routerboard , prenos po rs232 a napajeni

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tomask

routerboard , prenos po rs232 a napajeni

#1 Příspěvek od tomask »

ahoj,
resim takovy problem , mam RouterBoard 411 (ale je to jedno jaky typ, v tomto ohledu jsou stejne) a PIC12F629 z ktereho potrebuji odesilat data po UART do RB coz se mi pri externim napajeni dari. pri zapojeni do pc jsem napajeni resil tak ze jsem si vytahl z rs232 DSUB9 konektoru piny 5(gnd) a 4(DTR) a vesele jsem to zarizeni napajel (a po pinu 2 posilal data do pc) jenze RB ma pin 4 hluchy.

no a tak jsem dal koumal , v manualu pisou TxD (pin 3) of this port has -5V DC power when idle. a kdyz jsem si to zmeril vuci pinu 5 (GND) tak jsem dostal na GND +5 a na Tx -5 , cemuz teda mirne nerozumim , no ale zkousel jsem tim pro jistotu pres diodovy mustek napajet obvod a v pohode funguje(zkusil jsem to tak ze vstup z pc jsem napojil na vystup PICu a zem z PC na zem v obvodu a PIC v pohode odesilal data do PC) jenze to v pripade RouterBoardu nemuzu pouzit protoze mi GND funguje jako +5 a ja tu seriovku potrebuji uzemnit do obvodu jinak v RouterBoardu nic neprijmu.

obvod potrebuji mit co nejjednodussi , mel by byt povetsinou zavren s RB v krabicich na strechach, cimz pada i externi napajeni.

Doufam ze jsem to napsal srozumitelne a predem moc dekuji za jakekoliv nazory !
Hrnous

#2 Příspěvek od Hrnous »

otázka ale co je pak "idle" protože tyto rb mají na rb defaultně onen linuxový terminál.. máš ho vyplý ? a port je značně osekaný jenom rx a tx takže z jiných datových linek napájení nevemeš, plný rs232 má až nový rb 800
Andrea

Re: routerboard , prenos po rs232 a napajeni

#3 Příspěvek od Andrea »

tomask píše:protoze mi GND funguje jako +5

Vůči čemu jsi to měřil?
tomask

#4 Příspěvek od tomask »

jj mam ho vyply, pri externim napajeni RBcko data v pohode prijma. jde mi pouze o to jak to napajet z te seriovky, napada me donutit RBcko porad posilat 1, tim by melo na Tx , jestli tomu dobre rozumim, +5 a GND by bylo GND (coz kdyby to nahodou bylo mozne mi prijde jako osklivy neuniverzalni hack) . nedokazu si predstavit jak jinak to resit.
tomask

Re: routerboard , prenos po rs232 a napajeni

#5 Příspěvek od tomask »

Andrea píše:
tomask píše:protoze mi GND funguje jako +5

Vůči čemu jsi to měřil?

vuci pinu 3 tzn z pohledu RBcka Tx , u ktereho jak jsem uvedl tu citaci v manualu pisou v idle stavu -5V
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

Ach, tak se nejdřív nauč měřit :roll:
tomask

#7 Příspěvek od tomask »

Andrea píše:Ach, tak se nejdřív nauč měřit :roll:

to je mozne , jsem trochu lama samouk, neni to primo muj obor. pokud te moje bota ci tak neco nepohorsilo muzes mi to zkusit objasnit ?
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

Napětí se měří vůči zemi, né zem vůči něčemu. Takže na zemi (pin 5) je 0V a na TxD je vůči zemi buď -5V, to je log. 1 (klidový stav) nebo +5V, to je log. 0. Pokud bys chtěl něco z TxD napájet a potřebuješ +5V, tak bys musel donutit port, aby posílal trvalý break (log.0). Ještě zkus, jestli není napětí na pinu 7 (RTS).
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Ten RouterBoard ma zapojene len piny RXD a TXD.
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

rnbw píše:Ten RouterBoard ma zapojene len piny RXD a TXD.

A jo, už to vidím. Ta deska nemá moc možností, kde vzít jednoduše napájení, aby to nebyl "ošklivý neuniverzální hack".
tomask

#11 Příspěvek od tomask »

Andrea píše:Napětí se měří vůči zemi, né zem vůči něčemu. Takže na zemi (pin 5) je 0V a na TxD je vůči zemi buď -5V, to je log. 1 (klidový stav) nebo +5V, to je log. 0. Pokud bys chtěl něco z TxD napájet a potřebuješ +5V, tak bys musel donutit port, aby posílal trvalý break (log.0). Ještě zkus, jestli není napětí na pinu 7 (RTS).

dik moc, ted to zni velice logicky , ale samotnemu mi to nedoslo :( ikdyz se snazim o samostudium tak mi takoveto elementarni veci obcas jeste uniknou, sry. heh takze tim padem vlastne nemam na vyber...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“