AKU NÁŔADÍ: (Nabíjecí adaptér šroubováku PARKSIDE)

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
doskok55

AKU NÁŔADÍ: (Nabíjecí adaptér šroubováku PARKSIDE)

#1 Příspěvek od doskok55 »

Mám na stole nabíjecí adaptér KH 3195 (OUTPUT:16,8V 0,68A) k akušroubováku PARKSIDE od Lídla. Samotná destička má označení KB-3150. Kamarád, když mu přestal fungovat nahradil přepálenou pojistku pravědodobně větší a tím vypálil komplet primární část. (usm.diody včetně části pl.spojů, termistor, odpor na pozici R9 a spínací tranzistor (ten byl nejspíš puvodní příčinou přepálení pojistky)).
Problém je vtom,že ten tranzistor má vypálenou díru přesně v místě typ.označení. Samotný šroubovák je ještě v dobrém stavu (škoda odepsat) a ten adaptér má v sekundáru dvojitý operační zesilovač, takže nějaké řízené nabíjení vestavěné LI baterie. Proto ho nechci nahrazovat jiným zdrojem.
Nemáte někdo zkušenost s opravou podobného zdroje?;Nebo doma rozebraný nefunkční;nepotřebný na odkup třeba i s nářadím které dosloužilo a pod.

Potřebuji znát typ tranzistoru (nebo alespoń jestli je to normál nebo MOSFET) a hodnotu R9 s ostatním si poradím. Ideální by bylo schéma primární části když tak alespoń podobného.

Přivítám jakýholiv názor,zkušenost, odkaz, nabídku odkupu, (jen ne "hoď to do kontyšu"). Foto destičky můžu dodat pokud by to pomohlo. Díky za pozornost.
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Zkus tam nabastlit toto , ten FEt mi dělal problémy , různých typů , dal jsem NPN a jede to výborně . http://www.belza.cz/charge/liich.htm
doskok55

#3 Příspěvek od doskok55 »

Díky BOBOBO. Raději bych opravil tu primární část v originálním zdroji, pokud někdo poradí. Nějaký čas tedy ještě počkám. A pokud to nepůjde jinak tvůj odkaz mě příjde vhod. Díky za něj.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Na 90% tam bude nějaký mosfet, pravděpodobně nějaké STPéčko nebo 2sk..., klidně tam dej třeba 2SK2651. Jestli tam byl fet nebo bipolár poznáš podle zapojení buzení. Jaký je tam řídící IO?
doskok55

#5 Příspěvek od doskok55 »

Žádnej řídící IO tam neni. Jen dvojitej operák v sekundáru pro nějaký to řízený nabíljení Li-ion. Je to malá destička přímo v krabičce síť.vidlice. Ten spínací tranzistor je buzenej tranzistorem s označením ACT 30BHT (nebo možná ACT 308HT) a kolem asi 15 pasivních SMD součástek. Nebo se mýlím a je to 3vývodový IO ? Nikde jsem toto označení zatím nenašel.
Naposledy upravil(a) doskok55 dne 21 čer 2010, 23:23, celkem upraveno 1 x.
doskok55

#6 Příspěvek od doskok55 »

Zkusil jsem teď tu neznámou součástku prověřit jen tak zběžně ohmetrem a chová se to jako dobrej tranzistor s bází uprostřed.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

doskok55

#8 Příspěvek od doskok55 »

Díky moc " rnbw" posunul jsi mě pěkně dopředu. Myslím ,že tím je problém skoro vyřešen. ještě sem to moc nestudoval, ale bude to nespíš hodně podobný tomu doporučenýmu zapojení jen bez té optické zpětné vazby. Teď už mě zbývá jen najít nějakou vhodnou náhradu toho tranzistoru(13002) dostupnou na našem trhu tedy NPN Alespoń 600V lépe 800V; 1 nebo lépe 2A a ne o moc větší rozměrově ,aby to tam vlezlo. Jestli o něčem víte můžete dát typ, ale jinak si s timto už poradím. Přepálenej odpor si už taky dosadím podle toho dopor.zapojení termistor zatím něčím přemostím a musím doufat, že to sebou nevzalo ten řídící obvod kterej bude, asi dost těžko dostupnej.
Maskot

#9 Příspěvek od Maskot »

doskok55 píše:Žádnej řídící IO tam neni. ....

V jednom prispevku a v dalsim...... termistor zatím něčím přemostím a musím doufat, že to sebou nevzalo ten řídící obvod kterej bude, asi dost těžko dostupnej. Tak jak to vlastne je??
doskok55

#10 Příspěvek od doskok55 »

No je to tak, že jsem vždy reagoval na předchozí příspěvek ve kterém jsem se dověděl něco nového. Domníval jsem se, že je tam jen nějaký jednoduchý generátor impusů z tranzistoru, ale "rnbv" mě jeho odkazem přesvědčil, že to co vypadalo vzhledově jako tranzistor (i při zkoužce ohmmetrem se to tak tvářilo) je ve skutečnosti integrovaný řídící obvod
ACT 30. A ten jsem nenašel zatím v žádným z českých obchodů. Další můj omyl byl asi v tom,že to co jsem vzhledově považoval za termistor (má ozn.32K) by podle toho doporučeného zapojení měla být tlumivka.
V každém případě je to přerušený a nic se nestane, když to na odskoušení dočasně přemostím. Tím pro mě líp. nemusím to shánět tlumivku snadno opravím (jádro tam je a těch pár závitů silným drátem zvládnu). Ten "rnbv" mě tím linkem moc pomohl, teď už je to jen o sehnání součástek. S tím tranzistorem bych myslím neměl mít problém horší to bude pokud bude v háji i ten IO. Takže pokud můžete doporučit české obchody s bohatým sortimentem i nestandartních součástek budu rád. Jsem z Brna a ty v okolí kde obvykle nakupuju nic podobného v nabídce nemají.
doskok55

#11 Příspěvek od doskok55 »

Takže stručně shrnuto: Sháním náhradu za spínací tranzistor s označením "13002" (NPN; min.300V raději víc; a nějakých 20W) ty z běžné elektroniky a PC zdrojů jsou moc velké rozměrově tam nevejdou.
Nevím na koho se obrátit pokud bych potřeboval ten IO "ACT 30"
Pokud může někdo poradit budu rád. Díky za pozornost.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Nevojde ani MJE13003 (TO-126)?
Killroy
Moderátor

#13 Příspěvek od Killroy »

doskok55

#14 Příspěvek od doskok55 »

TO126 tam vejde. Původní je asi taky v tomto nebo podobným provedení. Takže chlapy díky moc za pomoc teď už mám všechno co jsem potřeboval a je to jen na mě. Dám pak vědět jak to dopadlo.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“