Svítící kameny

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
explorer

#31 Příspěvek od explorer »

Jeste jsem si vzpomnel, ze existuji obvody Holtek, maji v sortimentu i RF kodery a dekodery, je potreba jen par soucastek k tomu...... jen dalsi inspirace
Hill
Administrátor

#32 Příspěvek od Hill »

Možná je to blbý nápad, ale přivedli mě na něj hlavně Pajosek a Banda: co to udělat tak, že první kámen periodicky vyšle impuls nosné modulované signálem o frekvenci A, na kterou bude reagovat kámen druhý. Ten po identifikaci vyšle impuls stejné nosné modulované signálem o frekvenci B. Na ni reaguje přijímač v kamenu třetím a po skončení impulsu odešle nosnou modulovanou tónem C. Na ni bude reagovat první kámen, který jediný musí zkoušet vysílat nosnou periodicky (může být i největší, ať se do něj vejde větší baterie). Ostatní dva mohou sloužit jen jako odpovídače pouze se spotřebou přijímače, dokud nezachytí signál, který spustí vysílač.
Aby se nerozsvěcely jen ve dvojici, stačí v kamenu 1 k přijaté frekvenci C s rozsvícením přidat tón D, který zajistí rozsvícení i obou zbývajících. Připomínám, že podmínkou je "proběhnutí" informace přes všechny kameny s tím, že dva z nich bezdůvodně nic nevysílají.
A proč modulovaný tón? Protože jsem převážně analogovej.
Čili by to by mělo jít i s klíčenkami na bezdrátové ovládání (třeba světel v bytě či v kanceláři) s pevným kódem. A frekvenci nahradit nastavenými bity v kódu.
kevin_mitnick

#33 Příspěvek od kevin_mitnick »

jen mne tak napada. Nekomplikujete to prilis?

Kodovaci obvody, procesory, sekvence, smerove IR vysilace...

Co tak do kamene A dat primitivni par milwattovy vysilac nekodovane nosne treba na frekvenci 27 MHz a jednoduchy prijmac na 27,5 a 28 MHz, do kamene B dat vysilac na 27,5 a prijmac na 27 a 28 MHz a do kamene C dat vysilac 28 MHz a prijmac 27 a 27,5 MHz. K tomu jednoduchy obvod, ktery by treba pri vyskytu signalu na jednom prijmaci kamen jen jemne nazhavil a pri vyskytu signalu na obou prijmacich rozsvitil na plnou intenzitu, nebo treba rozsvecoval kamen primo umerne intenzite signalu z prijmace ?
Banda

#34 Příspěvek od Banda »

Chlapi, mě ten způsob jak píše Vogon, Hill a kevin_mitnick taky napadl, jen si to nedovedu představit pro více kamenů. Představuji si to takto:
Mějme pytel s kameny např. 12ks (číslo dělitelné 3-mi, takže budou 4 trojice), děcka si vylosují (vyberou) kámen a jejich úkolem bude spárovat se do trojic tak, že se "shodné" kameny rozsvítí. Které trojici se to první podaří vyhrává. Hrát se bude v místnosti, venku, za světla nebo v přítmí na tom nezáleží. Co vidím u RF za problém je ten, že když děcka budou mezi s sebou pobíhat, budou mezi s sebou komunikovat i kameny, které zrovna momentálně ve zkoušené trojici nejsou (jen se k sobě dostali dostatečně blízko) a tím budou přinejmenší komplikovat a prodlužovat komunikaci ostatních kamenů. Každý kámen jiná frekvence znamená 12 různých frekvencí a k tomu ještě podtóny. S tím zas je problém, jaké frekvence a šířky pásma zvolit, aby se vzájemně nerušili a aby byly ještě dostatečně malé a levné. Pro trojici kamenů by to šlo, ale co pro více kusů?
EKKAR

#35 Příspěvek od EKKAR »

Myslím, že když si přelouskáte dred od začátku, co vlastně bylo původním zámyslem zadání, tak zjistíte, že 1) mělo jít o jakési "kultovní kameny", které by byly vyhledávány v rámci dětského tábora, tedy že by jejich počet neměl být větší než cca 3-5 a 2) systém s vf vysílači a přijímači spojenými logickou vazbou s obvodem pro rozsvícení jsem navrhoval hned první den.
A za 3) byste zjistili, že ZdendaHQ už právě z důvodu velké složitosti výroby tuhle otázku vzdal...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#36 Příspěvek od Hill »

EKKAR píše: ...z důvodu velké složitosti výroby tuhle otázku vzdal...

Řekl bych, že nevzdal, jen odložil, než se najde efektivnější řešení. Tím míním řešení materiálově nenáročné, s nízkou pracností konstrukce, minimální spotřebou a přesto dostatečně spolehlivé.
Vývoj kvůli jedné nebo dvěma sadám lze dělat z nadšení, amatérsky jako hračku, náklady na profesionální vývoj a výrobu by totiž nikdo kvůli dětskému táboru nezaplatil.
EKKAR

#37 Příspěvek od EKKAR »

Bať!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“