Dvou (čtyř) drátové přípojení telefonů

Sem patří samozřejmě i přístroje s "utrženým sluchátkem"- bezdrátové, ale vždy dále s okolním světem komunikující po vedení, a to nejen ve veřejných sítích.
Pro telefony GSM a podobné máme samostatnou sekci.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petrfilipi

Dvou (čtyř) drátové přípojení telefonů

#1 Příspěvek od petrfilipi »

Dobrý den, pánové.
Dostal jsem za úkol připojit 4 telefonní linky (klasické O2 telefony) pomocí 8mi žilového UTP kabelu. Jde to? Pokud ano, jaké piny 8mi vývodového konektoru na zdi mám zapojit?
Zkusmo jsem pokusně rozdělal jeden telefon (ETA853/10 T) a zjistil jsem, že používá 6ti vývodový konektor, kde jsou osazeny prostřední 4 piny. Musím použít všechny 4 piny?
Propojovací kabel bude mít délku 65 metrů.
Celkové schéma by bylo takové, že z ústřednového panelu bych měl vyvedeny čtyři 8mi žilové kabely do koncentrátoru (můj black box, kde se z každého připojeného kableu od panelu použily dva dráty. Tj. celkem 8 drátů (tj. ten jeden 65 m dlouhý UTP kabel)), to by se přivedlo do druhé budovy, kde by se to dekoncentrovalo (úplně stejná krabička jako koncentrátor, jen zapojená obráceně), výstupen z tohoto blackboxu by byly 4 kabely, které bych přivedl do 8mi pinových RJ45 zásuvek na zdi.

Děkuji za rady a názory.

Petr Filipi
Dratak

#2 Příspěvek od Dratak »

Klasický analogový telefon se připojuje dvoudrátově. Telefon ETA může mít čtyřpólový nebo i šestipólový konektor, ale zapoj jen vnitřní dva piny. Po vnějších dvou přístroj posílá přes vidlicový přepínač linku zpět ven na paralelku (která se tímto vyvěšením telefonu automaticky odpojí). U propojení pomocí strukturované kabeláže UTP se používají vnitřní piny (4-5), modrobílý pár. Ten je rezervován pro telefon a právě proto se nepoužívá pro ethernet (ten jede čtyřdrátově po pinech 1-2, červenobílý a 3-6, zelenobílý). Piny 7-8, hnědobílý, jsou normálně nezapojeny a používají se např. pro dálkové napájení po ethernetovém kabelu.
Pokud máš jeden čtyřpárový UTP kabel, nezakončený RJ45 zásuvkou můžeš klidně pustit do každého páru jednu linku a na konec dát 4 telefonní zásuvky (zapojíš opět jen vnitřní piny konektoru). Délka 65m nehraje roli, míval jsem v rajónu kdysi jednu linku dlouhou 17km (!!!!) a jela.
Výjimkou jsou německé přístroje a faxy, tam může být vstup linky naopak na vnějším páru konektoru a vnitřní pár nezapojen. Nebo mohou být spolu v páru i dva krajní piny. To chce potom vyzkoušet. Nebo ISDN telefony a modemy, ty jedou od NT do telefonu čtyřdrátově, v UTP kabelu používají piny 4-5 a 3-6. Tedy úplně vnitřní a vnější pár. Krajní páry zůstávají nezapojeny.
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

Díky moc. Nejenom za radu k telefonům, ale i za vysvětlení rezervace modrého páru v UTP.
Petr Filipi
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Gigabitovy ethernet pouziva vsetky 4 pary, takze pozor na to.
petrfilipi

#5 Příspěvek od petrfilipi »

Můžu ještě otázečku - ty dva vnitřní vodiče, po kterých budu mít připojený telefon, jsou vzájemně záměnné, nebo musím dodržovat nějakou polaritu?

Petr Filipi
Dratak

#6 Příspěvek od Dratak »

Polarita se nemusí dodržovat, přístroj si ji srovná sám. Na vstupu má Graetzův můstek. Takže když se na něj pustí stejnosměrné napětí, dvě diody budou trvale otevřeny a druhé dvě trvale zavřeny. Když se zamění a-b dráty, zavřené diody se otevřou a původně otevřené zavřou. Výstup má tedy trvale správnou polaritu bez ohledu na polaritu vstupního napětí. Úbytek na dvojici diod cca 1,4V vzhledem k linkovému napětí 60V a odporu vedení nehraje roli.
Odpovědět

Zpět na „Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích“