routerboard , prenos po rs232 a napajeni
Moderátor: Moderátoři
routerboard , prenos po rs232 a napajeni
resim takovy problem , mam RouterBoard 411 (ale je to jedno jaky typ, v tomto ohledu jsou stejne) a PIC12F629 z ktereho potrebuji odesilat data po UART do RB coz se mi pri externim napajeni dari. pri zapojeni do pc jsem napajeni resil tak ze jsem si vytahl z rs232 DSUB9 konektoru piny 5(gnd) a 4(DTR) a vesele jsem to zarizeni napajel (a po pinu 2 posilal data do pc) jenze RB ma pin 4 hluchy.
no a tak jsem dal koumal , v manualu pisou TxD (pin 3) of this port has -5V DC power when idle. a kdyz jsem si to zmeril vuci pinu 5 (GND) tak jsem dostal na GND +5 a na Tx -5 , cemuz teda mirne nerozumim , no ale zkousel jsem tim pro jistotu pres diodovy mustek napajet obvod a v pohode funguje(zkusil jsem to tak ze vstup z pc jsem napojil na vystup PICu a zem z PC na zem v obvodu a PIC v pohode odesilal data do PC) jenze to v pripade RouterBoardu nemuzu pouzit protoze mi GND funguje jako +5 a ja tu seriovku potrebuji uzemnit do obvodu jinak v RouterBoardu nic neprijmu.
obvod potrebuji mit co nejjednodussi , mel by byt povetsinou zavren s RB v krabicich na strechach, cimz pada i externi napajeni.
Doufam ze jsem to napsal srozumitelne a predem moc dekuji za jakekoliv nazory !
Re: routerboard , prenos po rs232 a napajeni
tomask píše:protoze mi GND funguje jako +5
Vůči čemu jsi to měřil?
Re: routerboard , prenos po rs232 a napajeni
Andrea píše:tomask píše:protoze mi GND funguje jako +5
Vůči čemu jsi to měřil?
vuci pinu 3 tzn z pohledu RBcka Tx , u ktereho jak jsem uvedl tu citaci v manualu pisou v idle stavu -5V
Andrea píše:Napětí se měří vůči zemi, né zem vůči něčemu. Takže na zemi (pin 5) je 0V a na TxD je vůči zemi buď -5V, to je log. 1 (klidový stav) nebo +5V, to je log. 0. Pokud bys chtěl něco z TxD napájet a potřebuješ +5V, tak bys musel donutit port, aby posílal trvalý break (log.0). Ještě zkus, jestli není napětí na pinu 7 (RTS).
dik moc, ted to zni velice logicky , ale samotnemu mi to nedoslo