Zrychlení rozepnutí relé
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Zrychlení rozepnutí relé
Potřebuju vyřešit ochranu tranzistoru, který spíná relé. Při použití ochranné diody přes cívku relé se doba odepnutí a tím i celkového přepnutí natáhne ze 10ms na 40ms, což docela dost (celý to hlídá procesor a posílá mě časy do PC).
Ve schematu UPS jsem našel metodu, kdy v serii s diodu je ještě zenerka kolem 50V - to chodí docela dobře.
Je ještě nějaký jiný osvědčený řešení, který ochrání tranzistor a přitom nezpomalí rozepnutí relé ?
Mimochodem, to "pomalý" rozpínání dělá pěknej binec, kdesi se to tady řešilo, že to resetuje procesor atd. Bez diody je po problémech, ochranný RC obvod přes kontakty v mém případě naopak absolutně nefunguje, protože vyráží jističe...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
V okamžiku vypnutí buzení se cívka snaží udržet proud, který tam doposud procházel. Proto se napětí zvýší na tolik voltů až takový proud začne téct.
Jestliže má cívka dejme tomu odpor 1k a teklo tam při přítahu 10 mA, tak při vypnutí v čase t0 ten proud musí někudy téci.
Dámli k tomuto relé paralelně odpor 10k tak proud na něm vytvoří napětí 100V, tedy desetkrát větší odpor = 10× větší napětí.
Takový odpor mi zvedne spotřebu relé jen o 10% což mi nevadí a mohu vynechat diodu.
Takže uvaž jaké napětí tranzistor vydrží a vyděl ho napájecím napětím cívky. Získaným číslem vynásob odpor cívky a získáš maximální hodnotu odporu, maximální který tam můžeš dát.
Napětí při vypnutí má na cíce takovou polaritu, že se přičítá k napětí zdroje.
Takže vypočtené napětí plus napětí napájecí namáhá tranzistor. To je dobré si uvědomit.