Může to jít a taky nemusí. Řešil jsem problém kdy zákazník měl pod plovoucí podlahou plochou čtyřdrátovou šňůru a tou měl veden ADSL signál od splitteru u telefonu v obýváku do modemu v pokoji. Pak si objednal TV přes ADSL a bylo třeba k modemu připojit ještě set top box. Protože šňůra nešla vyměnit, dal jsem modem do obýváku k telefonu, z něj natáhl za skříní ethernet k set top boxu a po ploché šňůře, po které šel původně ADSL signál jsem nyní pustil ethernet z modemu do PC v pokoji. Nacvakl jsem na ni RJ45 konektory, zapojil piny 1-2-3-6 na obou koncích stejně a vymalováno. Při délce cca 7m to chodilo i na 100MBit/s.
Podobný případ jsem řešil v jedné firmě. Modem jsem umístil k pobočkové ústředně, z něj vytáhl ethernet pro TV set top box a ethernet pro cca 40m vzdálený PC chtěl pustit přes dva páry v telefonním kabelu SYKFY 10 x 2, ve kterém běhalo několik analogových poboček. ANI OMYLEM!!!!

. Páry v SYKFY kabelu mají menší zkrut vodičů než UTP a mají i jinou impedanci. Na 100MBit vůbec, po přepnutí síťovky na 10MBit se rozsvítila ledka na modemu, ale nic víc. Výběrem párů jsem dosáhl toho, že občas prolezl ping a jednou se mi dokonce otevřela stránka na internetu, pak spojení zkolabovalo. Nezbylo než otevřít podhledy a naháhnout UTP. A byl pokoj.
Počítej že to pojede, ale maximálně tak na 10-15m, u nekrouceného kabelu ještě méně.