Digitální hodiny

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MartinOV

#16 Příspěvek od MartinOV »

Variola: To znamená, že když podžhavím, tak budu mít nižší životnost emisních vrstev katod?
To je potom takové vylej-nalej. Při menším opotřebení žhavení mi dřív odejde katoda. Fakt super. :)

Pokud tedy má být žhavení mého vakuového dipsleje IVL1-8/13 nejvýše 80mA a já mu dám 60 až 70mA, bude to správně nebo chybně?
Zkuošel jsem jít až na 50mA při anodovém napětí cca 50-60V a svítilo to stále stejně. Při nižším žhavícím proudu už to svítilo divně bez ohledu na anodové napětí.
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

není v itronech náhodou přímožhavená katoda?
Zirafka

#18 Příspěvek od Zirafka »

Crifodo píše:není v itronech náhodou přímožhavená katoda?

To z hlavy nevím, ale podle toho, jak dlouho se rozsvěcí, tak asi ne. Ale i přímo žhavená katoda má emisní vrstvu.

MartinOV:

Co jsem viděla údaje od displejů, tak tam vždy bylo napsané minimální a maximální napětí. Někdy ne napětí ale proud. Pokud je uvedený jen maximální, tak těžko říci. Jde totiž o to, že pokud je katoda podžhavená, tak vytváří málo elektronů a ty ještě "vytrhávají" kusy emisní vrstvy čímž ji ničí. Pokud je přežhavená, tak se ničí teplem, uvolňují se z ní různé sajrajty a tím se ničí vakuum uvnitř baňky. Navíc je pak baňka více namáhaná.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Lukas-Peca »

Já bych se snažil jít na co největší anodové napětí při zachování svítivosti. S napětím roste anodová ztráta, a tedy i svítivost, takže můžeme snížit katodový proud a svítit to bude pořád stejně. Nižším katodovým proudem se ale bude míň opotřebovávat katoda a itrony dýl vydrží. Žhavení použít takové, jaké určuje výrobce, nižší způsobuje namáhání katody a vyšší ji přímo ničí.
Doufám že jsem nenapsal nějakou blbost.
Zirafka

#20 Příspěvek od Zirafka »

Tak nějak se mi nezdá, že se dá zvýšit anodové napětí a přitom snížit katodový proud...
Cust

#21 Příspěvek od Cust »

Jsem jen hloupý bastlíř elektronkama téměř nedotčený...
Jaký přírodní zákon způsobuje ničení podžhavené katody?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Lukas-Peca »

Variola: Snad by to mělo jít snížením mřížkového napětí.
Čust: Některé části katody nejsou kvůli zrnitosti dost rozehřáte, takže neemitují, a jejich funkci musí převzít ostatní, rozehřátá místa, která jsou tudíž příliš namáhána.
Mmch. není to z mojí hlavy, ale uvádí se to skoro v každé knize o lampách...
Crifodo

#23 Příspěvek od Crifodo »

Variola píše:Tak nějak se mi nezdá, že se dá zvýšit anodové napětí a přitom snížit katodový proud...

Ledaže bys použila kouzelný objev pana DeForesta :roll:
Zirafka

#24 Příspěvek od Zirafka »

Ale itron má mřížku spojenou a anodou, i na tom schématu ;-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“