EL84 SE problémy

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
somorastik
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od somorastik »

Okej ďakujem za všetky rady, paticu som premeral kontakty su dobré, odpory boli dobré, ale čo som objavil chyba bola že zvodový odpor nebol pripojený na zem. Každopádne teraz som zisitl že chyba je v predzosilovači, ten upravím podla Fender Princeton a zavediem spätnú väzbu.
Odpory som zmenil na 680k zvodový a mriežkový 1k, Katodovy odpor mám pomocou trimra vykonoveho nastavený na asi 150 ohm, Ia=35 mA.
Skúsim poexperimentovať s tým ultralineárnym zapojením vstupáku a dám vedieť a výsledky dám sem aj s fotkami a schémou ;-)
Dakujem vsektym :P
Dratak

#17 Příspěvek od Dratak »

Aha, tak přece EL84 jela chudák bez předpětí, ono to na to vypadalo hned. Nakonec tedy mřížkový svod nebyl připojen na zem? V tom vazebním kondenzátoru taky někdy bývá problém, ale pokud by měl svod, měl bys o dost nižší napětí na anodě té druhé triody.
Katalog je samozřejmě výborná věc, a to nejen u konstrukcí s elektronkami. Tesla je dávno nevydává, ale JJ-ELECTRONIC ano, a to dokonce v papírové podobě a pravidelně ho i doplňuje. Mám ho také koupený, vzhledem k tomu že u GESu stál jen 15Kč a že tam jsou i charakteristiky. Je to pro mě praktické, protože PC nemám přímo na pracovním stole. Jinak na www.jj-electronic.sk katalogové listy jsou i s charakteristikami. Výchozí jazyk je tam angličtina (80% produkce prý jde do USA) ale dá se přepnout i na slovenštinu.

Jinak také teď doma hraju na single-end s EL84, stereo, mám to osazené ECC803S, ECC81, 2x EL84, EM83, EZ81. Korekce dvoupásmové Baxandall, ELky v pentodovém režimu, výstupáky INDEL (na těch 5W mají značně předimenzované jádro, ale taky dobře přenáší basy, s výstupáky z TV pro PCL86 se nedají srovnat-vyzkoušeno). Krmím tím regálovky ALR JORDAN CLASSIC 2 a zvuk je nádherný. Přijde mi že to hraje mnohem lépe než ultralineár se dvěma EL84, i přes ten malý výkon. Ideální na večerní poslech v paneláku.
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

S tím kondem se mýlíš , svod řádu desetin mA zlikviduje u lamp vše .
somorastik
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od somorastik »

Problém mám v predzosilovači, na anodach priamo je 264 V a na katodach 1,2 V, z čoho Ia= 0,6 mA. Odstranil som kondenzator z katody druhej triody a zavezbil som 22k z vystupu, podla prilozenej schemy.
Odpory v katodach mam 2k, iné som nenašiel, predzosilovač strašne vrčí nahlas. Ked prehodim spatnu vazbu nič sa nemení, čo to može byť?
Koncák pravdaže EL84, 680k svodový, 1k mriežkový, 150 Ohm katdový.
Dakujem
Edit: Dráťák, máš super zostavu aj ja si tieto prázdniny niečo zostavím ale PP, lebo mam už trafá.
Přílohy
princeton_5f2-a_schem.gif
(26.48 KiB) Staženo 163 x
Dratak

#20 Příspěvek od Dratak »

Jak to žhavíš? Stejnosměrně nebo střídavě? Tak jako tak musíš žhavení někde uzemnit, u střídavého se to dělá přes trimr 100-220R, kterým se nastaví symetrie-nejnižší brum. U stejnosměrného uzemni jeden pól za usměrňovačem (jedno který). Pokud to nemáš uzemněné, můžeš mít na žhavicím okruhu střídavý potenciál i desítky V proti zemi a proto ti to vrčí. Dostane se to tam vzájemnou kapacitou mezi vinutími trafa.

Tu zpětnou vazbu zatím zruš a nejdřív vypiplej tohle, až to přestane bručet můžeš řešit vazbu. Pokud ji zapojíš obráceně, může se to taky rozpískat až při připojení signálu. Máš NF generátor, osciloskop a ŃF milivoltmetr?
somorastik
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od somorastik »

Ahoj Dráťák, ďakujem za rýchlu odpoveď.
Žhavím to celé střídavě, z vinutí mám dva 100 Ohm rezistory a tie sú pripojené na katódu. Ano robí sa to aj trimrom ako si písal ale ten som nemal. Skúsim to pripojiť na zem, nie na tu katodu, ale na druhom zosilovači ktorý mám presne postavený podla tejto Fender Princeton schémy, mi to funguje dobre s katódou.
Edit: Pripojil som cez dva 100 Ohm rezistory žhavenie na zem, stále to brutálne vrčí.
Celé to mám ako iba pracovne urobené na kusku kuprextitu a prívodné vodiče sú dosť dlhé, može to byť možno aj kvoli tomu že sa tam mnoho toho naindukuje, ale reproduktor ide úplne roztrhnúť, taký brum tam je.
Osciloskop, generátor nemám. Iba multimetre. Ako generátor používam CD prehrávač :-) :-(
Naposledy upravil(a) somorastik dne 02 čer 2010, 13:22, celkem upraveno 1 x.
Dratak

#22 Příspěvek od Dratak »

Na katodu které elektronky? Takové zapojení jsem ještě neviděl. Klidně tam zapoj z každého pólu žhavicího vinutí 100R odpor PROTI ZEMI. Pak napiš co to udělalo. Je dost možné že ti tam ten brum leze právě tudy.

V tomhle zapojení co máš na tom obrázku ale není žhavení spojené s katodou žádné elektronky, je jednopólově uzemněno. Tam může být trochu horší odstup signál/brum, protože na jednom pólu máš plných 6,3V a na druhém nulu. Pokud použiješ ten trimr nebo i tu dvojici stejných odporů, zredukuješ střídavý potenciál proti zemi na polovinu.
somorastik
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od somorastik »

Ahoj no prave som to skusil, hrá to ale veľmi veľmi skreslene a zabrumene. Odpojil som spatnu vazbu lebo s nou to bolo také že išlo zničiť reproduktor.
Čo ty na to? Tie 100 Ohm som dal na zem, v druhom zosilovaci ich mam na katode koncovej elektronky.
Edit: Pozri predchádzajúcu správu, editoval som ju.
Dratak

#24 Příspěvek od Dratak »

Vyndej ECC83. Pokud to pořád tak bručí a proud EL84 je normální (do cca 45mA) je zřejmě chyba ve zdroji. Bez ECC83 to musí být tiché úplně. Pak tam dej tu ECC a natvrdo zkratuj vstupní svorky. Co to dělá?
Na takovéhle laborování by bylo určitě lepší zatížit výstup odporem 3R9 nebo 8R na 6W, podle výstupáku a dívat se na výstup skopem.

Ohledně té vazby, pokud to s ní vrčí ještě víc, vypadá to že ji máš obráceně (kladnou). Máš uzemněný druhý konec sekundáru výstupáku?
somorastik
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od somorastik »

Ja viem s osciloskopom by to bolo lepšie ale ten nemám čo je dost nahovno. Ved tak bastlírna tak bastlím.
Bez ECC-> Brum
S ECC skratované vstupné svorky: Tiché ale počuť slabý vysoký kmitočet.

Ešte chcem povedať že ked pripojím na koncový stupeň CD prehrávač tak je všetko tiché a hudba hrá čisto, no ked ho odpojím začne bručať.
Elektronky su určite dobré. Mam ich odskušane v druhom zosilovači.
Prívody k ECC mám naozaj dlhé, nemože to byť problém?
Dratak

#26 Příspěvek od Dratak »

Délka přívodů samozřejmě vadí, ale až takhle by to bručet nemělo. Pokud to navíc při zkratovaném vstupu píská, tak ti to kmitá. Předpokládám že vazbu jsi zatím zrušil. Ono to zpravidla chytá vazbu od spoje z anody EL84 na výstupák někam do vstupu. Na anodě EL84 je signálové napětí řádově desítek V. Jak dlouhý je ten spoj k výstupáku? Nejdřív udělej ten spoj z anody EL84 na výstupák stíněným kabelem (třeba RG174), opletení uzemni, plus-druhý konec výstupáku připoj normálně kusem drátu (tam je jen stejnosměrné napětí). Přestalo to pískat?
Dratak

#27 Příspěvek od Dratak »

Ještě tip na bastlení. Stáhni si volnou verzi z www.audiotester.de a můžeš si udělat NF skop i gener z PC. Jen si musíš zajistit aby se ti anodové napětí nebo výstupní výkon nemohl dostat do zvukovky PC, to by pro ni byl konec.
Ten problém s dlouhými vývody můžeš vyřešit třeba takhle. Máš kontaktní pole? Pokud ano, kup si pár patic (noval, heptal, prostě s čím pracuješ) a pár PRECIZNÍCH patic DIL40. Ty si nařežeš podle patic na 7 či 9-pólové lišty. Nahoru, kam se vkládá IO, naletuješ ve dvou bodech (které vyjdou) patici, aby to drželo pohromadě. Zbytek propojíš krátkými drátky. Kolíčky patice, které se normálně letují do desky poslouží nyní jako zástrčka do pole. Proto musí být patice precizní, protože má plné tvrdé kolíčky. Normální má tenké pásky, které se do pole vůbec nedají zasunout, hned se zohýbají a ulámou. Dělám to takhle léta a nikdy nebyl problém, ani s elektrickou pevností pole. Kdyby náhodou něco, mám tu pro všechny případy pod stolem hasičák do auta. Ale spíš by to asi řešil hlavní vypínač stolu a sklenička limonády :lol: . Ale jak říkám, pole vydrží leccos (samozřejmě do něj nedám EL34 apod., EL84 ano).
Základní kovovou desku pole uzemni a máš hned i vyřešeno celkem dobré stínění spojů.
somorastik
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od somorastik »

No dal som z anódy stínený kablík tak ako si písal, je to taký tienený drát zo staré TV. Po zapnutí sa to celé rozbrúmi ako predtým, vstup stále skratovaný. Pri normálnom drátku z anódy, cca 10 cm dlhom, je pískanie naozaj slabé, bez akehokolvek brumu. Vstup stále skratovaný.
Čo s tým?
somorastik
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od somorastik »

To s tým kontaktním polem je ozaj dobrý nápad, urobím si to tak, dakujem za link na ten scope.
Dratak

#30 Příspěvek od Dratak »

Ten pískot vůbec nemusíš slyšet, ono se to může rozkmitat i vysoko nad akustickým pásmem. Pokud nemáš skop, připoj si alespoň paralelně k repráku žárovku 6,3V, třeba z páječky. Pokud bude (třeba i jen slabě) svítit a z repráku přitom neslyšíš nic, kmitá ti to nad audio pásmem. Když zmizel ten pískot a brumí to, je vidět že to alespoň už nekmitá.
Teď musíš jít stupeň po stupni. Odpoj anodový odpor první triody od napájení, tím vyřadíš z provozu 1. stupeň. Co to dělá?
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“