osciloskop z NEPTUNu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
alikes

osciloskop z NEPTUNu

#1 Příspěvek od alikes »

Ahoj,
nedávno jsem viděl u známyho udělaný osciloskop z ČB televize Tesla NEPTUN, když jsem se ho zeptal k čemu ten krám má tak mi řekl že to používá jako osciloskop, tuner a řádkový rozklad prý dal pryč a místo toho dal zesilovač a časovou zákkladnu,VN zdroj pro obrazovku nechal, teoreticky to možné je, ale prakticky? Co na to říkate, máte s tím někdo zkušenosti?
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

fungovat to bude, ale asi bude i hodně pomalý, má to synchro vubec?
masar

#3 Příspěvek od masar »

Možné to je a takové úpravy se v 70-tých letech dělaly. Ale z principu elmag vychylování paprsku je zřejmé, že šířka pásma vertikálního kanálu bude velmi malá, řádově desítky kHz, a to ještě v případě záměny vertikálních a horizontálních vychylovacích cívek. Dnes to prakticky nemá význam, to už je lepší nějaký laptop se zvukovou kartou a programem "osciloskop". :wink:
popopepe

#4 Příspěvek od popopepe »

Má pravdu, předsedo :-). Myslím Masara.
To Alikes: Vykašli se na to, efekt to nebude mít žádný. Škoda času.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#5 Příspěvek od Davidus »

jako efekt to nemusí být špatné, ale i BM370 to překoná pokud jde o měření
dneska v době levných analogů to nemá význam
alikes

#6 Příspěvek od alikes »

já to nemýním dělat, mám lepší stroje, jen mě zajímalo jestli to bude fungovat
masar

#7 Příspěvek od masar »

Poslední návod na takovou úpravu najdeš v KTE 7, 8/2004 a KTE4/2005. :wink:
popopepe

#8 Příspěvek od popopepe »

Co by to nefungovalo, bude, vždyť televize je vlastně takovej hodně špatnej osciloskop :-)
masar

#9 Příspěvek od masar »

popopepe píše:Co by to nefungovalo, bude, vždyť televize je vlastně takovej hodně špatnej osciloskop :-)

Na druhou stranu - na kvalitním osciloskopu je zobrazený tv obraz také dost nekvalitní. :wink:
popopepe

#10 Příspěvek od popopepe »

To Masar: pravdu máš, jukám zrovna na jeden PAL signál, a ty jednotlivé řádky na osciloskopu taky nejsou zrovna moc hezké :-)
Crifodo

#11 Příspěvek od Crifodo »

starší televizory používaly CRT s elstat. vychylováním, tam bych viděl možnost měření jako poměrně slušnou :roll:
masar

#12 Příspěvek od masar »

Jenže to byly tv z 50-tých let. :wink:

to popopepe: Nemyslel jsem průběh signálu, ale sledování tv obrazu pomocí speciálního přípravku k osciloskopu. :wink:
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

V padesátých letech už moc televizorů s elektrostatickým vychylováním nebylo. Spíše šlo o ojedinělé exempláře. To na konci třicátých, tomu už bych věřil. To se obrazovky dlouhé i přes metr dávaly do televize svisle a na stínítko se koukalo přes šikmé zrcadlo...
U nás se jako první objevily televizní přijímače Leningrad a Tesla 4001A, oba měly obrazovky hodně dlouhé, ale s vychylováním i ostřením bodu elektromagnetickým. Na tak velký průměr stínítka (tedy úhlopříčku obrázku zhruba 15x20cm) při délce obrazovky 42cm už by bylo k elektrostatickému vychylování paprsku potřeba vychylovací napětí hooodně velké.
Vychylovací cívky a jejich buzení lze optimalizovat pro jeden kmitočet, pokud jich je víc, je nutné zajistit korekci vychylování pro každý kmitočet zvlášť, což značně omezuje oblast použití. Ještě tak jako zobrazovač k wobbleru nebo snímači charakteristik polovodičů, kde se kmitočet jednoho z rozkladů používá jako rozmítací pro měřicí přípravek.
Podle mne to valného smyslu nemá, předělávat se s televizorem na osciloskop. Ale dělej, jak myslíš.
milan222

#14 Příspěvek od milan222 »

masar píše:Jenže to byly tv z 50-tých let. :wink:

to popopepe: Nemyslel jsem průběh signálu, ale sledování tv obrazu pomocí speciálního přípravku k osciloskopu. :wink:

jo tak ale amaterske konstrukce... 4002A ma magneticke vychilovacky.
v amaru z 60let je clanek maly prenosny televizor do kapsy a jede chlapik busem a dite mu kouka na tv v kapse kde ji ma zastrcenou...
bez elektronek se neobejdu!
muj lampovej zesik: http://www.youtube.com/watch?v=KxOvbN_5xiY
popopepe

#15 Příspěvek od popopepe »

Když já radši víc palců, přece jenom by se mi na stínítku mohl ztrácet puk :-)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“