OVP CTV2870 S - zvod modrej katódy, obrazovka A66EHJ13X38

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Duvsan

OVP CTV2870 S - zvod modrej katódy, obrazovka A66EHJ13X38

#1 Příspěvek od Duvsan »

Je to TV z roku 2005, 63 cm uhlopriečka. Chassis som nezistil, ale to v tomto prípade nie je zaujímavé. Po odpojení všetkých troch katód svieti na modro. Ostatné farby reagujú ako majú. Viem, že sa táto téma tu už preberala, no kde to hľadať... Nejde mi o regeneráciu, ale o odpálenie zvodu. Špeciálny prípravok nemám, takže poraď si ako vieš. Čo viem, robí sa to nabitým kondenzátorom. Ovšem mám ho pripojiť medzi modrú katódu a kostru, alebo G1, ktorú polaritu kam a akú kapacitu kondu mám použiť? Nerád by som tú obrazovku pochoval.
Ďakujem za rady.
BaluSK
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od BaluSK »

oklepanie po hrdle nazhavenej obrazovky hore hrdlom nepomaha? s tym kondikom je to vabank.....napokon oba riesenia su len docasne aj v pripade uspechu ani panboh nevie dokedy to vydrzi
Duvsan

#3 Příspěvek od Duvsan »

S tým klepaním som si myslel, že si zo mňa robíš srandu, ale zabralo to. Ovšem keď klepnem znovu, je to späť. Asi by som šiel do toho wabanku. Ako polarizovať ten kond, ako silný a kam ho "prcnúť"?
jogo

#4 Příspěvek od jogo »

Odpaľuješ skrat, takže by si mal odpáliť (rozdeliť) to, čo sa ti spája - nevytváraš funkčný obvod, ako je to pri regenerácii.

Keď som nemal regenerátor, použil som kondenzátor snáď 10mikro nabitý na sieť. napätie. Myslím že aj v AR sa niečo také rozoberalo. Ale bola iná doba, iné obrazovky. Ak by poradil niekto zo skúsenosťami čerstvejšími, bolo by pre Teba asi vhodnejšie.
Ja by som možno ešte laboroval, ako sa to správa pri rôznych napätiach žeravenia, a k tomu prispôsobil nasledovný zásah.

Čo sa týka životnosti po úspešnom odstránení skratu, vychádzajúc z princípu, si myslím, že za vhodný zásah by sa obrazovka mohla odvďačiť primeranou (riadnou) životnosťou :)

edit: písali sme naraz
Poklepanie je tiež v núdzi účinné - ak si si nie istý prežitím odpálenia a majiteľovi nevadí prípadné znovuprivezenie. Treba tiež vycítiť, ako to reaguje, a poklepanie správnym smerom, pri vhodnej výške Užer. a náklone obrazovky by tiež mohlo na nejakú dobu pomôcť (teraz som takto veľký Philips so vstavaným DVD riešil - pri oprave totiž skrat zmizol, takže odpaľovať nebolo čo, tak som sa mu to aspoň snažil predĺžiť..)
Duvsan

#5 Příspěvek od Duvsan »

Môžeme do toho vniesť trochu teórie? Kde sa vytvára ten zvod? Keďže mi ide o prerušenie zvodu a nie o regeneráciu, katóda by mala byť asi kladnejšia, že? Druhý pól je G1?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jedna z nedestruktivních metod byla otočení obrazovky o 180°. Nevím, jestli zrovna tady to bude fungovat...
Naposledy upravil(a) ZdenekHQ dne 22 bře 2010, 13:22, celkem upraveno 1 x.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jogo

#7 Příspěvek od jogo »

Ešte raz - nevidím dôvod na polarizovanie kondenzátora pri regenerácii, a skrat si zmeraj,
prípadne daj obrazovku len na externé žeravenie
Duvsan

#8 Příspěvek od Duvsan »

Čo myslíš polarizovaním kondenzátora? Ja som myslel, ako ten nabitý kond pripojiť, ktorý pól kam. Skrat som skúsil zmerať šlusmetrom za studena a ukázalo mi to proti kostre 0-prd. To znamená katóda + a kostra - a chvíľa pravdy. Hej?
Burajko

#9 Příspěvek od Burajko »

Podla mna skoda roboty...Za mesiac mas zavadu zase.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

V regenerátoru od Českýho to bylo snad 100u na síť , ale nejdříve jsi přepínačem zjišťoval mezi čím je svod . To co píše Zdenek je prodřené žhavení do katody - v jednom případě by mělo stačit "odkostřit" žhavení , nebo otočit vzhůru nohama taky .
jogo

#11 Příspěvek od jogo »

Burajko píše:Podla mna skoda roboty...Za mesiac mas zavadu zase.

len sa snažím pomôcť v nejasnostiach, keď už je rozhodnuté,

ale žiaľ, niektorým technickým výrazom (0-prd, atď) nerozumiem..

Polarizovaním som myslel, ako zapojiť jeho póly, teda plus a mínus
BaluSK
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od BaluSK »

Burajko píše:Podla mna skoda roboty...Za mesiac mas zavadu zase.

asi tak :wink:
Duvsan

#13 Příspěvek od Duvsan »

Zobral som kondenzátor 10uF/250V, nabil som zo napájaním RGB konca, teda cca 200V, dal na trysku plusom, luplo to a ide. Keď sa mi to vráti, skúsim kond tak 100-150 uF nabitý sieťovým napätím, teda 310 V a do tretice z drôtu naviniem na kostričku trafa žeravenie.
Ďakujem za odpovede.
Burajko

#14 Příspěvek od Burajko »

Ked to takto urobis, odpalis rovno privod katody...
Naposledy upravil(a) Burajko dne 22 bře 2010, 14:30, celkem upraveno 1 x.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Duvsan

#15 Příspěvek od Duvsan »

Myslíš tým kondom 100uF/310V? Ako že namiesto skratu by pustil prívod? Takže zostanú dve riešenia: galvanicky oddeliť to žeravenie alebo na zadok prirobiť tračítko, ktoré sa použije v prípade opätobného zmodrania. Správne?
Otočiť som to skúsil, svietila ďalej, akurát farebne (konvergencia - zemský magnetizmus).
Naposledy upravil(a) Duvsan dne 22 bře 2010, 14:31, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“