Diody v alternátoru ze starého kombajnu

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lucasj

Diody v alternátoru ze starého kombajnu

#1 Příspěvek od lucasj »

Zdravím.Pánové chtěl bych poprosit, jestli někdo neví, jaké diody jsou v alternátoru ve starým kombajnu E517. Nápisy na těch starých nešly přečíst. Díky moc za odpovědi.
Atlan

#2 Příspěvek od Atlan »

co z tym chces robit ? nie su oznacene len farbou..bodka na vrchu ?
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

V pořadu Zašlapané projekty - Kombajn pro muzeum byla zmínka o nějakym muzeu, třeba by tam měli i originální dokumentaci.
Nebo by to mohlo být v některém Amáru z té doby.
Jakej tam může týct proud???
vladom

#4 Příspěvek od vladom »

Kdysi před 20 lety jsem opravoval alternátory do 516. Nevím jaký je tam rozdíl, možná bych to ještě někde našel. Na 516 byl šestidiodový alternátor, rozdíl oproti našim alternátorům byl v tom, že rotor měl jednu stranu na mínus pól a regulátor spínal plus pól, naše alternátory to mají naopak. Dokonce jsem předělával regulátor PAL - otočil jsem všechny diody a tranzistory NPN jsem vyměnil za PNP a naopak. Na posledních typech 516 byl regulátor přímo na držáku uhlíků.
lucasj

#5 Příspěvek od lucasj »

Právě žádné označení nebylo čitelné, jedna dioda byla dokonce rozlomená na dvě půlky. Co tam teče za proud nevím, dal mě to kamarád, jestli bych mu to nevyměnil, že kombajn špatně dobíjí. Dal mě akorát DPS, která má tvar jakoby podkovy a jsou na ní 3 diody a svorky popsané U,V,W. Hledal jsem něco na internetu, ale bohužel o takovým starým kousku jsem moc informací nenašel :(.
rezis

#6 Příspěvek od rezis »

Nemáš foto? myslím že tam půjde strčit nějaký můstek z jiného alternátoru.
těch je všude na vrakáčích halda
Internet - metla lidstva
vladom

#7 Příspěvek od vladom »

Tak jsem našel torzo altíku z kombajnu E516. Pokud má 517 stejný, tak diody jsou SY170/10 a SY171/10
Přílohy
altik.JPG
(240.09 KiB) Staženo 161 x
lucasj

#8 Příspěvek od lucasj »

Takže takhle to vypadá. Jinak díky moc za ochotu pánové. Zkusim se podívat, jestli je ten alternátor stejnej jak mě poslal Vladom a uvidíme ;).
lucasj

#9 Příspěvek od lucasj »

Pardon, nějak mě zlobí internet. Takže tady to je.
Přílohy
reg2.jpg
(216.4 KiB) Staženo 107 x
vladom

#10 Příspěvek od vladom »

Tohle se v něm určitě nenachází. Pravděpodobně E517 měla 9 diodový alternátor a ten plošný spoj je pro ty 3 diody navíc. Pokud je těch 6 výkonových diod OK, tak tyhle by měly stačit na 3A - řada 1N540x.
lucasj

#11 Příspěvek od lucasj »

Já právě nemám ten alternátor doma, mám akorát ten plošný spoj. Doufám že ty výkonové jsou dobré. Vyměním ty 3 a potom se uvidí dál. Takže díky moc ;).
mkat

#12 Příspěvek od mkat »

Tak sa mi vidi ze by tam mohli ist diody KYZ 70-75.
Ved tam nemôže byť veľká chyba,včera to ešte perfektne fungovalo!!
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Podíval bych se po dokundamentaci na východoněmecké náklaďáky značky IFA - ve "Vorschrittech" E512, 514 i 516 byly motory stejné značky a typu, jako v těchto náklaďácích "dederónské" výroby. Myslím si, že by to mělo platit pro agregát jako takový komplet - včetně alťasu, takže bys měl uspět snáz, než kdybys hledal papíry pouze a výhradně ke kombajnu...

Vím to z doby, kdy jsem dělal v roce 1992 autoškolu na "céčko" a jezdil jsem tam krom "vejtřasa" i s Ifou L-60 valník, o které nás instruktoři důrazně varovali, že nesnáší "roštování" motoru za studena - a ilustrovali to příkladem, kdy v jistém "dží-zet-dý" potřebovali v zimě přejet s kombajnem E-516 z jedné nevytápěné haly přes dvůr - i vsedl do něj jedinec neznalý tohoto faktu, natočil motor, párkrát "prohrábnul rošty" aby se motor rychleji prohřál a pak prostě přejel přes dvůr do druhé haly. O pár dnů později kombajn při pokusu odjet zpět do původní garáže vůbec nenastartovali, protože byly vylágrované vložky - údajně je vina ve velmi nízkých pístech těchto motorů, které se za studena kvůli velké viskozitě oleje nestíhají kývat na pístních čepech a protože nejsou dostatečně vedeny svou délkou ve vložce, prostě se "zašprajcujou" a fertig... Jak jsem koupil, tak prodávám - pravda to být může a nemusí...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kbulda

#14 Příspěvek od kbulda »

EKKARe, IFY měly sice stejný motor, ale jiné vstřikovací čerpadlo ale hlavně alternátor byl 14 V ! IFA měla sice 2 baterky 12 V / 120 Ah, ale instalace byla 12 V, startér byl ale 24 V. Proto se baterky při startu spínaly spínačem 12/24 V do serie. Tento spínač mám doma.
Alternátor u IFY byl stejný jako u Wartburgu a Multicaru 25 a v posledních modelech Trabantů.
E 512 měl alternátor 28 V / 25 A , s odděleným mechanickým relem.
Stejný motor a elektroinstalace jako u IFY byla taká u DDR traktoru typ ZT 300 a typ ZT 303. Byla v tom ta krása, že jeden alternátor, spínací skříňka, přepínač světel, relé a jiné elektrodíly pasovaly na téměř kompletní produkci strojů z DDR.
vladom

#15 Příspěvek od vladom »

Diody na tom plošném spoji byly tuším SY360 - 1A diody produkce NDR, ale asi jely na hranici možností, protože dost odcházely. Na našich alternátorech PAL byly původně diody tuším KY721R a později byly taky nahrazeny 3A diodami. Důvod je prostý - těmito pomocnými diodami protéká téměř celý budící proud rotoru. Rotory mívaly občas mezizávitový zkrat, proud vzrostl a diody "odešly". Výměna diod nemusí vyřešit problém. Ikdyž 3A diody přežijou, nepřežije elektronický regulátor.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“