Diody v alternátoru ze starého kombajnu
Moderátor: Moderátoři
Diody v alternátoru ze starého kombajnu
Vím to z doby, kdy jsem dělal v roce 1992 autoškolu na "céčko" a jezdil jsem tam krom "vejtřasa" i s Ifou L-60 valník, o které nás instruktoři důrazně varovali, že nesnáší "roštování" motoru za studena - a ilustrovali to příkladem, kdy v jistém "dží-zet-dý" potřebovali v zimě přejet s kombajnem E-516 z jedné nevytápěné haly přes dvůr - i vsedl do něj jedinec neznalý tohoto faktu, natočil motor, párkrát "prohrábnul rošty" aby se motor rychleji prohřál a pak prostě přejel přes dvůr do druhé haly. O pár dnů později kombajn při pokusu odjet zpět do původní garáže vůbec nenastartovali, protože byly vylágrované vložky - údajně je vina ve velmi nízkých pístech těchto motorů, které se za studena kvůli velké viskozitě oleje nestíhají kývat na pístních čepech a protože nejsou dostatečně vedeny svou délkou ve vložce, prostě se "zašprajcujou" a fertig... Jak jsem koupil, tak prodávám - pravda to být může a nemusí...
A kutilmile - nelituju tě
Alternátor u IFY byl stejný jako u Wartburgu a Multicaru 25 a v posledních modelech Trabantů.
E 512 měl alternátor 28 V / 25 A , s odděleným mechanickým relem.
Stejný motor a elektroinstalace jako u IFY byla taká u DDR traktoru typ ZT 300 a typ ZT 303. Byla v tom ta krása, že jeden alternátor, spínací skříňka, přepínač světel, relé a jiné elektrodíly pasovaly na téměř kompletní produkci strojů z DDR.