schéma detektoru pohybu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
555

schéma detektoru pohybu

#1 Příspěvek od 555 »

prosim muzete mi poradit se zapojkenim dektektoru pohybu?potrebuju to pro tento ucel:

v obvodu tomto bude napojeno relátko které svými kontakty bude spínat žárovka 230V

a potřebuji aby když projdu okolo toho senzoru,aby se mi seplo relátko a tím pádem pak sepne i ta žárovka.

pak sem přemejšlel ,aby to svítilo i aspon i když nebude osoba poblíž žádná.(tzn.aby relátko ještě ěch 10s dostávalo napětí na jeho cívku i když tam už nikdo nebude.přemejšlel sem že třeba připojit k cívce relátka elit o kapacitě třeba 2200uf anebo třeba i paralelně jich spojit víc.aby když senzor zareaguje na osobu poblíž tak vlastně sepne relé a tím pádem se nabije i ta kapacita co tam bude až budu od senzoru dál tak vlastně relátko by čerpalo ,,štávu" z toho kondu.

šlo by to nějak takhle jednoduchým způsobem to celé stvořit?aby napájení bylo 12V?
procesor

#3 Příspěvek od procesor »

Za dve/tri stovky Kčsi to kúp aj s možnosťou nastavovania, a je to.
Číňan to osadí, vyskúša, zabalí za 10minút, Ty to namontuješ a nastavíš za 30. Ak to chceš vymyslieť (predĺženie prídrže relátka si vyriešil :wink:, len tých 1000MF kondíkov do 10sekúnd bude treba aj 50 až 200 podla impedanvie toho relátka), postaviť sa dobre dlho zabaví. A v zásade objavíš prevarenú vodu.
galjo

#4 Příspěvek od galjo »

že vôbec uvažuješ nad takým niečim, kúpa nového je lacnejšia ako súčiastky a robota. A to relátko je tam už zapojené , iba pripojiť 3 vodiče a funguje to.. nastaviť a hotovo..
555

#5 Příspěvek od 555 »

děkuji vám všem za rady.máte asi určitě pravdu že koupit to je lepší než to vyrábět někde na ,,koleni".chtěl jsem si to postavit sám,protože mě baví si něco ubastlit ale u tohoto bude asi opravdu jednodušší to koupit.

já jsem ani nějaké rozumné schéma nenašel na netu takže určitě to bude lepší koupit
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Něco jiného by bylo orientační světýlko s několika bílými LEDkami do chodby paneláku, napájené z baterie nebo trafa do zásuvky, a něco jiného je bezpečně zvládnout konstrukci pro napájení ze sítě.
Už jen z toho důvodu je lepší to koupit hotové (a nezabývat se tím, jestli to umíš ubastlit bezpečnějším, než Číňan, ani to, zda na značky vylisované či nalepené na krytu má pravý certifikát).
555

#7 Příspěvek od 555 »

děkuji vám pane hill.máte pravdu.to co jste napsal je pravda.ale ja jsem to nechtěl napájet ze sítě ale 12V třeba jen na kontaktech (spínacích) by byla zapojena žárovka 230V ale ten samotný detektor by pracoval s 12V
masar

#8 Příspěvek od masar »

Hotový senzor pro napájení 9V je např. zde.
Vyjde ti to snáz a levněji než stavebnice. :wink:
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Projdi si minulý týden , byla o všem debata i odkaz na AR , kde najdeš mnoho ke studiu , i schema bylo tady na EB vestrčeno ...
procesor

#10 Příspěvek od procesor »

Vzásade každý senzor pracuje s nízkym napätím. Stačí cca 12-24V najmä podľa použitého relátka. Spravidla je použitý beztranformátorový zdroj 230Vac na 12 až 24V (Xc ako zdroj prúdu).
Odpovědět

Zpět na „Poradna“