OVP CTV 25MM40

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

#16 Příspěvek od kokun »

Tak pokud jsi měl +B=202V 8O , tak to ti mohlo "odejít" nejen VN-trafo :cry:
Pro většinu tvp (s touto velikostí obrazovky) má být 150V (ale i 142V) - závisí od typu obrazovky :wink:
Jako by jsi to nevěděl - ani nenapíšeš, jakou tam máš :cry:

Dušane - ale splést si Ug2 s +B - ty jsi začátečník? :roll:
Nějak si toho (v tomto vlákně) pleteš moc :cry:
Honza - kokúň

#17 Příspěvek od Duvsan »

Poslední dobou nevím, co jsem. Raději neřeším. Obrazovka je THOMSON A59EHJ13X38.
Inak takmer opravené, bola prerazená dióda v modulátore, podľa "doporučenej" schémy VD146. Zúžený obraz pácha R174 a nedokážem prečítať hodnotu, zmenené farby. Vysvetlite mi niekto, prosím, k čomu tam je C158 (430 nF) alebo ako by sa prejavilo jeho poškodenie. Ďakujem.
Burajko

#18 Příspěvek od Burajko »

Neresetujes sa,cez vykendy nahodu ? Mne to pripada ako ,keby si zacinal odznovu ,kazdy tyzden,alebo opravu... 8O
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
kokun

#19 Příspěvek od kokun »

Duvsan píše: .... Raději neřeším. Obrazovka je THOMSON A59EHJ13X38.
Inak takmer opravené, bola prerazená dióda v modulátore, podľa "doporučenej" schémy VD146. Zúžený obraz pácha R174 a nedokážem prečítať hodnotu, zmenené farby. Vysvetlite mi niekto, prosím, k čomu tam je C158 (430 nF) alebo ako by sa prejavilo jeho poškodenie. Ďakujem.

- Obrazovka je THOMSON A59EHJ13X38 - +B=150V
- VD146 = damper dioda BY228
- C158 (430 nF) - je součástí diod. modulátoru (při vadném-probitém bude ) ()
- "Zúžený obraz pácha R174" - tento "výrok" je mně záhadou. R174/47K by měl být "pověšen" na pinu 8 NL161/TDA8351 (tj. vertikál :!: ) - netuším, jak by tento mohl mít vliv na horizontální rozměr :wink:

Ještě k identifikaci telky - má 1, nebo 2 SCARTy :?:
Honza - kokúň

#20 Příspěvek od juca »

R174=27ohm, az neodstranis pricinu zhori znovu.
juca
kokun

#21 Příspěvek od kokun »

juca píše:R174=27ohm, az neodstranis pricinu zhori znovu.

Tento rez. je ve starších sch. OVP - závada by ale odpovídala tvé telce.

Co máš v obv. korekce podušky?
Jen tranzistor VT170/BD142C, nebo tr. VT170/IRFIBE30G + IC NL108/LM358 :?:

Respektive: opiš typ telky ze samolepky nalepené na chladiči ŘKS (to je tvoje telka, ne co máš natištěno na typ. štítku 8O ) :!:
Honza - kokúň

#22 Příspěvek od Duvsan »

Na tohle jsem pamatoval, na chladiči je 25MM40 1T, jeden SCART, tranzistor je nějaký KO212 asi, blbě čitelné. Vertikál je TDA8351.
Ale kondy modulátoru som na skúšku menil, dám druhý odpor a uvidím. Počítam, že ho odpravilo to prepätie zdroja. Ďakujem.
Duvsan

#23 Příspěvek od Duvsan »

V zásobách som našiel 27R nejaký 5W, ten snáď vydrží. :D Šlape to krásne. Ale teraz ten zdroj. Operatívne som si pomohol zoskratovaním R110 (to už som písal). Za prevádzky som nastavil 150V, v stand-by tam je 160V, po odpojení RKS 175V a v stand-by (bez RKS) 170V. Naviac je to nestabilné; zapnem po chvíľke a te to o niekoľko V inde a v "oboch" stand-by režimoch piskoce. VD103 a C109 som vymenil, i IO a k C113 som priložil paralelne 220uF. Kto mi poradí, ako ďalej? Prosím.
kokun

#24 Příspěvek od kokun »

Duvsan píše:V zásobách som našiel 27R nejaký 5W, ten snáď vydrží. :D ..... Kto mi poradí, ako ďalej? Prosím.

Ses snad zbláznil - rezistor určitě vydrží, ale vydrží ten polovodič?
Když je tam v orig. 0,5W (a vydržel léta :roll: ), tak ty tam "vrazíš" 5W 8O - jediná "pojistka" a ty ji nahradíš "hřebíkem" :cry:
Nemyslíš, že závada je někde jinde, když hoří :?:
Proč myslíš, že juca psal:
juca píše:R174=27ohm, az neodstranis pricinu zhori znovu.

Tato závada tu byla nesčetněkrát :roll:
A ten zdroj jsi taky zřejmě opravil "jak svině branku" :cry:

K upřesnění schématu jsi toho taky moc nenapsal (kromě této "hlouposti": tranzistor je nějaký KO212 asi, blbě čitelné), ale konec konců - k opravě toho zdroje i kor. ) ( ti stačí téměř jakékoliv sch. OVP, které najdeš jak tu (na EB), tak třeba tu: http://www.opravyelektroniky.sk/schemy/ ... TESLA.html
Honza - kokúň

#25 Příspěvek od Duvsan »

Dal jsem, co jsem našel. Pokud je i pojistka, tak seženu 0,5W (podle mne to byl min. 1W, ne-li 2W) a vyměním. Nechám to běžet a budu hlídat teploty. Myslím, že lehnul kvůli přepětí. Pro ten zdroj se můžem odpíchnout od tadytoho: http://upload.ebastlirna.cz/index.php?& ... %E9mata/Tv , položka: OVP_CTV25MM32_28MM32.pdf
SCHEMA . Popsal jsem situaci, co dál?
Duvsan

#26 Příspěvek od Duvsan »

Pozrel som to osciloskopom (keď to piští) a sú to podobné bursty ako u TDA4605-ky. Akurát u nej si viem rady. Tu nie.
kokun

#27 Příspěvek od kokun »

Duvsan píše: Dal jsem, co jsem našel. Pokud je i pojistka, tak seženu 0,5W (podle mne to byl min. 1W, ne-li 2W) a vyměním.
.... http://upload.ebastlirna.cz/index.php?& ... %E9mata/Tv , položka: OVP_CTV25MM32_28MM32.pdf
SCHEMA . Popsal jsem situaci, co dál?

Takže schéma máš - popis f-ce tohoto zdroje je téměř v každém servismanuálu OVP.
Prioritně opravit zdroj - pokud napětí +B "vylítlo" na 202V :cry: - ty ostatní závady (v ŘKS, obv. kor. ) (, ...) jsou jen následky :wink:

Umíš "vyčíst" ze sch. značky watáž rezistoru? - podélná čára (přes tělísko !!) je: 0,5W :!:
Přestože tam není přímo v poj. provedení, tak f-ci pojistky vlastně zastane, páč při závadě v obv. kor. ) ( shoří - ale 0,5W-tový, ne 5-tiwaťák 8O
Honza - kokúň

#28 Příspěvek od Duvsan »

Jde o to, že velikostí na 0.5W nevypadá. Vemu jej do kapsy a podle něj zažádám o druhý. Jinak funkci pojistkových rezistorů znám. Co ale s tím zdrojem? Proč to napětí pluje (nebo je to normální?) a co s tím piskotem (spát bych u toho nechtěl)? Podotýkám, že elyty, ZD i IO jsem řešil.
Duvsan

#29 Příspěvek od Duvsan »

VD 105 vymenená, napätie vyzerá v poriadku (ešte otestujem), ale hry s C112 a C111 nepomohli. Stále bursty a piskot. Keď som hrot osciloskopu oprel o pin trafa vetvy 150V (teda ešte pred diódu), zvuk sa zmenil. Keď som k C111 paralelne pridal ešte jeden taký, alebo som ho dal do série s tým pôvodným, perióda a i zvuk sa podľa toho menili. Ale mám to opraviť, nie prerobiť. Je ten piskot pri jazde naprázdno vôbec závada, alebo to je vlastnosť? Určite ho nenechám, ale ak tam mám závadu, radšej by som ju odstránil. V druhom prípade budem bastliť. Nemáte niekto popis činnosti toho IO v priateľskej reči? (opravyelektroniky veľmi nepomohli). Ďakujem
kokun

#30 Příspěvek od kokun »

Duvsan píše:V zásobách som našiel 27R nejaký 5W, ten snáď vydrží. :D Šlape to krásne. Ale teraz ten zdroj. Operatívne som si pomohol zoskratovaním R110 (to už som písal). Za prevádzky som nastavil 150V, v stand-by tam je 160V, po odpojení RKS 175V a v stand-by (bez RKS) 170V. Naviac je to nestabilné; zapnem po chvíľke a te to o niekoľko V inde a v "oboch" stand-by režimoch piskoce. VD103 a C109 som vymenil, i IO a k C113 som priložil paralelne 220uF. Kto mi poradí, ako ďalej? Prosím.

Dušane - ty "zásadně" závady neodstraňuješ, ty je radši "obcházíš" (vždycky tam nabastlíš nějakou "prasárnu") :roll: :cry:

Ještě postrádám vysvětlení jaké "dva" ST-BY režimy tvoje telka má 8O 8O 8O
U některých OVP-éček byl problém s "pískáním" ve ST-BY režimu (vymýšlelo se na to "hafo" úprav).
Až ten zdroj opravíš - a zůstane ti jen to "pískání" ve ST-BY !! - tak ti možná poradím, jak "odstranit" i to - ale napřed opravit !!! :roll:
Honza - kokúň

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“