Zapojení led pro indikaci 24V - 2 barvy

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
queeg

Zapojení led pro indikaci 24V - 2 barvy

#1 Příspěvek od queeg »

Zdravim, mam stupidni dotaz, ale treba mi nekdo odpovite driv, nez budu muset zapojit mozek:

Mam dva signaly A a B, oba 24V. Potřebuju pro ně indikaci na dvoubarevné LED. Je-li A, sviti led cervene, je-li B, nebo A a B sviti zelene. A to vse pri co nejmensi spotrebe - jen pro signalizaci.

Navede mne nekdo?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Kolik proudu dodají ty dva signály?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Bernard

#3 Příspěvek od Bernard »

Kdyby to šlo na 2 LED a signál je 24V/0V, tak třeba:
Přílohy
SigLED.png
(5.35 KiB) Staženo 175 x
procesor

#4 Příspěvek od procesor »

Ak zdroje A a B bez napätia majú vysoký odpor potom
Přílohy
ABsig.jpg
(46.6 KiB) Staženo 160 x
queeg

#5 Příspěvek od queeg »

Díky všem za návrhy. Vyzkouším.

K dotazu na proud: Oba signály mohou dát "hodně proudu"
:-) Ale spotřeba by měla být co nejmenší, samozřejmě.

Trochu jsem doufal v použití jedné dvoubarevné led, ale když k sobě přilepím 2 malý LEDky, tak to taky pujde.

To prvni zapojeni by se mi libilo, ale signal 2 bude ve při 0 ve stavu vysoke impedance, takže to nejde.

Druhe zapojeni vyzkousim, ale obavam se, ze bude, s ohledem na mou zrucnost, bylo prilis velke.

Zkusím asi tu první variantu, kde

Dik
queeg

#6 Příspěvek od queeg »

Jeste jeden napad: zjednodusilo by se zapojeni, kdybych invertoval logiku u signalu B?
Bernard

#7 Příspěvek od Bernard »

Musel bys napsat, jestli A,B výstup dokáže dodat proud nebo "vcucnout" proud pro log0 i log1. Pro původní verzi je tu ještě možné řešení.
Přílohy
SigRG.png
(3.56 KiB) Staženo 152 x
queeg

#8 Příspěvek od queeg »

Myslel jsem, ze jsem jiz vyse popsal. Zapojeni je tak, jak ho mas v nakresu. Pri logicke 1 je tam + 24V a nejakej tan amper to da, pri logicke 0 je to odpojeny, takze to tamtudy proud "nevycucne".

Taky zajimave zapojeni, snazim se pochopit, co s tim ta zenerka dela, uz je to par let co jsem ze skoly ;-) Jake by mely byt parametry tech rezistoru, zejmena toho u G?
Bernard

#9 Příspěvek od Bernard »

No řekněme, že zenerka je na 12 V a odpory 1 k a 820. Červenou LED by tekl proud (24-12-1,8 )/1k = 10,2 mA při sepnutém A. Při sepnutém B pro zelenou LED by to bylo (24-2,6)/1,82k = 11,8 mA, na spodním odporu vznikne úbytek 11,8 V. Když teď sepne i A, pro červenou LED je k dispozici 24-12-11,8 = 0,2V, takže svítit nebude. Proto je tam ta zenerka, aby byl velký úbytek napětí i při malém proudu
queeg

#10 Příspěvek od queeg »

To zni verohodne. :) O vikendu vyzkousim.
Diky.
queeg

#11 Příspěvek od queeg »

Tak ta varianta se zenerkou funguje uplne luxusne. Dik
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“