konvertor z KV nebo SV nebo DV na FM
Moderátor: Moderátoři
konvertor z KV nebo SV nebo DV na FM
P.S.: nejaké stránky : www.oldradio.cz , www.radiohistoria.sk atď...
viz také:
http://www.volny.cz/pjenicek/radio/navo ... stFM1.html
kdysi kolem roku 1978 jsem stavěl superreakční VKV adaptér s jednou elektronkou ECC 81 ale schéma již nemám a hrálo to všelijak...
- Přílohy
-
adaptér pro FM.gif- (10.68 KiB) Staženo 156 x
pajik9999 píše:stejnak mě štve že na těch rosahách co to radio umí už nic moc nevysílá sem tam nějakej rusák polák bo něcotakovýhojenže jsou to dlouhý pásma mno
no vidíš, a do moderních tunerů (Sony, Technics, Denon...) furt dávaj AM rozsahy, DV, SV. Na SV ještě večer sem-tam něco hraje ale na DV ? jedna stanice kolem 270 kHz
Proto je lepší to nekomplikovat a demodulovaný NF signál pouze napěťově/impedančně přizpůsobit a využít NF vstup rádia, třeba pro přenosku nebo mikrofon, samozřejmě zcela bez zásahu do rádia. Kvalita bude nesrovnatelně lepší.
konosuke píše: Na SV ještě večer sem-tam něco hraje ale na DV ? jedna stanice kolem 270 kHz
nesmíš poslouchat na vykotlaným mlýnku na maso. Na slušným rádiu na DV na feritku prakticky všechny evropské stanice podle bandplanu a na SV mnoho desítek. Zajímavé že na DV je u některých stanic modulace a zvuk z přijímače lepší než z FM tržnicového hifi.
Venkovní drátová anténa ve městě v současném rušení je spíš cesta do (_._) než k poslechu.
pajik9999 píše:jj tak já sem z vesnice tady se dala kdysi chtnout televize na zapíchnutý vidle do země:-D
Jo - jenže to ještě do antén na vysílačích posílali výkon a ne digitálně zkriplovaný sra*ky s výkonem někdy i jen polovičním. O kvalitách programového sortimentu už vůbec nemá cenu mluvit - Vovkoviny na TVh@vn@ jsou už rozlezlý všude, takže cenu má pouze koukat se na Discovery, Z1 TV, Viasat History & Explorer a podobné dokundamentární stanice...
A kutilmile - nelituju tě
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Crifodo píše:Venkovní drátová anténa ve městě v současném rušení je spíš cesta do (_._) než k poslechu.
Já bych ani neřekl. Drátovku na panelovém sídlišti jsem měl, než mi na ni šikulíni z technických služeb shodili strom, a s rušením nebyl celkem problém. Na DV to samozřejmě vrčelo všelijak, ale na SV celkem čistý příjem a na KV úplně bez problému. Ona ta drátovka taky ale měla přes 30 m. Chtělo by to ovšem vyzkoušet anténu Mini Whip.
Důležité je taky uzemnění, co nejsilnějším lankem na kovovou trubku ÚT.
Pajik: Na AM radiu můžeš přijímat FM jedině s externím přijímačem připojeným na gramo vstup. Pak ale ten Orchestr degraduješ na obyčejný zesilovač s bůhvíjakou kvalitou. Radši ho nech jak je, občas si ho pusť kvůli příjmu zahraničních stanic (i hudební se na SV najdou, a to výborné) a na denní poslouchání si sežeň něco běžnějšího. Ona ani ta 6L31 nebude za chvíli pořádně dostupná.