ovladani autoradia - zmena odporovych urovni
Moderátor: Moderátoři
- timemaster
ovladani autoradia - zmena odporovych urovni
Mam v aute ovladaci tlacitka na volantu pro ovladani autoradia, s origo autoradiem vse ok, pak jsem si ale poridil jine,ktere ma vstup pro ovladani z volantu, ovsem je mezi auto a radio potreba jeste nejaky interface. Tady nastal problem, pro me auto uz bohuzel takovy prvek nebyl k dispozici,takze jsem vzal podobny pro novejsi modely. Mam ale problem, moje tlacitka generuji jine odpory nez na ktere je staveny ten interface mezi radio a auto. Dokazal by mi zde nekdo poradit jak sestavit potrebny mezikus ? potreboval bych proste z 130ohmu udelat treba 1K atd.. vzdy je presne dany vstup a vystup. Predstavoval jsem si,ze by to mohlo fungovat na zpusob diodoveho voltmetru - rozsvitila by se dioda (jedna, ne cela rada nizsich) a na te by byla uprava na spravnou hodnotu vystupu..ale to je takove krkolomne reseni.. mel by nekdo lepsi napad ?
- kevin_mitnick
- timemaster
nicmene nad tim rozebranim jsem premyslel, jenze jak je to ve volantu,tak je to pruser, musel by se nejspis sundata vykuchat airbag, atd
BOBOBO píše:Kromě odpovědi kup si originál , jenom rozdělat nová tlačítka a správné hodnoty implantovat .
- timemaster
Mode 1k Ohms
Vol+ 150 Ohms
Vol- 60 Ohms
Track 300 Ohms
Mute 2k Ohms
takhle to ocekava ten interface mezi radio a auto
jedna se o radio pioneer f900bt, ale to je asi nepodstatne, ten interface je externi krabicka, je to sice origo pioneer,ale da se dobre pouzit i pro sony autoradia se vstupem dalkoveho dratoveho ovladani..
jinak stare autoradio je nejaka matsushita, tady jsou stranky, kde je zapojeni konektoru toho stareho autoradia - jsou to CN702 a CN701. Jen v tom zapojeni neni to ovladani z volantu (nevim proc,mam pocit,ze se to delalo akorat do meho auta a moje stare autoradio tam taky uplne presne neni..ale nemyslim,ze to vadi, v tom konektoru jsem drat od toho ovladani nasel a pokud mackam knofliky na volantu,tak se tam proti zemi meni odpor)
http://miata.fosketts.net/index.php?tit ... io_Pinouts
kevin_mitnick píše:dej sem typ tech radii (origo i noveho) a tabulku hodnot na styl vol+ z volantu 180 ohm, vol+ nove 1200 ohm a tak dale, pak snad neco vymyslime...
- frantajetel11
Taky záleží co máš za auto, potažmo za volant... Báglu se nemusíš bát, akorát nesmíš se sundanym bagem zapnout zapalování (většinou zůstane svítit kontrolka a musíš na diagnostiku).
Já jsem do volantu naimplantoval i tempomat
- Přílohy
-
volantcc.jpg- (165.79 KiB) Staženo 103 x
- timemaster
frantajetel11 píše:Já bych to tak složitě neřešil, kuchnul bych ten volant a vyměnil odpory.
Taky záleží co máš za auto, potažmo za volant... Báglu se nemusíš bát, akorát nesmíš se sundanym bagem zapnout zapalování (většinou zůstane svítit kontrolka a musíš na diagnostiku).
- frantajetel11
- timemaster
frantajetel11 píše:Já bych to tak složitě neřešil, kuchnul bych ten volant a vyměnil odpory.
me se podarilo rozebrat volant a sundat ovladaci packu
packa se trochu komplikuje..
umi udelat celkem 4 knofliky, pri mereni na konektoru radia jsem zjistil toto:
1. drat
VOL+ 250ohm
VOL- 900ohm
MODE 30ohm
2. drat
pokud se stiskne posledni 4. tlacitko,tak se spoji s tim prvnim
tedy pri 4.tlacitku + VOL+ napriklad je i na druhem dratu 250ohm atd..
pokud se k nemu nezmackne nic,tak jsou proste spojene..
ze vedou dva jsem zjistil az dnes pri hlubsim zkoumani.. nicmene kdyz to ted mam cele venku, asi spise zkusim rozebrat tu packu nebo ze bych udelal uplne jine ovladani jako to tady ma kolega ? vypada to pekne, bral bych hned..
- frantajetel11
Edit: teď jsem vyčet, že to měříš proti zemi... Takže si myslim, že blbě. Měř pouze odpor PŘÍMO NA TĚCH DVOU DRÁTECH !!!
Edit 2: Proč jsi to nedal do vlákna autorádia???
Edit 3: Až to budeš dávat nazpět tak vyndej pojistku od houkačky
- Přílohy
-
tlacitka audio.JPG- (29.36 KiB) Staženo 93 x
- timemaster
Ja nasel toto:
odkaz na stranky jsem daval do nejakeho z minulych postu..
Mode 1k Ohms
Vol+ 150 Ohms
Vol- 60 Ohms
Track 300 Ohms
Mute 2k Ohms
kdyz jsem pripojil jen ten jeden 1. vystup z te packy - na kterem jsou proti zemi ty hodnoty,ktere jsem posilal jako namerene,tak radio dokonce neco delalo. Vol+ se choval jako cudlik track a vol - jako mode.. takze hodnoty z tehle tabulky s nejakou odchylkou docela odpovidaji..
BTW: do autoradia jsem to nedal protoze jsem nevedel co z toho bude,takze radsi zatim do dotazu, pokud by to slo presunout do autoradii az tu bude nejake pekne reseni, tak to bude bezva..
frantajetel11 píše:Ty tlačítka co jsem fotil nahoře jsou origoš. Akorát byly původně jenom na rádio a bylo jich 6. Já k tomu dělal kodér/dekodér po dvou drátech. Takže ve finále tam těch tlačítek je 12 a umí to právě rádio i tempomat. Jinak původní zapojení těch tlačítek ti posílám na obrázku. Ale ty hodnoty odporů se můžou lišit (záleží co máš za rádio). Ale ten princip - ovládání po dvou drátech a to že těm dvěma drátům přiřadíš určitym tlačítkem určitej odpor, ten by měl bejt stejnej. Nějak jsem nepochopil ty tvý výsledky měření těch odporů? 250 ohm atd... proti čemu to měříš? Jeslti máš ten konektor do rádia dvoupinovej, tak ti to vždycky přiřadí ten odpor tlačítku... Nebo ne?
Edit: teď jsem vyčet, že to měříš proti zemi... Takže si myslim, že blbě. Měř pouze odpor PŘÍMO NA TĚCH DVOU DRÁTECH !!!
Edit 2: Proč jsi to nedal do vlákna autorádia???![]()
- timemaster
- frantajetel11
- timemaster
tady je zapojeni, podle me je to takhle.
Pokud merim mezi zemi a out1 dostanu podle zmacknuteho knofliku 3 odpory,ktere jsem tam vepsal..
Pokud merim mezi out1 a out2, dostanu odpor jedine tehdy, kdyz mam sepnuty SEL a jeste k tomu nejaky knoflik z tech trech (VOL+, VOL-, MOD)
bylo to kreslene na rychlo,ale snad staci
EDIT: takhle to neni presne zapojeni, je tam odporovy delic, ale zatim jsem to nemel rozkuchane tak abych videl jak presne to tam je udelane vcetne hodnot.. takze tohle je akorat nakres toho jak to funguje na venek pri mereni
EDIT2: tak jsem to kuchnul uplne a je to skutecne jak kreslim, s tim rozdilem,ze tam jsou fyzicky odpory akorat dva 250,900 a ten treti se udela seriovym zapojenim tech dvou - tech 31 v obrazku je blbost,ale na zapojeni to nema vliv..
- Přílohy
-
pc.jpg- (12.37 KiB) Staženo 91 x
- frantajetel11
timemaster píše:Pokud merim mezi out1 a out2, dostanu odpor jedine tehdy, kdyz mam sepnuty SEL a jeste k tomu nejaky knoflik z tech trech (VOL+, VOL-, MOD)
Podle toho obrázku: když máš seplej SEL, tak mezi out1 a out2 máš 0 ohmů a je úplně jedno jestli ještě mačkáš něco dalšího...
Pak mi furt neni jasný, proč tam furt pleteš ten třetí drát - jestli je jeden z těch vývodů kostra (out2?), tak tam furt budeš mít DVA dráty.
Takže si myslim, že by to mělo bejt takhle. Ten odpor u tlačítka SEL bude buď 300 ohm (TRACK), nebo 2k (MUTE), záleží jakou u toho chceš funkci.
- Přílohy
-
audioodpory.jpg- (8.77 KiB) Staženo 84 x