osciloskop z NEPTUNu
Moderátor: Moderátoři
osciloskop z NEPTUNu
nedávno jsem viděl u známyho udělaný osciloskop z ČB televize Tesla NEPTUN, když jsem se ho zeptal k čemu ten krám má tak mi řekl že to používá jako osciloskop, tuner a řádkový rozklad prý dal pryč a místo toho dal zesilovač a časovou zákkladnu,VN zdroj pro obrazovku nechal, teoreticky to možné je, ale prakticky? Co na to říkate, máte s tím někdo zkušenosti?
U nás se jako první objevily televizní přijímače Leningrad a Tesla 4001A, oba měly obrazovky hodně dlouhé, ale s vychylováním i ostřením bodu elektromagnetickým. Na tak velký průměr stínítka (tedy úhlopříčku obrázku zhruba 15x20cm) při délce obrazovky 42cm už by bylo k elektrostatickému vychylování paprsku potřeba vychylovací napětí hooodně velké.
Vychylovací cívky a jejich buzení lze optimalizovat pro jeden kmitočet, pokud jich je víc, je nutné zajistit korekci vychylování pro každý kmitočet zvlášť, což značně omezuje oblast použití. Ještě tak jako zobrazovač k wobbleru nebo snímači charakteristik polovodičů, kde se kmitočet jednoho z rozkladů používá jako rozmítací pro měřicí přípravek.
Podle mne to valného smyslu nemá, předělávat se s televizorem na osciloskop. Ale dělej, jak myslíš.
masar píše:Jenže to byly tv z 50-tých let.
to popopepe: Nemyslel jsem průběh signálu, ale sledování tv obrazu pomocí speciálního přípravku k osciloskopu.
jo tak ale amaterske konstrukce... 4002A ma magneticke vychilovacky.
v amaru z 60let je clanek maly prenosny televizor do kapsy a jede chlapik busem a dite mu kouka na tv v kapse kde ji ma zastrcenou...
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY