měření Proudu, který bere obvod napojený na USB
Moderátor: Moderátoři
měření Proudu, který bere obvod napojený na USB
Prosím Vás o pomoc, jsem si vědom, pro drtivou většinu se samozřejmostí...
Na přiloženém obrázku je nákres, jak měřím odebíraný proud od obvodu, který mám připojený k USB portu počítače.
Mám na měřidle zvolený rozsah 200m (viz šipka na obrázku) a takto
mi to ukazuje číslo 150.
Znamená to prosím, že obvod odebírá proud 150 miliamper?
A znamená to, že nezničím nebo nezatěžuju příliš USB port?
USB port je do 500mA?
Mám prosím pravdu, je měření v pořádku?
Děkuji
- Přílohy
-
radamereni.jpg- (252.74 KiB) Staženo 144 x
http://cs.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus
michalino píše:A vůči USB je to v pořádku?
Nevím přesně jaké jsou hranice zatížitelnosti, ale maximum bývá 500mA. Ovšem pro maximální zatížení si napájené zařízení musí vyžádat posílení napájení. Jinak USB port dodá maximálně asi 100mA. Asi se to bude lišit řadič od řadiče, ale tuším, že norma je těch 100mA/500mA.
edit:
Čumel so na to tu
http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_ ... ce_classes
takža ma G... prešťal, ale je to tak.
Napájení
Rozlišuje se mezi zařízeními s vlastním napájecím zdrojem a zařízeními, která jsou napájena přes sběrnici USB. V mnoha případech je možno volit oba způsoby. Zařízení pak má například konektor pro napájecí zdroj, který je možno volitelně propojit s externím napájecím zdrojem. Podle specifikace USB je proudový odběr ze sběrnice automaticky omezen. Je li tudíž odebírán větší proud než přípustný, napájení by mělo být odpojeno. Připojeným zařízením USB zároveň poskytuje i stejnosměrné napájecí napětí 5 V. Připojené zařízení tak může po sběrnici odebírat proud až 100 mA, v případě potřeby může zařízení požádat o větší proud, maximálně však o 500 mA. U osobních počítačů občas bývají napájecí vodiče sběrnice vyvedeny přímo ze zdroje počítače a USB zařízení připojené k počítači tak může odebírat i mnohem vyšší proud. Tohoto triku zneužívají například některé externí USB pevné disky, jejichž odběr je vyšší než požadovaných 500 mA a které po připojení k jinému počítači nemusí fungovat.
Re: měření Proudu, který bere obvod napojený na USB
Je tam jen malinká chybička: Pokud je to zapojené přesně podle obrázku, musí měřidlo ukazovat číslo -150.michalino píše:...Mám prosím pravdu, je měření v pořádku?
masar píše:Je tam jen malinká chybička: Pokud je to zapojené přesně podle obrázku, musí měřidlo ukazovat číslo -150.
Myslím, že ne, má totiž prohozený černý a červený kabel, červený je GND.
Andrea píše:Myslím, že ne, má totiž prohozený černý a červený kabel, červený je GND.
No jo no, zase jsem střelil kozla.