7 1M je zapojen mezi IN 12V ACU a vývodem G T1. Výstup 6 OP1 je připojen přímo na vývod G T1 . Vývod D T1 zůstává nezměněn. Rezistor R6 zůstává připojen jednou stranou mezi G T1 a výstup 6 OP1. Chápu to dobře? Je tato úprava jen pro tranzistor IRF4905, nebo i pro stávající IRF9Z34N? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Banda

#11 Příspěvek od Banda »

Měl jsem dát schéma hned.
Jinak ano je to tak jak píšeš a je to pro všechny MOSFET.
Přílohy
FET.GIF
(5.37 KiB) Staženo 105 x
MajklR

#12 Příspěvek od MajklR »

Velice děkuji za odpověď a schemátko. Už na tom začínám pracovat. Přeji hezký den. Majkl R
Burajko

#13 Příspěvek od Burajko »

Daj do vystupu OP aspon seriovy odpor...
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Banda

#14 Příspěvek od Banda »

>Burajko: Asi víš něco, co já ne. Poděl se prosím s náma.
medulin

Re: Odpojovač zátěže při podpětí

#15 Příspěvek od medulin »

MajklR píše:Ahoj, samozřejmě mám přepínací relé mezi měničem a nabíječkou, měnič je popsaný jako " Výkonový měnič 12/220 na stránkách www.elektronikacz.borec.cz/Data/Vykonovy o/o20menic o/o 2012.htm , nebo www.pandatron.info/elektronika atd. a nebo jako "Měnič 12/230V DO AUTA- Slovak Elektronics Portal, www.unrest.ic.cz, něco jsem našel i na www.flajzar.cz, prostě 2x IRF 540 a 2x IRF 9540 , kmitočet dělá IO 4047. Mám tam trafo 10/230V a asi 100W.Díky za odpověď.

A nebude lepší ten odpojovač zapojit přímo do toho měniče, tak aby např: přerušil napájení IO 4047 a tím je přestanou budit výkonové mosfety? Výhoda by byla ta, že hlavnímu proudovému obvodu nebude stát v cestě další výkonový mosfet. Zvedne se ti účinnost a bude to levnější (nebudeš potřebovat mosfet na tak velký proud). :wink: Případně tam můžeš dát ještě přepínač na vyřazení odpojovače z činnosti, pokud by jsi chtěl měnič použít i k něčemu jinému, kde by nebyl odpojovač potřebný.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“