Ahoj, potřeboval bych poradit, postavil jsem si časovač s TL 431. Po připojení nap. napětí 12V relé ihned sepne a drží sepnuté stále. Já potřebuji, aby při připojení nap. napětí relé seplo a během 1 až 2 vteřin rozeplo, to vše při připojeném napájecím napětí. Prostě takový krátký impuls. Zkoušel jsem měnit rezistor ,který je zapojen v serii s elytem 100uF mezi plus a mínus ,ale nic to nepomohlo. Mám tam paralelně k rezistoru připojenou i diodu dle schema z minulého téma. Poradí mi někdo? Předem díky, MajklR
Ahoj, relé ,cívka má odpor něco přes 900ohmů .431 jsem vyměnil ,je to furt stejné.Jelikož jdu na oslavu narozenin, musím s tím končit pro dnešek.Zítra to celé rozeberu, a začnu znovu. Moc děkuji za pomoc přeji hezký den, MajklR.
Jen pro jistotu, když koukáš na nápis TL431, nožičky směrem dolu, tak prostřední je anoda, levá je reference a pravá katoda, prostě RAK, podle toho si to pamatuju.
Ahoj, sypu si popel na hlavu, tu referenci jsem měl opačně zapálilo mi to až jsem četl v příspěvku "R A K " Otočil jsem to a časovač šlape jako hodinky. Ani se nezničil. Holt někdy má člověk útlum. Děkuji všem moc za rady a přeji příjemný zbytek víkendu, MajklR