Dvou (čtyř) drátové přípojení telefonů
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Dvou (čtyř) drátové přípojení telefonů
Dostal jsem za úkol připojit 4 telefonní linky (klasické O2 telefony) pomocí 8mi žilového UTP kabelu. Jde to? Pokud ano, jaké piny 8mi vývodového konektoru na zdi mám zapojit?
Zkusmo jsem pokusně rozdělal jeden telefon (ETA853/10 T) a zjistil jsem, že používá 6ti vývodový konektor, kde jsou osazeny prostřední 4 piny. Musím použít všechny 4 piny?
Propojovací kabel bude mít délku 65 metrů.
Celkové schéma by bylo takové, že z ústřednového panelu bych měl vyvedeny čtyři 8mi žilové kabely do koncentrátoru (můj black box, kde se z každého připojeného kableu od panelu použily dva dráty. Tj. celkem 8 drátů (tj. ten jeden 65 m dlouhý UTP kabel)), to by se přivedlo do druhé budovy, kde by se to dekoncentrovalo (úplně stejná krabička jako koncentrátor, jen zapojená obráceně), výstupen z tohoto blackboxu by byly 4 kabely, které bych přivedl do 8mi pinových RJ45 zásuvek na zdi.
Děkuji za rady a názory.
Petr Filipi
Pokud máš jeden čtyřpárový UTP kabel, nezakončený RJ45 zásuvkou můžeš klidně pustit do každého páru jednu linku a na konec dát 4 telefonní zásuvky (zapojíš opět jen vnitřní piny konektoru). Délka 65m nehraje roli, míval jsem v rajónu kdysi jednu linku dlouhou 17km (!!!!) a jela.
Výjimkou jsou německé přístroje a faxy, tam může být vstup linky naopak na vnějším páru konektoru a vnitřní pár nezapojen. Nebo mohou být spolu v páru i dva krajní piny. To chce potom vyzkoušet. Nebo ISDN telefony a modemy, ty jedou od NT do telefonu čtyřdrátově, v UTP kabelu používají piny 4-5 a 3-6. Tedy úplně vnitřní a vnější pár. Krajní páry zůstávají nezapojeny.
-
petrfilipi
-
petrfilipi